HoReCa mai așteaptă până pe 15 mai. Dumbrăveanu, despre restricții: Sunt măsuri cu care urmează să trăim și în continuare

HoReCa mai așteaptă până pe 15 mai. Dumbrăveanu, despre restricții: Sunt măsuri cu care urmează să trăim și în continuare

Activitatea cafenelelor, hotelelor și restaurantelor nu va fi reluată până la 15 mai, zi în care oficial se încheie starea de urgență. Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, spune că autoritățile vor evalua starea lucrurilor la acel moment și vor decide relaxarea sau înăsprirea restricțiilor. „Nu sunt prognoze optimiste, mai există riscuri. În funcție de numărul de cazuri se poate reveni la unele măsuri”, a spus Dumbrăveanu la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

Șefa de la Sănătate s-a referit la recentele relaxări de restricții, precum ieșirile în parcuri și redeschiderea magazinelor.

„Orice măsură de restricții adoptată, a fost stabilită în strânsă coordonare cu specialiștii în domeniu. Cei care au respectat regimul restrictiv, de a sta acasă, de a evita locurile publice, ei au nevoie de unele plimbări în aer liber. Sunt primele măsuri care vor fi adoptate, dar vom monitoriza cum va evolua situația epidemiologică. Nu sunt prognoze optimiste, mai există riscuri. În funcție de numărul de cazuri se poate reveni la unele măsuri”, susține Dumbrăveanu.

Potrivit ei, vârful pandemiei este exact în această perioadă. „În funcție de cum ne vom comporta fiecare, depinde dacă va fi atins un vârf. S-a mers pe cele mai stringente măsuri care pot fi adoptate. A fost extinsă perioada zilelor libere pentru bugetari, dar s-au permis plimbările determinându-se clar anumite măsuri de precauție. Vorbim doar despre accesul în parcuri, dar cu limitarea numărului de persoane și cu păstrarea distanței sociale. Și în cazul magazinelor se cer aceleași măsuri ca și în cazul magazinelor alimentare. Vor previza accesul persoanelor în cadrul magazinelor, vor asigura cu mănuși de unică folosință unitățile comerciale, se vor respecta normele de igienizare, se va asigura monitorizarea stării de sănătate a angajaților. Sunt măsuri cu care urmează să trăim și în continuare, indiferent de numărul de cazuri care se vor înregistra”, consideră Viorica Dumbrăveanu.

Ministra spune că sectorul HoReCa va rămâne închis, cel mai probabil, până la finele stării de urgență. „Este prematur să vorbim acum despre acest sector”, a punctat ea.

Dumbrăveanu afirmă că acum autoritățile așteaptă să vadă efectele sărbătorilor pascale, reflectate în numărul de îmbolnăviri.

„Unele studii denotă faptul că mulți moldoveni, 1/3 din populație, nu au respectat recomandările sistemului de sănătate, au mers în ospeție. Săptămâna asta și viitoare sunt critice”, a conchis ministra.

Menționăm că accesul în parcuri, în grupuri nu mai mari de trei persoane, a fost permis de luni, 27 aprilie, când autoritățile au decis relaxarea unor restricții pe timp de pandemie. Totuși, oamenii sunt atenționați să respecte măsurile de protecție atunci când ies în locuri publice - să evite locurile aglomerate, să păstreze distanța socială, să-și acopere gura în caz de tuse sau strănut. Totodată, nu este permisă aflarea în locurile publice în grupuri mai mari de trei persoane.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal