Mitropolitul Vladimir, către premier: „Cerem respectuos temperarea atitudinii dușmănoase față de biserică”

Mitropolitul Vladimir, către premier: „Cerem respectuos temperarea atitudinii dușmănoase față de biserică”

„Cerem respectuos temperarea atitudinii dușmănoase și disprețuitoare față de biserică, umilită și îngenunchiată în ultima perioadă”. Este rugămintea mitropolitului Vladimir, expusă într-un apel public către prim-ministrul Ion Chicu.

„Domnule prim-ministru, cel mai trist pentru noi […] a fost că autoritățile statului au acționat cu facilitate în regim prioritar pentru marketuri și magazine alimentare arhipline de cetățeni, iar biserica a fost pusă la un loc cu supermarketurile de construcție și magazinele și companiile de prestare servicii și agrement. O altă durere pentru noi este acțiunea și statistica Guvernului referitor la oficierea slujbelor religioase în ultima perioadă. Pe lângă faptul că mai multe sfinte lăcașe au primit amenzi de la 22.500 la 70.000 de lei, în unul din ultimele comunicate ale Guvernului, a fost raportat că la data de 26.04.2020, Sfânta Liturghie a fost oficiată doar în 564 de sfinte lăcașe, iar în 816 biserici nu s-a săvârșit Sfânta Liturghie”, a spus mitropolitul.

„Pentru noi, atitudinea Guvernului este una îngrijorătoare și cu totul inadmisibilă. Biserica Ortodoxă din Moldova nu este un subiect din domeniul HoReCa sau o afacere care poate fi oprită pe timp de epidemie. Biserica ortodoxă este o instituție divino-umană care activează de două milenii spre binele oamenilor, chiar și în timp de epidemii, lucru demonstrat în timp de secole. În tot acest răstimp de restriște, slujitorii bisericii în unanimitate și cu regularitate, inclusiv în cele 816 biserici la care v-ați referit că au fost în inactivitate duminica trecută, au înălțat rugăciuni pentru încetarea pandemiei, vindecarea bolnavilor, încetarea secetei meteorologice și hidrologice”, a adăugat acesta.

Publicitate

În apel, mitropolitul Vladimir a mai menționat că este întrebat „pe bună dreptate” de mai mulți preoți de ce conducerea Mitropoliei a cedat „atât de ușor”, acceptând restricțiile impuse de autorități.

Premierul nu a comentat, deocamdată, criticile bisericii.

Amintim că slujbele pot fi desfășurate doar cu cel mult trei clerici. În Noaptea Învierii din acest an, președintele Igor Dodon le-a spus mai multor episcopi veniți după Focul Haric la aeroport că „amenzi nu o să fie”. Chiar și așa, trei preoți au fost documentați.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal