Litvinenco cere recuzarea unui judecător de la CC. Spune că s-ar afla în relații de rudenie cu ministrul Finanțelor

Litvinenco cere recuzarea unui judecător de la CC. Spune că s-ar afla în relații de rudenie cu ministrul Finanțelor

Judecătorul constituțional Eduard Ababei s-ar afla în relații de rudenie cu ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. O spune deputatul PAS, Sergiu Litvincenco, care a formulat o cerere de recuzare a magistratului de la examinarea sesizărilor pe marginea constituționalității Acordului de împrumut din Federația Rusă.

„Conform informațiilor relatate de presa de la Chișinău, judecătorul Curții Constituționale (CC) Eduard Ababei s-ar afla în relații de rudenie cu ministrul finanțelor Serghei Pușcuța. Informația respectivă, deși a fost relatată cu mult timp în urmă, nu a fost dezmințită nici de Eduard Ababei, nici de Serghei Pușcuța. Anterior, la una dintre ședințele Biroului permanent al Parlamentului, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că anume Serghei Pușcuța, având calitatea de ministru al Finanțelor, este persoana care a fost coordonatorul principal al negocierii și încheierii Acordului de împrumut cu Federația Rusă”, a scris deputatul pe Facebook.

Serghei Litvinenco a amintit însă că judecătorul CC este obligat, potrivit legii, să-și îndeplinească atribuțiile cu imparțialitate.

Publicitate

„În sensul jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului (cauza Micallef împotriva Maltei), relația de rudenie a unui judecător cu oricare parte dintr-un proces este un element care face să nu se respecte principiul de „imparțialitate”. Altfel spus, nu poate fi considerat imparțial judecătorul care este rudă cu oricare parte a procesului pe care îl judecă. De aceea, dacă informația referitoare la relația de rudenie este veridică, consider că judecătorul Curții Constituționale Eduard Ababei nu poate participa la examinarea sesizărilor pe marginea constituționalității Acordului de împrumut cu Federația Rusă”, a adăugat parlamentarul.

Deputatul a spus că va depune cererea de recuzare când Curtea va decide examinarea dosarului, la începutul ședinței, cu excepția situației în care Eduard Ababei se va autorecuza.

Amintim că Înalta Curte a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea acordului de împrumut din Federația Rusă. Asta urmare a unei sesizări depuse de grupul parlamentar PRO Moldova.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal