Religia, între comunism, prezent și pandemie: „Credința mea se poate manifesta foarte bine și acasă” | AntiNostaligia - Privind spre viitor

Religia, între comunism, prezent și pandemie: „Credința mea se poate manifesta foarte bine și acasă” | AntiNostaligia - Privind spre viitor

Represiunile asupra bisericii în perioada regimului totalitar comunist, promovarea ateismului ca politică de stat, urmele lăsate pe cultura de astăzi a bisericii, precum și atitutidinea corectă față de religie pe timp de pandemie. Acestea au fost principalele subiecte discutate în cea de-a doua dezbatere organizată de Radio „Europa Liberă” în cadrul noului sezon al proiectului multimedia „AntiNostalgia - Privind spre viitor”.

În toate țările din fostul lagăr socialist regimul totalitar comunist a prigonit bisericile şi a promovat ateismul ca politică de stat. Religia era numită de Marx „opiu pentru popor”. În RSS Moldovenească sute de clerici și credincioși au fost întemniţaţi, exilaţi sau executaţi. Lăcaşurile de cult au fost jefuite, distruse sau transformate în depozite, spitale și cluburi sătești. „Europa Liberă”, în cadrul proiectului TV „Pur și Simplu”, a realizat mai multe filme la acest subiect .

Nu doar creştinii ortodocşi au fost prigoniți și persecutați în perioada sovietică. Adepții mai multor culte, inclusiv baptiştii, se întruneau pe ascuns şi multiplicau în secret publicaţii religioase, punându-și în pericol siguranța și libertatea. Pe când în fosta RSS Moldovenească, un întreg grup religios - „Martorii lui Iehova” - a fost strămutat în Siberia, în timpul celui de-al treilea val de deportări staliniste, pe 1 aprilie 1951.

Scriitoarea Moni Stănilă, care a făcut studii de teologie în România, consideră că reprezentanții regimului totalitar de atunci au avut scopul de a zdrobi demnitatea oamenilor prin interzicerea și eliminarea credinței în viața de zi cu zi. 

„Ca orice sistem totalitar s-a încercat nivelarea omului, iar aceasta nu se poate face atâta timp cât omul are demnitate. Demnitatea unui om este zdrobită, atunci când e e zdrobită și credința lui, indiferent dacă vorbim de credința în Dumnezeu sau societate. În școala din Antonești au fost cadre profesorale care au fost date afară din învățământ, pentru că au aflat că și-au botezat pe furiș copiii. Au fost oameni, care pentru credința lor, au ajuns în pușcării și cred că s-au simțit câștigați. E un motiv de întărire al credinței. În vremuri de restriște credința e și mai puternică, pentru că e cea care salvează viața omului de care el are nevoie și care i se ia într-un sistem totalitar”.

La fel, socilologul, jurnalistul și activistul civic Vitalie Sprânceană spune că grupurile protestante și nonortodoxe au avut cel mai puțin de suferit în perioada comunistă, însă multe elemente din acele vremuri sunt existente și astăzi, iar oamenii trebuie să lupte pentru adevărul lor sau să se alăture politicilor promovate de conducere. 

„Oamenii atunci au rezistat, după cum rezistă și acum. Atunci și acum oamenii își fac calcule. Ce faci, te acomodezi sau ridici capul cu riscurile care le ai?  Dacă vorbim de rezistență, atunci cred că le-a fost mai ușor grupurilor protestante și nonortodoxe, pentru că la ei modul de oficializare a slujbei, de organizare a comunității religioase era mai simplu și mai modular. Ei se puteau organiza câte trei oameni și oricine putea fi preot. Ei nu au nevoie de atâta atributică. Astfel, o parte din oameni au ales să treacă de partea sovietică, iar o parte a ales să treacă în subterană și să se opună”.

Întrebat despre experiența Poloniei în acea perioadă, când persista o luptă împotriva credinței, ambasadorul Poloniei în Moldova, Bartomiej Zdaniuk, a declarat că țara sa era deja obișnuită și învățată să lupte pentru valorile și drepturile sale. 

„Înainte de anul 1945 poporul nostru era obligat cumva să lupte pentru independență. Noi suntem o națiune care în ultimii 250 de ani și poate mai mult trebuia mereu să lupte pentru a apăra această independență sau pentru a o recâștiga. Când a venit anul 1945 cu sosirea comunismului, noi deja eram un popor care era cumva învățat cu această situație. Sistemul comunist era un sistem străin, nu era un sistem pe care noi l-am creat. Biserica a devenit un adăpost al libertății. Mergeau acolo, pentru că acolo se putea auzi un alt adevăr”.

De aceeași părere este și istoricul din SUA Piotr H. Kosicki, care a ținut să menționeze că biserica catolică a reușit să lupte și să învingă într-un anumit fel regimul comunist, iar acest lucru s-a datorat enoriașilor și unei conduceri determinate a bisericii. 

„Biserica catolică a devenit atât de puternică încât comuniștii au fost nevoiți să țină cont de ea și în acest fel i-a făcut slabi pe comuniști. Ideea de a distruge biserica avea șanse mai mari în țări unde catolicismul nu se bucura de aceeași situație demografică. În Ungaria sau Cehoslovacia unii episcopi au fost presați cu succes să colaboreze cu regimul comunist. În Polonia ideea de a distruge biserica pur și simplu a fost imposibilă din cauza numărului mare de enoriași și din cauza unei conduceri puternice a bisericii”. 

În ceea ce privește situația actuală în R. Moldova și relația dintre biserică și lumea politică, Vitalie Sprânceană a declarat ferm că în prezent cele două colaborează destul de eficient și evident, iar politicienii fac demonstrații religioase în scopul unei competiții politice. 

