Chicu: Rectificarea bugetului de stat a intrat în vigoare. Azi banii de la FMI vor ajunge în conturile Ministerului Finanțelor

Chicu: Rectificarea bugetului de stat a intrat în vigoare. Azi banii de la FMI vor ajunge în conturile Ministerului Finanțelor

Legea privind rectificarea bugetului de stat a intrat în vigoare sâmbătă, 25 aprilie. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Ion Chicu. Astfel, potrivit lui, pe parcursul zilei de astăzi banii oferiți de Fondul Monetar Internațional urmează să fie extrași din conturile Băncii Naționale a Moldovei și transferați în conturile Ministerului Finanțelor.

„În momentul când am prezentat și Parlamentul a aprobat aceste legi au fost mai multe declarații că legea va fi contestată la CC așa cum a fost contestat Acordul de creditare de la Federația Rusă. Nu știu dacă acei politicieni au făcut acest lucru, dar deja m-am expus că în cazul în care legea rectificării bugetului de stat ar fi suspendată, aceasta ar însemna că Guvernul nu poate utiliza banii de la FMI, pentru că ei sunt incluși în legea rectificării, iar aceasta ar însemna, în lanț, probleme cu finanțarea diferitor cheltuieli, inclusiv pensii și salarii. Nu știu ce e în planul acelor politicieni. Noi am luat unele măsuri de asigurare. Mă bucur că au putut fi rapid semnate, promulgate acest legi și publicate în Monitorul Oficial. Astfel, legile au intrat sâmbătă în vigoare, ceea ce ne permite astăzi să întreprindem acțiuni legale de transferare a acestor bani de pe conturile BNM pe conturile bugetului de stat”, a declarat Chicu.

Amintim că proiectul de rectificare a bugetului de stat a fost adoptat joi, 23 aprilie, de Parlament, în ambele lecturi. Mai mulți deputați din opoziție au acuzat încălcări de procedură și faptul că amendamentele propuse pentru a doua lectură nu au avut avizul Guvernului. Totodată, opoziția susține că în rectificarea bugetară nu au fost stabilite corect prioritățile ce reies din contextul crizei actuale și că nu se prevăd majorări de salarii pentru cadrele medicale, dar în schimb rămân investiții în infrastructura drumurilor sau achiziții care nu sunt urgente în această perioadă.

Publicitate

Grupul Pro Moldova a anunțat că va ataca la CC proiectul de lege de rectificare a bugetului și pachetul anti-criză.

L-am contactat pe deputatul Sergiu Sîrbu pentru a afla ce planifică grupul parlamentar. Acesta ne-a îndemna să avem răbdare, pentru că își vor face publică poziția la ora 11:00, în cadrul unui briefing.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal