În următoarele șapte zile, toate suprafețele agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară vor fi inventariate. O solicitare în acest sens a fost făcută de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.
Măsura are scopul de a stabili situația la zi, de a analiza gradul de afectare de secetă și de a efectua măsuri agrotehnice diferențiate. Decizia a fost luată după o ședință de lucru cu cei mai mari producători care cultivă cereale în țara noastră și cu reprezentanții tuturor instituțiilor științifice de cercetare.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții instituțiilor științifice de cercetare au prezentat informații cu referire la precipitațiile în ultimile șase luni, rezerva de apă în sol, temperaturile înalte în timpul iernii și impactul negativ al acestora asupra procesului de vegetație.
Potrivit reprezentanților Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, în ultimile șase luni, cantitatea totală de precipitații atmosferice a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală, temperatura medie a aerului a fost cu 3,70 C mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol este de trei ori mai mică decât media multianuală.
Vezi și aceste știri

Alertă hidrologică! Specialiștii recomandă populației să consume rațional rezervele de apă

Coronavirus în febra lucrărilor agricole de primăvară. Producătorii cer măsuri urgente de la autorități

Lipsa zăpezii, o amenințare dură pentru culturile agricole. Specialiști: „Am putea avea recolte reduse la jumătate”

De la avocatură la agricultură. Despre pandemia care ne determină la schimbări sau povestea unui avocat ce vrea să se reprofileze

Un grup de oameni de afaceri din Japonia vor să investească în agricultura din Republica Moldova
