OSCE refuză convocarea unei ședințe de urgență în formatul 5+2. Guvernul solicită de la OMS o vizită în regiunea transnistreană

OSCE refuză convocarea unei ședințe de urgență în formatul 5+2. Guvernul solicită de la OMS o vizită în regiunea transnistreană

Reprezentantul special al președinției în exercițiu la OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean a refuzat solicitarea Chișinăului, privind convocarea unei ședințe de urgență în formatul 5+2. Anunțul a fost făcut de Biroul politici de reintegrare, care a spus că îi va cere Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) să întreprindă o vizită în stânga Nistrului.

„Regretăm că solicitarea motivată și argumentată a Chișinăului privind subiectele de importanță majoră și vitală, cum ar fi viața și sănătatea cetățenilor, precum și accesul populației la asistența medicală în contextul barierelor ilegale de liberă circulație, nu au fost tratate cu atenție deosebită în contextul situației excepționale create de criza pandemică COVID-19. La 10 aprilie 2020, reprezentantul politic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat convocarea în regim de urgență a reuniunii în formatul 5+2 pentru a discuta măsurile și a identifica soluții rapide pentru intervenirea în situația COVID-19 din regiunea transnistreană”, se menționează într-un comunicat emis de Biroul politici de reintegrare.

Totuși, Chișinăul speră că mediatorii și observatorii își vor schimba poziția.

Publicitate

„Prin acțiunile unilaterale ale părții transnistrene sunt încălcate drepturile omului, în special dreptul la viață și sănătate, dreptul persoanelor asigurate medical să consulte medicul, dreptul la alegerea instituției medicale publice sau private, libera circulație, precum și accesul la medicamente compensate şi necesități vitale. În condițiile actuale, sustenabilitatea rezultatelor atinse în cadrul Pachetului Berlin Plus, printre care și asigurarea liberei circulații a populației de pe ambele maluri ale Nistrului și a profesorilor din școlile cu predare în limbă română din regiune, amplifică noi realități”, a spus în comunicat.

Apelul către OMS

Chișinăul consideră că „sănătatea persoanelor este în afara procesului politic și, în acest context, va utiliza inclusiv alte instrumente pe care le are la dispoziție pentru a asigura soluționarea problemelor urgente ale cetățenilor Republicii Moldova”.

„Astăzi, Chișinăul va adresa un demers către reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății, prin care va solicita OMS efectuarea unei vizite cu caracter strict tehnic în regiunea transnistreană, care este parte componentă a Republicii Moldova, pentru a se informa la fața locului despre realitățile crizei pandemice COVID-19. Reiterăm că autoizolarea regiunii transnistrene sub pretextul pandemiei, împiedicarea liberii circulații şi a accesului la asistența medicală de urgență, precum şi denaturarea informațiilor privind situația reală în privința cetățenilor Republicii Moldova din regiunea transnistreană constituie încălcări grave ale drepturilor omului”, se menționează în comunicat.

Amintim că, recent, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, acuzase Tiraspolul de abuzuri, menționând că admite existența unui bilanț negru al cazurilor de coronavirus din stânga Nistrului.

Oficial, au fost anunțate 400 de cazuri de infectare cu COVID-19 în regiunea transnistreană.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal