Membrii Curții Constituționale au declarat admisibile și au conexat trei sesizări ce țin de acordul de creditare din partea Federației Ruse. Ședința plenului Înaltei Curția a fost stabilită pentru 7 mai, ora 10:15, se anunță într-un comunicat de presă.
Precizăm că, la 23 aprilie, grupul parlamentar PRO Moldova a contestat la Curtea Constituțională acordul semnat între Federația Rusă și Guvernul R. Moldova privind împrumutul financiar de 200 de milioane de euro.
Pe 24 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la CC o sesizare privind exercitarea controlului constituționalității unor prevederi ale aceluiași acord. Unul dintre argumentele PAS e că R. Moldova s-ar putea îndatora masiv față de Rusia, prin transformarea creditelor companiilor moldovenești luate de la băncile rusești în datorie către statul rus.
La 27 aprilie , o sesizare similară a fost depusă de Platforma Demnitate și Adevăr. Deputații consideră că acordul n-ar fi fost negociat și că ar pune în pericol economia națională.
De asemenea, în aceeași zi, la ora 10:00, Curtea Constituțională va pronunța dispozitivul hotărârii de interpretare a articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție, la sesizarea formulată de deputați Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea.
Sesizarea a fost făcută în octombrie 2019. Cei trei deputați au întrebat Înalta Curte dacă potențialele alegeri anticipate ar putea fi organizate în baza sistemului electoral proporțional, odată ce actuala legislatură l-a anulat pe cel mixt. Anterior, vechea componență a Curții a statuat că, pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.