Sursele media și realitatea nouă în perioada COVID-19: o relație push and pull

Sursele media și realitatea nouă în perioada COVID-19: o relație push and pull

Pandemia Covid-19 a schimbat rutina, relațiile și ne-a adus față în față cu noi înșine. „Noul nomal” în realitatea pandemiei Covid-19 este unul ce aduce cu sine multe schimbări în toate domeniile. Sursele mass-media, nefiind o excepție,  sunt impuse să creeze noi tactici în procesul de lucru, iar jurnaliștii să devină mult mai flexibili, implicându-se acolo unde este necesar.

Schimbarea contextului de muncă, dar și mărirea proximității aduse de regulile de respectare a distanței sociale, au adus cu sine o serie de provocări cărora încercăm fiecare din noi să le facem față. Însă, orice provocare aduce atât clipe mai dificile, cât și oportunități de ieșire din zona de confort, datorită cărora putem vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă.

„Din 13 martie 2020, cu echipa #diez am decis să #stămacasă și să ne facem jobul de acolo. Noi, ca echipă, suntem obișnuiți să împărtășim lucruri, iar noua situație ne-a pus în fața faptului că, deși toți suntem conectați online. Primele 2 săptămâni au fost mai haotice, acum cred că ne-a adaptat la noua realitate. De când stăm acasă, participăm la mai multe întâlniri cu jurnaliști din România, Polonia, Ucraina și nu numai, și mai povestim ce facem fiecare ca să trecem peste această perioadă”, a declarat pentru Rockit Conference Alexandru Lebedev, fondatorul Diez.

Publicitate

„Jurnalismul online are avantajul de a aduce informația și inspirația, chiar și de la distanță. Pot combina lejer munca mea cu activitățile casnice, alternând-le și combinând-le frumos. Chiar în fața mea, de cealaltă parte a mesei stă copilul care face lecții de la distanță, iar procesul a devenit temă de articol pentru mine. Exista o mulțime de posibilități să realizăm interviuri de la distanță și, cu o simplă studiere a lor, am reușit să le facem. Unicul lucru la care am renunțat au fost emisiunile/interviurile filmate în studiou.Totul este să vezi partea pozitivă și să ai deschidere spre tot ce e nou - orice problemă este o oportunitate nouă”, spune pentru Rockit Conference, Nadia Darie, editoare la revista Ea.md.

Pe măsură ce Covid-19 s-a trasformat în epidemie, devenind un fenomen global care a evoluat în pandemie, interesul publicului față de acest subiect s-a mărit exponențial. Una din majorele schimbări aduse de Covid-19 în industria media este noțiunea de timp. Perioada de producere a unui material a devenit vitală, mai ales în contextul multitudinii de noutăți false și surse fake. Aprecierea știrilor cu date confirmate și surse veridice au devenit criterii importante atât pentru public, cât și pentru entitățile comerciale.

„Cel mai mult în această perioadă are de suferit comunicarea. În prima parte a perioadei de carantină am fost martorii mai multor mesaje fake. Erau distribuite în special pe rețelele sociale sau preluate de anumite site-uri fantomă. În materialele noastre venim să combatem aceste mesaje fake, aducem argumente și îndemnăm oamenii să nu le dea crezare, să verifice informații din mai multe surse. M-am bucurat să văd că un astfel de articol, care adună la un loc nouă cele mai răspândite fake-uri, a trezit un mare interes din partea cititorilor și a fost în topul celor mai citite știri pe site, câteva zile la rând”, a dezvălui Victoria Dumbravă, director editorial Interact Media și co-fondator AGORA în cadrul unui interviu IQads.

Tempoul de consum al materialelor media a crescut, perioada de producție pentru colectare, verificare și producere fiind mai mică. Conform informației dezvăluite de către Victoria Dumbravă în cadrul interviului menționat, aproape 90% din tot conținutul AGORA este despre pandemia COVID-19. Circa 70% din atenția redacției este concentrată pe subiecte de actualitate, anunțuri, declarații și decizii, cât și pe o analiză a evoluției pandemiei, contrapunere a cifrelor și declarațiile oficialilor.

Noua realitate aduce cu sine și alte urmări, precum lovitura financiară căreia sursele mass-media, cât și alte entități comerciale, încearcă să facă față. Campaniile comerciale sistate în această perioadă și potențialele reduceri sau optimizări de buget pe marketing, PR sau publicitate redirecționează atenția publicațiilor sa caute alternative și tactici pentru a se ține la suprafață. Conform unui articol la acest subiect marca New York Times, doar în SUA, circa 36 000 persoane din industria media au rămas fără posturi de muncă, iar surse precum Buzzfeed, Gannette sau Vox Media sunt în căutare de parteneriate sau, eventual, sistarea unor sucursale.

„Pandemia este o accelerare a tendințelor care se întâmpla oricum. Pentru a supraviețui ca afacere, editorii vor trebui să înceapă să lanseze produse într-un mod rapid și să răspundă la schimbările de pe piață", a spus Paul Hardart, profesor clinic de marketing la NYU Stern School of Business pentru AdWeek.

„Este cert, pandemia ne afectează nu doar sănătatea, dar și economia, finanțele. O resimțim desigur și noi, la nivel de companie. Ne dăm seama că, în urma acestei lovituri, primele sub coasă vor cădea bugetele de marketing și publicitate. Noi estimăm că veniturile noastre din publicitate vor scădea cu 40%, dacă nu chiar mai mult. Tendința de reorientare a afacerilor pe online, ne dă totuși o doză de speranță și chiar zilele trecute discutam în echipă că ar trebui să gândim și noi la o potențială schimbare a serviciilor noastre pe care le oferim”, a constatat Victoria Dumbravă.

Reacțiile giganților media este un bun indicator a tendințelor ce urmează în adaptarea la noua normalitate în perioada de criză post-Covid-19. Conform informației publicate de către AdWeek, de la începutul pandemiei, Politico a creat un buletin informativ timp de 24 de ore; Bloomberg Media a construit o nouă serie digitală; Business Insider a lansat o nouă serie de materiale video; New York Times a elaborat un live blog; AdWeek a produsun tracker în format de blog, a lansat un streaming live zilnic, a creat o serie săptămânală de producție video, două noi podcast-uri și a publicat resurse suplimentare pentru profesioniștii în domeniul creativ și marketing.

Despre soluții pentru industria creativă, media și dezvoltare de conținut se va vorbi și la cea de-a IX-a ediție a Rockit Conference, unde mai mulți speakeri vor prezenta idei și rezolvări pentru adaptarea la „noul normal”.

Rockit Conference a fost lansată în 2014, fiind dedicată educației, comunicării și transformării digitale. Unele dintre misiunile conferinței este de a crea o comunitate unită pentru a susține tinerii lideri, a aduce impact și soluții alături de experți și colegi internațional.

Evenimentul este organizat de către Rockit Academy și Digital Communication Network cu susținerea Biroului pentru Educaţie şi Cultură al Departamentului de Stat al Statelor Unite.

Urmărește mai multe detalii Rockit Conference 2020 :

www.rockit.digital

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal