Banca Mondială: PIB-ul se va contracta cu 3,1 la sută în 2020, iar investițiile se vor reduce cu 15%. „Să se reducă spațiul de discuții și să elaboreze politici transparente”

Banca Mondială: PIB-ul se va contracta cu 3,1 la sută în 2020, iar investițiile se vor reduce cu 15%. 
„Să se reducă spațiul de discuții și să elaboreze politici transparente”
Foto: economica.net

Economia R. Moldova va înregistra o scădere majoră în acest an, iar PIB-ul se va contracta cu minim 3,1%. Consumul populației se va reduce, iar  investițiile cu 15% în acest an. La fel, veniturile publice vor scădea cu 2%, iar cheltuielile cu 18%. Astfel, datoria publică și public garantată va fi de până la 33,1%. Aceastea sunt câteva prognoze și date prezentate de experții economici ai Băncii Mondiale. În același timp ei vin cu recomandări pentru autorități și mai ales să „se reducă spațiul pentru discuții și să asigure, să elaboreze politici deschise și transparente”. Managerul de țară pentru R. Moldova al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, a declarat ferm că „Moldova nu este singură și că BM e aici pentru a acorda sprijin”.  

Potrivit estimărilor făcute de experții economici ai Băncii Mondiale, creșterea economică în anul 2019 a fost de 3,6%, o creștere mai mică decât s-a anticipat, iar datele pentru primele trei luni ale anului 2020 au arătat destul de bine. „

Avem creșteri substanțiale în industrie. Avem un avans puternic în comerțul intern, care a crescut cu 16 la sută și ne așteptăm la o dinamică pozitivă în trimestrul întâi. Însă, începând cu luna martie, carantina și măsurile impuse pentru a combate răspândirea pandemiei vor avea un impact sever asupra economiei. Inflația scade deja a treia lună consecutiv, astfel că a înregistrat în luna martie 5,9%. Creditele au scăzut cu 8,3%, de la vârful din decembrie 2019, iar depozitele noi au scăzut cu 2,5%. Rezervele valutare ale țării s-au diminuat de la începutul anului, astfel că la sfârșitul lunii aprilie s-au diminuat cu 6%, însă datorită creditului FMI, acestea au fost recuparate. 

Pentru 2020 ne așteptăm ca veniturile la bugetul public să scadă considerabil, precum și o creștere substanțială a cheltuielilor, care va aduce un deficit de 7,6% din PIB, conform ultimelor amendamente aprobate de autorități. Veniturile publice vor scădea cu 2%, iar cheltuielile cu 18%. Datoria publică și public garantată va fi de 6,6 puncte procentuale până la 33,1%.

Economia R. Moldova va înregistra o scădere majoră în acest an. Dacă pandemia va fi ținută sub control în prima jumătate a acestui an, în a doua jumătate a acestui an vom înregistra o anumită creștere economică. PIB-ul se va contracta cu minim 3%. De fapt cifra pe care o prezentăm este de - 3,1%. Restricțiile și carantina vor avea un impact negativ asupra veniturilor populației prin diminuarea salariilor, dar și a remiterilor. Consumul populației se va reduce, precum și investițiile cu 15% în 2020. Cele mai afectate sectoare vor fi construcțiile, sectorul horeca, cel financiar și sectoarele dependente de materia primă din străinătate. Se va înregistra o scădere a inflației pe parcursul anului 2020 și o creștere în 2021, odată ce economia v-a avansa. După această descreștere, economia va crește în anul 2021 cu 4% și o creștere de 3,6% în 2022

Marcel Chistruga, econmist Banca Mondială
Se va înregistra o scădere a inflației pe parcursul anului 2020 și o creștere în 202,  odată ce economia v-a avansa. După această descreștere, economia va crește în anul 2021 cu 4% și o creștere de 3,6% în 2022, a explicat economistul din cadrul Băncii Mondiale, Marcel Chistruga. 

Potrivit unui sondaj realizat în 2019 de Banca Mondială, în țară sunt 360 de întreprinderi. În acest moment, specialiștii estimează că jumătate din întreprinderile din țară pot supraviețui timp de aproximativ 20 de săptămâni în condițiile actuale. Totodată, în cazul în care restricțiile economice vor fi prelungite până în luna august, atunci s-ar putea înregistra o reducere economică de 5,2 la sută. 

Riscul restrângerii acestui scenariu e destul de mare, deoarece întreruperea prelungită a activității economice până în august, așa cum noi prognozăm ar putea provoca o reducere de 5,2 la sută, în loc de 3,1 la sută. Și aceasta va fi cea mai mare scădere din 2009, când a avut loc ultima criză financiară globală. Acest lucru va pune o presiune pe finanțele publice, care deja se confruntă cu nevoi de finanțare foarte mari, aproximativ 15% din PIB. Numărul de migranți reveniți va contribui la majorarea șomajului.

