
Sute de moldoveni sunt blocați în Germania, iar alte zeci de persoane stau în frig la granița dintre Polonia și Ucraina. Ce spun autoritățile (VIDEO)
Peste 240 de cetățeni ai Republicii Moldova, printre care și minori, sunt blocați la frontiera Franței cu Germania. Potrivit Agenției Naționale Transport Auto (ANTA), cursa a fost organizată ilegal de o companie de transport, fapt pentru care și autoritățile de la frontieră nu le-au permis să treacă. Între timp, pasagerii se plâng că îndură foame de 24 de ore.
・
Potrivit unui pasager, citat de zdg.md, două autocare pline cu cetățeni ai R. Moldova au pornit la 25 aprilie, din Paris, spre casă. Ajunși la frontiera cu Germania, autocarele au fost oprite de oamenii legii, din motiv că pasagerii nu aveau bilete de călătorie. Totodată, Poliția de Frontieră ar fi confiscat toți banii găsiți la șoferi.
Pasagerii susțin că ar fi achitat câte 200 de euro, dar nu au primit bilete de călătorie. Reprezentanții companiei de transport le-au dat asigurări că în scurt timp vor porni spre R. Moldova, dar pasagerii rămân blocați la frontieră de mai bine de 24 de ore.
Contactați telefonic, reprezentanții companiei de transport au refuzat să vorbească cu reporterul ZdG.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE), a venit cu o precizare la acest fapt și a relatat că Ambasada Republicii Moldova în Franța a contactat cu cetățenii moldoveni din autocarele menționate și a propus organizarea repatrierii acestora cu un zbor charter autorizat de CSE, ruta Paris-Chișinău, planificat pentru 28 aprilie 2020.
ANTA avertizează că efectuarea transportului rutier de persoane în trafic internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, fără autorizarea Comisiei pentru Situații Excepționale, va fi sancționată cu suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.
Alți 25 de cetățeni moldoveni nu pot ajunge în țară deoarece nu li se permită să treacă frontiera dintre Polonia și Ucraina. Oamenii sunt stopați la punctul de trecere Korczowa – Krakovets.
Reprezentanții Ministerului de Externe sunt la curent cu acest caz. Ei spun că cetățenii moldoveni trebuiau să anunțe Ambasadele Republicii Moldova în Polonia și Ucraina cu câteva zile înainte, până a se porni la drum.
„Ambasadele trebuie să facă demersuri către autoritățile acestor state pentru a li se permite traversarea frontierei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului Anastasia Nani.