„Cred că Lucinschi a fost ultimul președinte care a zis că e ateu, după aia avem competiție cine e mai credincios și e o comeptiție destul de superficială și destul de ipocrită, pentru că noi nu vedem evlavie în viața de zi cu zi. Avem religie de televizor unde politicienii le place tare să dea pe sticlă că sunt credincioși”.

Scriitoarea Moni Stănilă vine cu un mesaj ferm către oameni și este convinsă că măsurile pentru nerăspândirea coronavirusului trebuie respectate, chiar dacă credincioșii au restricția de a vizita bisericile. Prin aceste măsuri, credința nu are de suferit, și nici biserica. 

„Creștinii trebuie să înțeleagă acum că ascultarea duhovnicească e una din cele mai importante chemări ale creștinului și dacă sinodul a hotârât să stăm acasă, atunci stăm acasă. Hristos nu e doar biserică, trece prin noi și ușile încuiate. Vina în primul rând e a comunității. Să vină omul la biserică și să spună că eu am nevoie să mă spovedesc, atunci ce faci ca preot? Noi suntem cei care trebuie să îi ferim pe ei. Cred că izolarea e foarte bună, iar credința mea se poate manifesta foarte bine și acasă. Am nevoie de biserică, pentru că e o familie mai mare și îmi este dor așa cum îmi este dor de părinții mei. Nu ne ține nimeni în case, pentru că vrea să ne ia bisericile. Nu vine nimeni să ne ardă icoanele ca să le ascundem prin cimitire. Acum pur și simplu societatea e bolnavă”. 

La fel, ambasadorul Poloniei în R. Moldova a îndemnat oamenii să fie un exemplu în acest sens și a declarat că lucrurile bune pornesc de la fiecare în parte. 

„Durerea nu este că nu te poți ruga. O poți face și acasă. Noi toți suntem chemați la demnitate, la un comportament care o să fie un exemplu pentru toți și indiferent de credință. Un exemplu de urmat este ca oamenii uitând-use la tine să îl vadă pe Dumnezeu. Indiferent cine deține puterea politică, cine este ierarhul bisericii, în primul rând trebuie să pornim cu noi înșine”. 

Proiectul multimedia „AntiNostalgia - Privind spre viitor” este desfășurat cu susținerea Ambasadei Statelor Unite la Chișinău. Prima ediție a avut loc anul trecut și poate fi găsită aici.

Precizăm că autoritățile din R. Moldova au impus mai multe restricții pentru preoții care desfășoară slujbe. Aceștia trebuie să respecte câteva norme de protecție, iar procesul trebuie supravegheat de polițiști. Oamenii au fost îndemnați să stea acasă și să evite aceste ritualuri pe timp de pandemie. 

La fel, în noaptea Învierii, pentru a evita accesul oamenilor la slujbe, fiecare biserică din țară a fost supravegheată de câte un polițist. Asta în condițiile în care autoritățile au interzis prezența creștinilor la Slujba Învierii. În localități, preoții au trecut prin fața gospodăriilor pentru a sfinți coșul cu bucate. Iar oamenii de la oraș au fost îndemnați să-și cumpere cozonaci deja sfințiți.

Amintim că pe 25 martie s-a aflat că un preot din Ștefan Vodă s-a infectat cu COVID-19 după ce a organizat excursia la Mănăstirea Poceaev din Ucraina, iar ulterior în țară au fost confirmați pozitiv și alți doi slujitori ai bisericii. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Fiecare biserică va fi supravegheată de câte un polițist în Noaptea Învierii

Fiecare biserică va fi supravegheată de câte un polițist în Noaptea Învierii

Restricțiile nu sunt pentru toți? Igor Dodon a mers cu familia la biserică

Restricțiile nu sunt pentru toți? Igor Dodon a mers cu familia la biserică

Biserica Sântului Mormânt este aproape pustie. UPDATE: Focul Haric s-a aprins (VIDEO)

Biserica Sântului Mormânt este aproape pustie. UPDATE: Focul Haric s-a aprins (VIDEO)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse cere credincioşilor să nu meargă la biserică, din cauza riscului de răspândire a COVID-19

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse cere credincioşilor să nu meargă la biserică, din cauza riscului de răspândire a COVID-19

Medicina, poliția și justiția sunt cele mai corupte domenii, în opinia moldovenilor (SONDAJ,GRAFIC)

Medicina, poliția și justiția sunt cele mai corupte domenii, în opinia moldovenilor (SONDAJ,GRAFIC)

În 2021 s-au înregistrat peste 300 de plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare

În 2021 s-au înregistrat peste 300 de plângeri pe marginea unor presupuse cazuri de discriminare

Advertoriale
Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

Orange a semnat un parteneriat durabil pentru Moldova, cu Proiectul Tehnologiile Viitorului

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

EuroCreditBank vă oferă depozite în valută, la cele mai avantajoase condiții de 2,5% anual

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

Ești în căutarea unei locuințe? Află care sunt avantajele și dezavantajele unei case în chirie

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sub lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Marina Tauber a cerut intervenția online a lui Ilan Șor la ședința Parlamentului. Igor Grosu: A avut timp să ia bilet într-o direcție (FOCUS)
 • 2
  Ultimă oră! Igor Dodon va sta 30 de zile în arest la domiciliu, iar cumnatul său - în arest preventiv
 • 3
  Procurorul de caz, despre solicitarea privind arestul preventiv a fostului președinte Igor Dodon: Exista riscul eschivării
 • 4
  Krasnoselski a semnat un decret prin care a demis așa-zisul guvern din stânga Nistrului și a înaintat un nou candidat (DOC)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.