
Procuratura precizează: Niciun judecător constituțional nu este vizat în vreun proces penal
Niciun judecător de la Curtea Constituțională nu este vizat în vreun dosar penal. Este precizarea cu care a venit Procuratura Generală, ca reacție la „postările unor politicieni pe rețelele de socializare”.
・
„Procuratura nu a inițiat vreun proces penal, nu a autorizat și nu a intervenit către judecătorul de instrucție pentru a fi autorizate, conform competenței, măsuri speciale de investigații în privința judecătorilor Curții Constituționale. Totodată, din informațiile prezentate de MAI, SIS si CNA, nici aceste structuri nu au realizat astfel de măsuri”, a spus instituția.
Mai mult, în comunicat se precizează că autorii acuzațiilor, potrivit cărora judecătorii constituționali ar fii supuși unor măsuri speciale de investigații, „vor fi invitați la Procuratură pentru a prezenta dovezi în susținerea celor afirmate”. Asta „nu înainte de a li se explica, conform legii, despre răspunderea pe care o poartă în cazul denunțurilor false și calomnioase”.
„Pe această cale, ținem să atragem atenția asupra necesității asumării responsabilității pentru veridicitatea informațiilor diseminate, precum și procedurilor prevăzute de legislație cu privire la modul de sesizare a organelor de drept despre săvârșirea infracțiunilor, prezentarea probelor și verificarea lor”, se mai menționează în comunicat.
Deși Procuratura nu a menționat numele politicienilor la care face referire, precizăm că, pe 25 aprilie, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a spus că, din surse demne de încredere, a aflat că „în privința câtorva judecători ai Curții Constituționale ar fi realizate măsuri speciale de investigație”. „Adică judecătorii sunt urmăriți vizual (filați) non-stop de angajați a două structuri de stat. Pentru a-i intimida, desigur”, afirma el atunci.
Ulterior, și lidera PAS, Maia Sandu, a scris, într-o postare pe Facebook, că „Igor Dodon și complicii lui au pornit o adevărată vânătoare împotriva judecătorilor Curții Constituționale”. „Mașinăria statului a fost pusă la lucru pentru a caută motive de a pune presiune pe judecători și pe membrii familiilor lor, în încercarea de a impune o decizie convenabilă socialiștilor pe cazul împrumutului rusesc”, spunea Maia Sandu.