O parte din grâul ce aparține agenților economici din regiunea transnistreană este păstrat în depozitele din partea dreaptă a Nistrului. Acesta este explicația premierului Ion Chicu la informațiile apărute în spațiul public despre posibile exporturi de cereale. Premierul spune că proprietarii sunt în drept să-l comercializeze, iar R. Moldova dispune de stocuri suficiente de grâu.
„Am văzut imagini că s-au încărcat câteva mașini cu grâu de la un elevator și s-au dus undeva. Sunt cereale depozitate de agenții economici din partea stângă a Nistrului. Ei aici plătesc pentru servicii, în cazul dat vorbim de Căușeni, și au dreptul să comercializeze acest grâu cum consideră de cuviință”, a spus premierul.
Chicu a ținut să menționeze că R. Moldova se confruntă cu secetă care a afectat o mare parte din terenurile semănate cu grâu, cel mai mult având de suferit raioanele de sud ale țării. Potrivit prim-ministrului, o evaluare preventivă a situației arată că roada pentru acest an se va diminua cu circa 40-50%.
Chiar și așa, Chicu dă asigurări că rezervele de cereale și alte produse agricole sunt suficiente pentru a asigura securitatea alimentară a țării.
„Vom avea cereale suficiente și pentru anul viitor reieșind din roada respectivă, dar încă mai depinde de condițiile climaterice din următoarele săptămâni”, a spus Chicu și a promis că statul va interveni cu suport pentru agricultorii care au avut de suferit de pe urma secetei.
Amintim că azi problema secetei hidrologice din acest an și efectele acesteia au fost discutat la Guvern. Premierul Ion Chicu și conducerea Ministerului Agriculturii au discutat cu un grup de cercetători și producători în agricultură. Agricultorii spun că cele mai afectate culturi sunt floarea soarelui și porumbul iar dacă zilele următoare va ploua, jumătate de roadă mai poate fi salvată.
Vezi și aceste știri

Interdicțiile la exporturile de grâu – necesitate sau interese ascunse? Ce spun autoritățile despre o eventuală mișcare în acest sens și ce părere au experții economici

Exporturile de cereale și vite mari cornute ar putea fi restricționate pe perioada pandemiei. Ce se va întâmpla cu exporturile de fructe
