Îmbrățișarea unei cariere în domeniul IT: În ce mod, sprijinul inovațiilor din sectorul TIC stopeaza exodul de creiere din R. Moldova, țara care a devenit un exemplu în regiune

Îmbrățișarea unei cariere în domeniul IT: În ce mod, sprijinul inovațiilor din sectorul TIC stopeaza exodul de creiere din R. Moldova, țara care a devenit un exemplu în regiune
Foto: Irina Iurciuc, specialistă IT

Sectorul tehnologiei informației a devenit tot mai prezent în R. Moldova, iar instrumentele IT s-au infiltrat în toate domeniile vieții. Asta după ce o bună parte din locuitori și în special mediul de afaceri au investit în inovații, iar partenerii externi au contribuit la transformarea digitală a țării prin intermediul unor proiecte, precum EU4Digital. 

În același timp, autoritățile au sprijinit instrumentele TIC, spații de co-working, programe de training pentru fondatorii startup-urilor în domeniul gestionării afacerilor, a fost facilitat accesul la investiții și marketing, iar tinerii au fost încurajați să activeze în unul din cele mai solicitate și performante domenii, beneficiind în același timp de salarii mai mari decât cele medii pe economie. Prin aceste acțiuni a fost frânată migrația și a fost impulsionată dezvoltarea economiei R. Moldova. Acest impact e rezultatul susținerii și deschiderii partenerilor externi de a implementa proiectele ce țin de ecosistemele de inovare TIC și nu doar. 

De altfel, un număr tot mai mare de femei au fost atrase de acest domeniu, iar multe din ele reușesc să se bucure de o carieră de succes. Un exemplu în acest sens e Irina Iurciuc, o tânără mamă din Chișinău, care îmbină perfect munca în IT cu maternitatea. Mai exact, e o tânără de douăzeci și patru de ani care a absolvit Facultatea de Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice din Moldova (UTM) și este unul dintre numeroșii beneficiari direcți ai inițiativelor din partea UE. În timpul anilor de studenție a devenit mamă, iar timp de doi ani de zile s-a bucurat din plin de cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Totuși, firea responsabilă și ambițioasă a determinat-o să își dezvolte cunoștințele obținute la facultate și ulterior să își construiască o carieră în IT. 

Foto: Irina Iurciuc, specialistă IT

După o perioadă de probă mi s-a propus să fiu manager-ul unui proiect

A zărit pe pagina de facebook a Tekwill un anunț despre organizarea unor cursuri gratuite pentru femei și fără să stea mult pe gânduri, în scurt timp a devenit beneficiara proiectului „Abilitarea femeilor din domeniul tehnologiilor”, finanțat de Suedia și UNWomen. Cu entuziasm,  Irina ne-a spus că aceste cursuri i-au fost de mare ajutor și că imediat după finalizarea lor au și început interviurile de angajare.  Nu s-a așteptat că va fi nevoită să aleagă între două oferte și că în doar câteva luni să fie avansată în funcție și chiar să conducă o echipă de oameni pentru un proiect IT. 

„După finisarea cursurilor am avut primul meu interviu. Nu am mai aplicat niciodată la un job. Am mers la prima companie doar să încerc și să văd cum au loc interviurile și care sunt cerințele în acest domeniu. În acel moment, încă nu aveam posibilitatea să merg la serviciu, deoarece copilul nu era la grădiniță. Din start am spus persoanelor care m-au intervievat, dar totuși peste două săptămâni m-au telefonat și mi-au spus că pot veni la muncă. I-am anunțat că nu sunt disponibilă în acel moment, însă s-au oferit să mă aștepte și să revină peste o perioadă. 

Atunci când am reușit să îmi dau copilul la grădiniță,  am găsit o altă ofertă din altă companie și am aplicat acolo pentru un intership, unde am trecut cu brio interviul. Eu am ales să merg la a doua companie chiar dacă prima ofertă mai era valabilă.  Am mers la intership, am trecut perioada de probă de trei luni și în scurt timp mi s-a propus să fiu manager-ul unui proiect din cadrul companiei și să lucrez cu câteva persoane, mai exact să fiu un șef de echipă. Până în prezent sunt în această funcție”. 

O mamă s-ar regăsi perfect în IT

Irina îndeamnă alte tinere să prindă curaj și să își îmbunătățească abilitățile în domeniul tehnologiilor, precum și nivelul limbii engleze, care e necesar. Potrivit ei,  IT-ul a devenit tot mai accesibil pentru femei.  

Foto: Irina Iurciuc, specialistă IT

„Lumea deja începe să accepte femeile în IT chiar și în compania noastră. Când am fost primită în companie, erau doar trei fete în departamentul IT, iar acum sunt mai multe. În ceea ce privește copilul, este mai complicat atunci când înveți, iar în procesul de lucru nu este o problemă.  Cu siguranță, domeniul iT poate asigura un trai decent, mai ales dacă e vorba de o mamă singură, iar salariile sunt mai bune decât în alte domenii. O mamă s-ar regăsi perfect în IT”. 

