Magistrații Curții Constituționale (CC) au publicat astăzi o declarație comună, pe site-ul CC, în care combat afirmațiile precum că „ar face jocul unor clanuri” sau că „CC ar fi capturată politic”. Judecătorii susțin că orice presiune asupra lor este „inacceptabilă”. Deși nu scriu pe cine au în vedere atunci când comentează „declarații ale unor înalți demnitari de stat”, magistrații i-ar putea avea în vedere pe exponenții PSRM, care susținuse anterior că schimbarea președintelui Curții Constituționale e „o încercare de preluare a controlului acestei instituții de către un grup infracțional”.
„În ultimele zile, în spațiul mediatic au fost lansate declarații ale unor înalți demnitari de stat de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze judecătorii constituționali. Autorii declarațiilor afirmă că judecătorii Curții Constituționale ar face jocul unor clanuri, ar bloca inițiativele sociale de sprijinire a cetățenilor și de finanțare a proceselor economice, având drept scop paralizarea statului în plină criză pandemică. Se susține că, în funcție de adoptarea unor hotărâri, Curtea va deveni „capturată politic și utilizată în uzurparea puterii de stat” și va trebui să-și asume consecințele etc. Asemenea declarații generează o isterie publică necontrolată și prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept. Ele afectează nu doar autoritatea Curții Constituționale și a judecătorilor ei, ci subminează și autoritatea Republicii Moldova ca entitate statală în fața propriului popor și în fața partenerilor internaționali”, susțin magistrații în declarația lor comunp.
Judecătorii afirmă „cu toată responsabilitatea” că întreaga activitate și toate hotărârile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției.
„Presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții Constituționale sunt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii. În această perioadă complicată pentru toți, Curtea Constituțională a Republicii Moldova îndeamnă deputații în Parlamentul Republicii Moldova, Președintele Republicii Moldova, membrii Guvernului Republicii Moldova, partidele politice, societatea civilă, instituțiile de informare în masă și alți formatori de opinie să identifice, în limitele dispozițiilor Legii Supreme, cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care Republica Moldova se confruntă. În numele Constituției chemăm la calm, respect reciproc, dialog constructiv și bunăvoință”, conchid judecătorii.
Amintim că pe 23 aprilie, șeful statului presupunea că „poate cineva a încercat să preia acum controlul politic asupra CC”.
Pe 24 aprilie, socialiștii au emis un comunicat în care calificau schimbarea președintelui Curții Constituționale drept „o încercare de preluare a controlului acestei instituții fundamentale a statului de către un grup infracțional”.
În aceeași zi, președintele Igor Dodon amenința opoziția parlamentară, dar și Curtea Constituțională, că dacă proiectul de rectificare bugetară va fi blocat, Republica Moldova riscă să nu aibă cu ce plăti salariile și pensiile începând cu data de 1 mai. „Dacă cineva vrea să-și asume aceste lucruri în fața cetățenilor, n-are decât. Dacă cineva crede că-și va salva cu asta nouă euro de la Aeroport sau Curtea Constituțională va permite să fie utilizată ca instrument politic, atunci să-și asume toate consecințele sociale, economice și politice”, a declarat președintele Igor Dodon.