Sanja Madzarevic-Sujster, economistă. Banca Mondială
Relaxarea măsurilor de blocare poate elibera consumul și investițiile, carea ar putea duce la o creștere rapidă și în același timp dacă se prelungește ar duce la deficiențe de lichiditate și închiderea întreprinderilor viabile anterior, perturbarea relațiilor de aprovizionare în lanț sau angajați obligați să plece, ceea ce ar putea submina productivitatea. Dacă virusul va persista  după sfârșitul verii, recuperarea va fi umbrită de îngrijorările legate de reapariția epidemiei și o altă rundă de măsuri de izolare, în cazul în care vaccinul nu va fi gata până în toamnă”, a explicat economista BM, Sanja Madzarevic-Sujster. 

Mai mult, experții spun că întreprinderile de stat ocupă o cotă parte din economie, până la 1,3% din PIB și sunt caracterizate de ineficiență gravă, care trebuie abordată corespunzător de autorități. Ei vin cu câteva recomandări în acest sens. 

 „Aprovizionarea întreprinderilor cu lichidități pentru a evita închiderea și disponibilizarea prin măsuri fiscale și financiare. La fel, sprijinirea gospodăriilor și păstrarea locurilor de muncă, în special prin măsuri de politici sociale și într-un final reducerea birocrației prin simplificarea și îmbunătățirea acestor dispoziții, inclusiv prin intermediul digitalului. Este important ca pentru viitor să ne concentrăm asupra politicilor care abordează și pot oferi o recuperare rapidă și echitabilă. Noi am identificat patru domenii cheie de intervenție care pot susține reziliența companiilor din R. Moldova.

E necesar să fie abordate obstacolele din calea concurenței, iar ele sunt prezentate de controlul prețurilor la tarife comerciale și bariere de intrare, de la o lege a insolvenței împovărâtoare la modul în care sunt aplicate controalele și inspecțiile. Atunci când vine vorba de implementarea politicilor este important să reducem spațiul pentru discuții și să asigurăm și să elaborăm politici deschise și transparente. Moldova are nevoie de instituții care să poată asigura și proteja concurența fiabilă, cum ar fi de exemplu o autoritate privind concurența, justiția, achizițiile publice și administrație publică care să fie independentă și funcțională.

Natasha Rovo, economistă,  Banca Mondială
, a explicat economista Băncii Mondiale, Natasha Rovo. 

În concluzie, managerul de țară pentru R. Moldova al Băncii Mondiale, Anna Akhalkatsi, a declarat ferm că instituția pe care o reprezintă va continua să susțină în această perioadă R. Moldova și nu doar. 

Țara trebuie să profite de toate opțiunile disponibile pentru a naviga în criză, folosind asistență atunci când este disponibilă, cum ar fi accesul la finanțare prin instituții financiare internaționale, cum ar fi Banca Mondială în acest caz. Noi am am oferit un proiect de sprijin de urgență într-o perioadă foarte scurtă de timp. De asemenea luăm în calcul mobilizarea resurselor din cadrul proiectelor de educație, pentru a sprjini elevii care nu au acces la educația online.

Anna Akhalkatsi, manager-ul de țară pentru Moldova
Moldova nu este singură, suntem aici pentru a acorda sprijin, precum și alți parteneri de dezvoltare și vom continua să avem un rol în revenirea la situația normală”, a menționat manager -ul de țară pentru Moldova, Banca Mondială, Anna Akhalkatsi. 

Precizăm că Banca Mondială va aloca 160 de miliarde dolari în următoarele 15 luni pentru a frâna pandemia COVID-19 şi pentru a sprijini redresarea economică. Cel mai mare beneficiator va fi India. 

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Banca Mondială va aloca 160 miliarde de dolari pentru a frâna pandemia și criza economică. Cel mai mare beneficiar va fi India

Banca Mondială va aloca 160 miliarde de dolari pentru a frâna pandemia și criza economică. Cel mai mare beneficiar va fi India

Banca Mondială anunță că va susține întreprinderile moldovenești pentru a depăși criza pandemică

Banca Mondială anunță că va susține întreprinderile moldovenești pentru a depăși criza pandemică

Banca Mondială oferă aproape 40 de milioane de dolari pentru învățământul superior din R. Moldova

Banca Mondială oferă aproape 40 de milioane de dolari pentru învățământul superior din R. Moldova

Advertoriale
Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Fă cunoștință cu mentorii din cadrul Click School! (INTERVIU)

Bine ați venit la Vinia Traian!

Bine ați venit la Vinia Traian!

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

Victoriabank este și în acest an partener al CCF Moldova în cadrul campaniei „Povești de acasă”

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
 • 1
  Atenție: Vântul bate, copacii cad! Încă un arbore doborât în parcul Alunelul din capitală (FOTO)
 • 2
  Igor Dodon, amendat cu 9.000 de lei pentru că a purtat panglica „Sf. Gheorghe”. Reacția fostului președinte (DOC)
 • 3
  Soldatul rus judecat pentru crime de război pledează vinovat. Reacția Rusiei la procesul intentat împotriva militarului
 • 4
  Ultima oră! CSE ia sub control prețul uleiului. Adaosul comercial și retrobonusul au fost limitate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.