Șefa de la Sănătate, despre algoritmii de testare la COVID-19 și despre numărul mare de infecții în rândul medicilor

Șefa de la Sănătate, despre algoritmii de testare la COVID-19 și despre numărul mare de infecții în rândul medicilor

O comisie de specialiști va analiza modul în care sunt respectate măsurile de protecție împotriva coronavirusului de tip nou în spitalele din țară. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Șefa de la Sănătate a precizat că cercetarea își propune să descopere unde sunt lacunele și care sunt cauzele potrivit cărora un număr atât de mare de medici se infectează cu COVID-19.

„Nu voi veni cu aprecieri, am cerut să fie efectuată o evaluare din partea specialiștilor. Există un raport care se determină în funcție de numărul populației infectate. Vă asigur că vom veni cu această analiză, deși analizăm subiectul și la Punctul Focal. Clar că în situația respectivă avem și o comisie pentru a evalua sistemul de control al calității vis a vis de măsurile de protecție asigurate în cadrul instituțiilor medicale. Este vorba și de responsabilitatea managerilor, a fondatorilor. Vrem să vedem unde sunt lacunele”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Șefa de la Sănătate este de părere că numărul mare de îmbolnăviri în rândul lucrătorilor medicali este determinat anume de faptul că au fost efectuate testări masive în rândul cadrelor medicale:

Publicitate

„Absolut în toate focare, absolut orice adresări din partea medicilor au fost realizate testări. Acest număr mare de îmbolnăvirti este determinat de o depistare pro-activă a medicilor. Când avem un caz de COVID-19 într-o instituție medical, se merge pe testarea activă. Sunt multe persoane asimptomatice și în acest condiții, în baza testării sunt depistate”.

Totodată, ministra a explicat și care sunt criteriile de testare a persoanelor suspecte la coronavirusul de tip nou.

„Este vorba despre aceeași abordare de la care nu am derogate niciodată. Sunt testate toate persoanele care întrunesc criteriile definiției de caz. În ultima perioadă am mers și pe testarea intensă în focare, indiferent dacă vorbim despre instituții medicale, centre de plasament sau comunități. Atunci când există focare, este generată și creșterea numărului de teste. Criteriile sunt clare și ne-am condus de ele în această perioadă”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Șefa de la Sănătate a precizat că autoritățile dispun de peste 90 000 de teste care vor fi făcute în funcție de necesitate:

„În ziua de luni adresabilitatea persoanelor este foarte scăzut. Este specificul zilei de luni. Ca și intensitate la moment avem peste 90 000 de teste, avem capacități, putem face teste, dar trebuie să respectăm criteriile determinate și algoritmii”.

AGORA precizează că până în prezent 866 de cadre medicale au fost infectate cu coronavirusul de tip nou.

În ultimele 24 de ore încă 157 de moldoveni au fost testați pozitiv cu COVID-19. În prezent în țara noastră sunt 2560 de cazuri active de infecție cu coronavirusul de tip nou. 103 persoane și-au pierdut viața în lupta cu boala, iar 975 de moldoveni s-au vindecat.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal