Diaspora și localnicii din Cahul au strâns fonduri pentru susținerea spitalului raional. Din banii adunați au cumpărat un videolaringoscop

Diaspora și localnicii din Cahul au strâns fonduri pentru susținerea spitalului raional. Din banii adunați au cumpărat un videolaringoscop

S-au mobilizat pentru o cauză nobilă. Cahulenii din diasporă și cei din țară, timp de o lună, au strâns bani pentru a sprijini Spitalul Raional din orașul natal. Au reușit să strângă 3.641 de euro, iar o parte din bani au mers pentru achiziționarea unui videolaringoscop necesar în tratamentul pacinților cu COVID-19, dar și pentru urgențe medicale.

Timp de o lună, de la 26 martie, a fost demarată campania de colectare de fonduri pentru sprijinul Spitalului Raional din Cahul. Inițiativa îi aparțien Victoriei Dunas, originară din Cahul, dar care se află acum în Belgia.

Cahulenii din diasporă și cei de acasă, au reușit să adune 3.641 de euro. În total au contribuit 116 persoane, iar 72% din suma strânsă vine de peste hotare.

Publicitate

Din banii acumulați, administrația spitalului a decis să achiziționeze un videolaringoscop în valoare de 2.750 de euro. Acesta este un aparat folosit la intubarea pacienților infectați de COVID-19 cu insuficiență respiratorie, ce urmează să fie conectați la respirația artificială.

Așa cum intubarea este o procedură complicată în urma căreia există un risc sporit de infectare a medicilor reanimatologi, aparatul numit videolaringoscop permite medicilor să efectueze intubarea pacienților infecați, la o distanță de până la 1 metru, astfel scăzând riscul de infectare.

Dispozitivul medical a fost procurat prin intermediul AdB „Cahulenii reUniți” și Primăria Municipiului Cahul. Urmează ca și celelate resurse financiare acumulate în campanie să fie valorificate.

Medicii instituției de sănătate au recunoscut că echipamentele și utilajele medicale ce vin din donații sunt țintite pentru combaterea epidemiei de COVID-19, dar rămân utile pe termen lung, așa cum de ele este nevoie și în alte domenii de ajutor medical.

„Ne adresăm cu mulțumiri tuturor celor care au susținut campania, cu donații mai mari, mai mici, care sunt acum valorificate și azi crează condiții mai bune la Spitalul Raional Cahul”, au spus reprezentanții spitalului.

Până acum, în raionul Cahul au fost confirmate 138 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Medicicii au reușit să trateze definitiv 32 de persoane. Alți doi pacienți au decedat. Datele prezentate de Ministerul Sănătății arată că la supraveghere medicală în Cahul se află 476 de persoane.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal