
Platforma Demnitate și Adevăr a contestat la Curtea Constituțională acordul de împrumut de la Federația Rusă
Platforma Demnitate și Adevăr a depus o sesizate la Curtea Constituțională cu privire la acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse, privind acordarea împrumut financiar de stat. Despre aceasta au anunțat liderul paltformei, Andrei Năstase, și deputatul Dinu Plîngău.
・
„Platforma Demnitate și Adevăr a sesizat la Curtea Constituțională sub aspectul controlului de constituționalitate în privința de inițiere, negociere și semnare a acordului dintre Guvernul R. Moldova și al Federației Ruse privind acordarea pentru țara noastră a unui împrumut financiar de stat. Raporturi juridice internaționale în cadrul cărora interesul nostru național a fost scos la mezat de această guvernare.
Atât Guvernului, cât și Parlamentului i se impută încălcarea principiului legalității constituționale, atentarea la suveranitatea statului, încălcarea principiului separării puterii în stat, precum și asigurarea securității economice a R. Moldova”, a menționat liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.
Citește și: Podcastul „Bilet în Parlament”: Все нормально, деньги есть! Ce prezintă mult-discutatul credit rus
Totodată, deputatul Dinu Plîngău consideră că au fost constatate încălcări atât de procedură la momentul etapelor de elaborare a acordului, cât și în textul acordului.
„Observăm că la data când Guvernul R. Moldova a inițiat procedura de negociere dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea acestui împrumut, în redacția aprobată de Guvern spre semnare era deja negociat și redactat acest acord. (13 martie). De facto, Guvernul confirmă că negocierea nu a avut loc”, a menționat Plîngău.
Deputatul face referire și la faptul că ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a spus că scopul împrumutului este implementarea proiectelor investiționale, în special de reabilitare a drumurilor.
„Deși normele legale prevăd că trebuie să fie o expertiză cu impactul financiar, cu potențiale riscuri ce le implică, date cu privire la costul total al angajamentelor R. Moldova în raport cu Federația Rusă, sunt lipsă”, a specificat parlamentarul.
„Au fost încălcate toate procedurile posibile, începând de la faptul că acordul nu a fost negociat și terminând cu faptul că unica autoritate constituțională în drept să decidă legiferarea politicilor economice în R. Moldova este Parlamentul și respectiv era nevoie de avizarea acordului atât la etapa negocierii cât și la etapa semnării acordului de către Comisia de Politică Externă și Integrare Europeană, ca să fie respectat principiul separării puterilor în stat”, susține Plîngău.
„Chiar și la momentul ratificării acordului în Parlamentul R. Moldova lipseau avize și acte care trebuiau prezentate deputaților – avizul Ministerului Justiției și altele. Alte aspecte țin de textul acordului, unde sunt un set de prevederi neconstituționale care încalcă principiul suveranității. Nu este notată autoritatea care este responsabilă în raport cu Federația Rusă, este notată sintagma „partea moldovenească”, a amai adăugat deputatul, făcând referire și la punctele din acord care au stârnit nemulțumirea mai multor deputați la momentul aprobării în Parlament.
Amintim că la 23 aprilie, în ziua prezentării acordului în Parlament și grupul parlamentar PRO Moldova a contestat la Curtea Constituțională acordul semnat între Federația Rusă și Guvernul R. Moldova privind împrumutul financiar de 200 de milioane de euro. Deputații PRO Moldova consideră că împrumutul pune în pericol economia națională.