Pe piață au început tot mai multe proiecte care îmbrățișează fetele să încurajeze o carieră în IT

Olga Surugiu, directoarea companiei „Orange Systems”

Olga Surugiu e directoarea companiei „Orange Systems”, iar astăzi conduce o echipă de câteva sute de specialiști, care livrează produse IT. E convinsă că susținerea UE și a proiectelor internaționale a fost esențială pentru succesul dezvoltării sectorului în țara noastră și încurajarea femeilor de a se implica într-o lume, care aparent ar aparține bărbaților.  

„Aș zice că în proporție de 30 % din angajați sunt fete, iar acest număr e în creștere. Ceea ce este important este că pe piață au început tot mai multe proiecte care îmbrățișează fetele să încurajeze o carieră în IT. Poate fi vorba și de o conversie profesională în care își găsește cineva vocația. Dar de asemenea pot fi niște servicii, programe unde este explicat că de fapt acest domeniu nu este atât de complex decât pare și fetele au absolut toate capacitățile ca să facă față oricăror provocări. 

Ca și domeniu accesibil, mai multe fete sunt în domeniul de testare al produselor în IT, pentru că au și niște abilități naturale care le recomandă, precum curiozitatea, atenția la detalii și dorința de a investiga și găsi probleme în proces. Fetele sunt foarte bune în domeniul respectiv. Sunt foarte multe oportunități, sunt tot mai multe studente la Universitatea Tehnică și trebuie să continuăm acest trend. E absolut firească această evoluție, domeniul IT nefiind ceva exclusiv. Mai degrabă o să găsim IT și tehnologii informaționale în tot ceea ce facem noi, iar în viitor nu va exista o funcție care să nu presupună interacțiunea cu IT”. 

Autoritățile ar trebui să încurajeze dezvoltarea capitalului uman specializat

Marina Bzovîi, director executiv ATIC

Aceeași părere este împărțită și de directoarea executivă a Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC, Marina Bzovîi, care a afirmat că ultimele date arată o dinamică pozitivă în ceea ce privește încadrarea femeilor în acest sector, iar pentru o dezvoltare mai rapidă și calitativă a agenților economici autoritățile trebuie să îmbunătățească condițiile juridice și nu doar. 

Foto: Marina Bzovîi, director executiv ATIC

„Cifrele sunt îmbucurătoare, întrucât comparativ cu alți ani erau mai puține femei în sectorul IT. Autoritățile ar trebui să continue să dezvolte ecosistemul, să încurajeze dezvoltarea capitalului uman specializat și înalt calificat prin susținerea și suportul oferit universităților, prin reorganizarea sistemului de învățământ, astfel încât științele reale să capete o atenție sporită. Noi trebuie să fim cât mai competitivi la nivel regional. În caz contrar, specialiștii pot emigra foarte ușor peste hotarele țării. Companiile de la noi au nevoie de oameni, condiții juridice stabile, previzibile, pentru o continuă dezvoltare”. 

Scopul nostru este de a armoniza piețele țărilor din Parteneriatul Estic în domeniul TIC și inovații

coordonatoarea EU4Digital, ICT Innovation Lead, Anna Pobol

Foto: Anna Pobol,  coordonatoarea ICT Innovation Lead, EU4Digital


Acesta este un proces susținut de inițiativa UE4Digital a Uniunii Europene. Printre altele, programul sprijină instituirea unui cadru legislativ comun privind inovarea TIC în regiunea Parteneriatului Estic și a realizat o analiză a necesităților în domeniile prioritare ale politicii TIC, selectate de țările partenere. Republica Moldova a ales zona ecosistemelor pentru startup-uri. Astfel, EU4Digital a lucrat la evidențierea celor mai bune practici cheie din UE și la elaborarea recomandărilor politice, precum și a planurilor de acțiune, astfel încât acestea să fie puse în aplicare. 

La rândul său, coordonatoarea EU4Digital, ICT Innovation Lead, Anna Pobol, menționează că țările din Parteneriatul Estic vor beneficia de o serie de proiecte de dezvoltare ale sectorului de inovații și TIC.  Una din priorități este promovarea și susținerea femeilor în acest domeniu. 

„Scopul nostru este de a armoniza piețele țărilor din Parteneriatul Estic în domeniul TIC și inovații. Ne propunem să transmitem experiența vastă a Uniunii Europene în scopul stimulării și dezvoltării inovațiilor în Parteneriatul Estic. 

În acest moment, mandatul EU4Digital privind inovarea TIC constă în elaborarea planului de acțiuni pentru îmbunătățirea ecosistemelor din R. Moldova  Ulterior, acțiunile noastre vor include crearea unor rețele și apropierea organizațiilor din Parteneriatul Estic de cele din UE. Următoarea acțiune va fi elaborarea unui pachet de instruire pentru oameni, cum ar fi antreprenorii și inclusiv femeile, care vor dori să își dezvolte cunoștințele în sectorul de inovații. La fel, o altă acțiune va avea scop de a mări accesul femeilor la cursurile de formare pentru a-și deschide o afacere, accesul la finanțare, posibilitatea de a-și alege activitatea profesională. 

