Procuratura Generală spune că n-are în gestiune dosare în privința jurnaliștilor

Procuratura Generală spune că n-are în gestiune dosare în privința jurnaliștilor

Procuratura Generală (PG) a venit astăzi cu un comunicat oficial de presă în care a decis să specifice că nu are în lucru dosare pe numele jurnaliștilor. Deși nu a adus exemple concrete, instituția spune că a decis să ofere o reacție în contextul în care în spațiul public ajung „informații defăimătoare și acuzații, lansate fie de la tribuna Parlamentului sau din studiourile televizate”.

PG susține că recent au apărut mai multe declarații prin care se „încearcă acreditarea ideii de urmărire și filare a jurnaliștilor și reprezentanților societății civile”.

„Procuratura nu are în gestiune procese sau dosare penale împotriva reprezentanților presei, care ar permite efectuarea în privința lor a măsurilor speciale de investigații, de orice fel. De asemenea, până astăzi, instituția nu a recepționat vreo sesizare sau plângere, nici din partea jurnaliștilor, nici de la reprezentanții societății civile care ar semnala astfel de abuzuri admise față de ei. Procuratura este gata și obligată să examineze, în condițiile prevăzute de lege, toate adresările persoanelor cointeresate, care consideră că le-a fost lezat vreun drept sau dispun de informații despre comiterea unor abuzuri”, se arată în comunicatul de presă al PG.

Publicitate

Instituția spune că deși declarațiile libere sunt indispensabile democrației, „libertatea de exprimare însă nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața privată a persoanei și nici dreptul la propria imagine”.

„Îndemnăm subiecții sesizărilor să evite antrenarea Procuraturii în dispute particulare de orice gen între diferite grupuri de interese și să se documenteze asupra atribuțiilor instituției înainte de a o abunda în solicitări care o depășesc funcțional”, recomandă PG.

De notat că Procuratura nu a citat declarațiile din care ar reieși că unii jurnaliști sunt urmăriți sau ar avea dosare.

Totodată, jurnalista Natalia Morari a menționat, în cadrul emisiunii sale de la TV8, din seara zilei de marți, că anumite fotografii cu ea ar fi apărut în presa afiliată socialiștilor. „E adevărat că a fost creat un grup care a reînnoit filajul după oameni incomozi, așa cum era pe timpuri. Brusc, se răspândește informația pe site-uri, așa cum era pe vremuri”, a pomenit Morari.

Amintim că în cadrul discursului ținut în plenul Parlamentului la data 23 aprilie 2020, deputatul PSRM Vlad Batrîncea, a acuzat jurnaliștii de faptul că ar primi salarii de mii de euro în plic, fără a achita impozitele, accentuând în context că, pe timp de pandemie, partenerii occidentali își îndreaptă sprijinul financiar către instituțiile de presă.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal