
Inaugurarea proiectului „Arena Chișinău” ar putea întârzia cu două săptămâni. Ministrul Economiei: „Muncitorii au intrat în carantină” (VIDEO)
A fost lansat de democrați cu fast în martie 2018, fusese criticat dur de Guvernul Sandu, iar Guvernul Chicu pare să fie cel care va tăia panglica, însă tot cu întârziere. E vorba de proiectul Arenei Chișinău, care pare să nu vadă lumina reflectoarelor în timpul promis de cei de la putere. Chiar dacă președintele Igor Dodon promitea inaugurarea arenei pe data de 1 mai curent, lucrările la complexul sportiv „Arena Chișinău” se rețin. Autoritățile dau asigurări că procesul durează din cauza carantinei și inaugurarea ar putea întârzia cu două săptămâni. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei, Sergiu Railean, pentru AGORA. Chiar dacă ministrul spune că nu ar fi apărut alte modificări și că lucrările se desfășoară conform planului, reprezentanții Agenției Proprietății Publice, cei care gestionează proiectul, încă nu au venit cu precizări și informații în acest sens.
・
Ideea Arenei Chișinău, anunțată de la sediul Partidului Democrat în primăvara lui 2018, în an electoral, n-a fost văzută cu ochi buni, inițial, de președintele Igor Dodon. „Am foarte multe semne de întrebare. Acesta va fi construit pe o suprafață de teren destul de mare și destul de costisitoare. (...) Dacă este un proiect privat, să vină privații să introducă banii”, declara șeful statului în aprilie 2018. Cronologia evenimentelor arată, însă, cum din sceptic Dodon a devenit suporterul arenei.
Fostul ministru al Economiei, Gaburici: „60% din lucrări sunt efectuate. Lansarea va fi pe 14 octombrie 2019”
Primul termen de dare în exploatare a Arenei Chișinău a fost hramul orașului Chișinău, în 2019. Ministrul Economiei de atunci, Chiril Gaburici, spunea și progresul lucrărilor.
„Cu aproximativ jumătate de an în urmă am pus piatra de temelie la acest Complex, iar astăzi avem realizat deja 60% din lucrări. Sper ca lucrările să decurgă într-un ritm la fel de dinamic, astfel ca să ne încadrăm în termenii stabiliți”, a menționat Chiril Gaburici.
Promisiunea a picat însă, când a picat și guvernul democrat. În vara când s-a schimbat puterea politică la Chișinău, Cabinetul de Miniștri Sandu a decis să treacă proiectul de construcție din gestiunea Ministerului Educației Culturii și Cercetării, în gestiunea Agenției Proprietății Publice, instituție subordonată Ministerului Economiei.
Fostul ministru al Economiei, Brînzan: „În spatele Arenei Chișinău ar sta o schemă”
Dodon nu a fost însă la fel de vocal la subiect ca și Guvernul condus de Maia Sandu. În 2019, fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, spunea răspicat că în spatele Arenei Chișinău ar sta o schemă. Brînzan spunea că arena nu va fi capabilă să asigure un flux suficient de mare de vizitatori zilnici pentru a acoperi cheltuielile, iar partea turcă are dreptul să preia cele 59 de hectare și să le împartă cesionarilor după bunul plac.
„Am răsfoit contractul și am văzut că au început ceva nobil: un complex de agrement pe 10 hectare de pământ. Mai departe Guvernul nu ia 10 hectare, ci 69 de hectare și le trece din teren agricol în teren pentru construcție. Face un tender și angajează o companie turcească să facă construcția. Guvernul a plătit compania. Companiei îi sunt gajate și 10 hectare de pământ, și complexul și încă 59 de hectare. Compania din Turcia are drept de cesionare asupra acestui gaj. Ca noi să asigurăm plățile companiei turcești, acest complex ar trebuie să producă 590 de euro pe zi, să aibă 5000 de vizitatori pe zi. Știți vreun loc de pe pământ care să aibă așa flux de vizitatori?”, a explicat Brînzan.
Tot în toamna lui 2019 devine clar că proiectul nu va mai fi lansat de hramul capitalei. Autoritățile promit lansarea Arenei până la finalul anului 2019.
Fostul ministru al Economiei, Usatîi: „Arena Chișinău va fi dată în exploatare în luna aprilie 2020”
Guvernul Sandu a picat însă, la scurt timp, iar noul premier, fost ministru al Finanțelor la democrați, Ion Chicu, merge într-o vizită oficială la Arena Chișinău și...laudă proiectul.
Peste o săptămână de la vizita lui Chicu, pe atunci ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi a declarat că Arena Chișinău va fi inaugurată în luna aprilie 2020 și că a fost conectată la rețele de lumină, gaz și apeduct.
„Vom deschide Arena în luna aprilie, așa cum am stabilit. Când vorbim de deschiderea complexului, atunci trebuie să menționez că aceasta va avea loc doar în cazul în care el asigură funcționarea deplină. Nu pot spune că o parte va fi funcțională și alta nu. Guvernul asigură darea în exploatare a întregului complex sportiv”, a mai spus Usatîi.
Igor Dodon: „Pe data de 1 mai 2020 va fi inaugurat proiectul”
La scurt timp, președintele Dodon vizitează complexul sportiv, pe data de 12 februarie. Deja fără scepticism, Dodon susține că acesta e un proiect „unic” și că e gata în proporție de 99,9%.
Peste două luni, pe data de 1 aprilie curent, Dodon oferă presei același procent - lucrările sunt realizate în proporție de 99,9% și că „mai este de lucru”. Atunci Dodon a dat asigurări că proiectul va fi inaugurat pe data de 1 mai.
Actualul ministru al Economiei, Railean: Încă două săptămâni
Între timp, în R. Moldova e stare de urgență până pe 15 mai, iar Guvernul încearcă să găsească bani pentru criza economică provocată de pandemie. În pofida lipsurilor bănești și a situației provocate de noul coronavirus, autoritățile spun că lansarea Arenei Chișinău nu va întârzia decât cu două săptămâni.
Actualul ministru al Economiei, Sergiu Railean, al patrulea ministru care gestionează proiectul Arenei, afirmă că lucrările sunt pe final.
„Muncitorii au intrat în carantină pentru două săptămâni. Respectiv, inaugurarea s-ar putea reține pe această perioadă”, ne-a spus Railean, întrebat dacă guvernarea reușește să lanseze sala polivalentă în termen.
Potrivit contractului de parteneriat public-privat, construcția complexului ne costă 43 de milioane de euro. Banii sunt investiți de compania „Summa”, dar trebuie returnați în 12 ani. Asta în afară de contribuția inițială a statului de peste 200 de milioane de lei și un teren de 69 de hectare în comuna Stăuceni.
Totodată, potrivit contractului, Arena trebuia să fie gata într-un an de la primirea autorizației de construcție.
Potrivit autorităților, sala mare din cadrul complexului are capacitatea de 5500 de spectatori, este multifuncțională și poate găzdui competiții sportive, dar și evenimente culturale. Complexul sportiv include câteva piscine, terenuri de tenis, sală de fitness și zonă SPA.