Avem propunerea Comisiei Europene de a îndeplini necesitățile pieței. În acest scop, urmează să fie deschis un fond financiar de risc în sfera inovațiilor, în mod special pentru țările din Parteneriatul Estic. După deschiderea acestui fond, în regiunile noastre,  antreprenorii și inclusiv femeile vor avea acces la resurse financiare pentru a le folosi pentru dezvoltarea inovațiilor în afaceri fără a fi necesară concurența cu alte țări din UE. Ne vom strădui ca femeile să participe  în cadrul tuturor conferințelor și evenimentelor noastre, iar noi să găsim soluții pentru creșterea nivelului de studii și în carieră”. 

Potrivit datelor statistice ale UE, agenției Eurostat, valoarea serviciilor TIC pe piața UE a crescut cu 18,3% în perioada 2012 și 2017. Cifrele Băncii Mondiale arată că țările din Parteneriatului Estic au înregistrat o creștere a sectorului cu aproape 5% în 2017 și TIC a reprezentat 19% din totalul exporturilor de servicii din Belarus și Ucraina.

În Republica Moldova, sectorul TIC reprezintă aproximativ 6,8% din Produsul Intern Brut al țării, cu o cifră de afaceri de peste 13 miliarde de lei în 2018. Volumul exporturilor IT a crescut în ultimii trei ani cu 89%, de la 59 milioane de dolari la 148 milioane de dolari, dintre care 70% sunt servicii IT exportate în Marea Britanie, SUA, Franța, Germania, Olanda, România. Raportul International Data Corporation (IDC) din 2019 estimează că segmentul cel mai performant în următorii ani va fi cercetarea/dezvoltarea(R&D) și servicii de inginerie în domeniul IT. În total, în R. Moldova, muncesc în jur de 27.000 de specialiști în domeniul IT, dintre care 10.000 în cadrul celor peste 500 de companii rezidente care activează în Moldova IT Park. Din numărul total de angajați, aproape 30% sunt femei. 

Și autoritățile din R. Moldova par să conștientizeze importanța sectorului. La începutul anului, premierul Ion Chicu declara că succesele sectorului IT din țara noastră reprezintă una dintre rarele ocazii când R. Moldova e privită de străini ca model de urmat. „Mai puține avem asemenea cazuri când Republica Moldova e o țară donator de experiențe pozitive. Anul trecut, țara noastră pentru prima dată a reușit să exporte mai multe servicii IT decât produse vinicole”. 

EU4Digital își propune să extindă avantajele pieței unice digitale a Uniunii Europene pentru țările Parteneriatului Estic și să canalizeze sprijinul UE pentru dezvoltarea potențialului digital în sectorul economiei și al societății, astfel încât să contribuie la creșterea economică, generarea mai multor locuri de muncă, îmbunătățirea vieții oamenilor. În acest mod, va ajuta întreprinderile din Republica Moldova și alte țări din Parteneriatul Estic, precum  Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia și Ucraina. 

Aflați mai multe despre EU4Digital pe pagina www.eufordigital.eu. 

 

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Femeile în domeniul IT. Coordonatoarea Tech Women:”IT-ul este foarte potrivit pentru femei. Aici ai parte de libertate” (VIDEO)

Femeile în domeniul IT. Coordonatoarea Tech Women:”IT-ul este foarte potrivit pentru femei. Aici ai parte de libertate” (VIDEO)

Accidente la locul de muncă: În 2020, 13 persoane și-au pierdut viața. Cadrele medicale COVID-pozitive se înscriu în această categorie?

Accidente la locul de muncă: În 2020, 13 persoane și-au pierdut viața. Cadrele medicale COVID-pozitive se înscriu în această categorie?

Plantele care produc nectar vor avea o hartă proprie în Moldova. Agenția Moldsilva va fi dotată cu drone speciale pentru a monitoriza terenurile

Plantele care produc nectar vor avea o hartă proprie în Moldova. Agenția Moldsilva va fi dotată cu drone speciale pentru a monitoriza terenurile

Advertoriale
Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Microinvest: “Nu avem locuri VIP pentru credite - suntem corecți și respectuoși cu fiecare”

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Achită cu cardul Mastercard de la maib și câștigă bilete la meciul Sheriff Tiraspol - Real Madrid

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

Excelează în banking, dar și la alergări. Angajații maib, pe podiumul Chișinău International Marathon (FOTO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ultimatum din partea Gazprom: „Dacă datoria nu va fi plătită, atunci vom sista livrările de gaz”
 • 2
  SIS a solicitat blocarea unui portal de știri ucrainean pentru că ar fi distribuit informații false despre criza gazelor (DOC)
 • 3
  De astăzi, croații pot călători în Statele Unite fără viză
 • 4
  Taxarea electronică – un eșec? Doar 1.88% din numărul total al călătorilor plătesc electronic în troleibuzele din Chișinău
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.