În urma investigării traseelor mijloacelor financiare care au ajuns în proprietatea fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc, în dosar au apărut două companii nerezidente, pe care Plahotniuc le-ar fi indicat abia în declarația sa de avere din timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2019.Cel puțin asta susține deputatul Lilian Carp pe pagina sa de Facebook. Mai mult, solicitat de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă, șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Serghei Gavajuc, a declarat că aceasta ar fi o presupunere în curs de verificare în cadrul urmăririi penale.
Lilian Carp face referire la materialele unei cauzei penale în care este vizat Vladimir Plahotniuc. Potrivit dosarului, acesta ar fi primit, în perioada 17.12.2016 – 14.06.2019, sume de aproximativ 9,553 442 euro, în calitate de împrumut, dividende și repartizarea beneficiului de la companiile nerezidente „Vanguard International” LTD și „Vanguard International Group” LTD.
Pentru că până în prezent, procurorii nu au menționat că „Vanguard International” LTD și „Vanguard International Group” LTD ar fi fost implicate în schema infracțională investigată, Ziarul de Gardă a solicitat Procuraturii o reacție cu privire la informațiile publicate de deputatul Lilian Carp.
„Banii pe conturile companiilor „Vanguard” afiliate lui Vladimir Plahotniuc au parvenit din conturile unui grup de entități offshore din Hong Kong care deservesc mai mulți agenți economici din diferite jurisdicții. SRL „Bass Systems” la fel, a avut tranzacții financiare cu companiile din Hong Kong. Pe cale de consecință, au fost expediate cereri de asistență juridică internațională în Hong Kong, EAU și Singapore pentru stabilirea scopului relațiilor financiare între toate aceste companii, temeinicia și legalitatea tranzacțiilor efectuate in conturile aferente, precum și identificarea beneficiarilor efectivi și a persoanelor responsabile de aceste acțiuni”, precizează Procuratura Anticorupție, la solicitarea ZdG.
Compania respectivă a fost insicată îndeclarația lui Vladimir Plahotniuc în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit explicațiilor fostului democrat, el ar fi obținut dividende de la această companie în mărime de peste 4,5 milioane de euro, circa 11 milioane de lei și aproape 350 de mii de dolari. Tot atunci, Plahotniuc declara investiții în opt companii, printre care „Vanguard International și „Vanguard International Grup”.
În același document, Plahotniuc mai menționa că este fondator și deține o cotă de participare de 100% la firmele „Vanguard International” și „Vanguard International Grup”, una cu sediul în Abu Dhabi, iar alta în Apia Samoa, un orășel dintr-o insulă a oceanului Pacific.
AGORA amintește că în luna ianuarie, la o săptămână după ce fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, a fost declarat indezirabil de autoritățile de la Washington, Ministerul de Interne de la Chișinău a trimis Interpolului o cerere repetată de dare în căutare a acestuia.
Amintim că ex-președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019, la inițiativa Procuraturii Anticorupție.
Prima cauză penală pe numele lui Plahotniuc a fost deschisă în baza unor fapte săvârșite între 2013-2014. Acesta e bănuit că a creat o schemă pentru a obține bunuri și venituri ilicite.
Cea de-a doua cauză penală de asemenea ține de anii 2013-2014. „Societatea Tukumaan Ltd” a creditat Finpar Invest cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinația SRL Nobil Air și către ABD Asiana Development Ltd. Această companie a efectuat, la rândul său, transferuri bancare pe numele soției lui Plahotniuc.
Vezi și aceste știri

Capitalul social al BASS-SYSTEMS, care figura în dosarul Plahotniuc, scos de sub sechestru. Carp: „Nu este întâmplător”

Filip recunoaște că s-a întâlnit cu Plahotniuc în SUA: „Am constatat că nu a fost o discuție tocmai sinceră”
