
Viorica Dumbrăveanu a explicat de ce unii lucrători medicali, implicați în tratarea COVID-19, primesc salarii mai mari, iar alții - salarii mai mici
Salariile pe care le ridică lucrătorii medicali implicați în procesul de tratare a coronavirusului de tip nou sunt direct proporționale cu orele pe care aceștia le petrec la muncă. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. Șefa de la Sănătate a ținut să precizeze că promisiunile făcute de autorități, potrivit cărora, toți lucrătorii medicali care luptă cu COVID-19 vor primi un indicator de performanță - rămân valabile.
・
„Din momentul în care am avut primul caz de COVID-19, chiar luni, în prima zi de lucru a fost emis un ordin prin care tuturor instituțiilor medicale cu profil COVID, lucrătorilor medicali, indiferent de statut li s-a identificat un indicator de performanță în mărime de 100% din salariul de funcție. În condițiile actuale depinde pe ce normative lucrează persoana. Sunt oameni care lucrează cu 0,25, cu 0,5, cu 1,5. În acest condiții depinde mult de timpul lucrat și de funcția în care activează. Indicatorul se aplică în continuare, iar instituțiile implicate în tratarea pacienților cu COVID au primit salariile corespunzător”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.
Șefa de la Sănătate a precizat că Ministerul Sănătății a stabilit și un supliment la salariu de 50% pentru asistemța urgență și cea prespitalicească. Cât despre indemnizațiile pe care urmează să le primească lucrătorii medicali dar și cei din alte domenii din prima linie, ministra dă asigurări că banii vor fi plătiți la timp.
„Este vorba de 16 000 de lei și pentru luna martie, lucrătorii medicali infectați au primit această indemnizație. Sunt în process de perfectare listele pentru luna curentă și vor fi achitate aceste indemnizații pentru lucrătorii medicali și cei din poliție infectați cu COVID-19. Banii adunați din donații sunt insuficienți pentru achitarea acestor surse financiare, de aceea vom aloca și bani din buget”, a concluzionat Dumbrăveanu.
AGORA amintește că, recent, o asistentă medicală a publicat fluturașul de salariu primit pentru 12 ture de noapte. O treime din bani, inclusiv cei din suplimentele promise de autorități, au mers pentru impozite. Asta după ce pe 24 martie, ministra Sănătății a anunțat că cei implicați în asistența medicală a persoanelor suspecte sau confirmate cu COVID-19 vor primi un salariu de funcție în mărime de 100%, suplimentar la motivațiile financiare. Nu a menționat însă că acesta este impozabil.
Tot atunci autoritățile au decis că bugetarii care se vor infecta cu noul coronavirus, în timpul exercitării atribuțiilor de muncă, vor primi o indemnizație unică de 16 mii de lei.
Precizăm că de la 1 aprilie medicii din R. Moldova primesc un salariu cu 10% mai mare. Decizia a fost luată pe 22 ianuarie.