
Pandemia a pus la pământ turismul moldovenesc. „Toate rezervările au fost anulate” (VIDEO)
Chicote de voie bună ale oaspeților, mese îmbrăcate în straie țesute de bunica și încărcate cu bucate tradiționale, iar gazdele cu sufletul împăcat că mai pot arăta adevăratul și vechiul spirit al Moldovei. Așa găseai anul trecut agropensiunile din zone, precum Orheiul Vechi. Astăzi, pandemia i-a alungat pe toți, iar gazdelor de turiși nu le-a rămas decât să tragă cu ochiul peste poartă, să primească anulările turiștilor străini și să îi refuze pe ai noștri, cei care au obosit #săsteaacasă și „ar vrea o zeamă caldă și să stea în foișor”. Ei spun că s-au pregătit cu mult dor și bani investiți pentru noul sezon, care se pare că va chiuli în acest an. Alte surse de venit nu au și tot ce au construit în câțiva ani moare încet în zile și luni. Igor Dodon le-a promis că „va fi totul bine”, iar ei nu cer bani, ci „să nu li se mai ia”. Iar dacă să vorbim de întreg sectorul de turism al R. Moldova, asociațiile de profil spun că situația e gravă la propriu și cer autorităților să întreprindă măsuri urgente.
・

Agropensiunea „Vila Roz” o găsești în satul Tribujeni din raionul Orhei, însă de această dată Liuba Railean, gazda casei, îți va spune de peste gard să te întorci acasă, pentru că se află în grupa de risc de infectare cu noul virus, iar copii o păzesc ca ochii din cap și limita ei de mișcare e până la pragul porții. Femeia ne spune că a construit această mică afacere de familie timp de zece ani, iar în situația actuală nu speră la un ajutor din partea Guvernului, pentru că niciodată nu a ajutat-o. A știut doar să îi amintească de impozite. În acest an a construit un nou foișor și ar fi investit mulți bani pentru a-și fascina oaspeții, care au rezervat până în luna octombrie curent. Acum se anulează tot, cu mesaje pline de regretele lor și lacrimile ei.
„Am început să avem și oaspeți din februarie și primele zile ale lunii martie și când a apărut primul caz, am refuzat total primirea oaspeților. Am făcut niște investiții solide, pentru că am făcut niște renovări în casă. Am făcut un foișor și îmi făcusem mari speranțe pentru această vară. Am avut multe rezervări pe booking și credeam că repede vom recupera cheltuielile, dar nu a fost să fie așa. Acum se anulează pe iunie, mai avem pentru iulie și august, septembrie și octombrie, dar cred că se vor anula. Chiar ieri s-a anulat pentru patru zile.
Autoritățile nu prea ne aud pe noi și nici nu vor să știe de noi. Doar când trebuie să dăm darea de seamă și să plătim impozitele. În alte țări văd că se ajută întreprinderile mici și mijlocii, care sunt afectate de pandemie, dar la noi e liniște. Noi singuri ne protejăm, dar suntem în pierdere. Nu am nicio speranță. Nu ne-a promis nimic și nici nu ne-a întrebat cu ce trăim. Stăm de o lună și jumătate cu poarta încuiată. Mai vin la poartă oameni din Moldova și cer să se odihnească în grădină, să facă frigărui, să ia masa, dar noi nu putem să îi primim și asta e.
Autor:
Bine că măcar copiii sunt la mine. De altfel mă dezvățam să fac mâncare și să vorbesc. Îmi este dor de oameni. Când vine aici lumea, apare o putere, mă simt mai tânără și sănătoasă. Pandemia îmi aduce aminte că sunt în grupa de risc și tot timpul copii îmi zic: „Spală mâinile, dacă ai ieșit până la poartă”. Nu am ieșit niciodată după poartă. Numai dacă deschid și verific poșta”.
Anatolie Botnaru e gazda agropensiunii „Eco Resort Butuceni”, una dintre cele mai vizitate gospodării de pe malul râului Răut. El spune că pandemia a pus turismul rural la pământ. Toate rezervările au fost anulate, iar acum nu i-a rămas decât să aștepte, să își înduplece angajații să îi rămână alături și să își îngrijească grădina. A avut planuri mărețe, sute de oaspeți de primit, festivaluri de organizat și mai ales de recuperat sumele de bani investite. Știe că se află pe muchie de cuțit, însă optimismul nu îl lasă la greu și merge înainte.
„Ne-a pus la total la pământ. Suntem închiși, stăm cu frica în spate să nu să se întâmple ceva, un focar, pentru că Butuceni e un sat turistic important și dorit de vizitatori. Avem noroc că suntem păziți de poliție ca să nu vină lumea și să facă îmbulzeală. Totul a fost anulat până la sfârșitul sezonului, până la sfârșitul anului. Am avut destul de multe rezervări, peste 30 de grupuri de străini a câte două zile prin agențiile de turism și e foarte important pentru țară, cât și pentru noi.
Autor:
.png)
A bătut la ușile autorităților, iar ieri, împreună cu alți colegi din domeniu a avut o întrevedere cu președintele cu Igor Dodon, care ar fi promis că „va fi totul bine”.
„Am avut o întâlnire foarte constructivă. Sper să fie și fapte concrete și nu doar vorbe. Trebuie cu impozitele de rezolvat. Eu am declarat că turismul sătesc, rural, trebuie separat de HoReCA. HoReCa se luptă pentru un TVA de 15%, însă eu consider că turismul rural să fie la cota zero. Sunt foarte multe activități la cota zero. Vai de capul nostru cum ținem salariații. Trebuie să fie o politică fiscală foarte tolerantă. Eu nu spun să ne dea ceva, dar să nu ne ia. Agroturismul abia încearcă să se nască în țară. Sunt niște încercări și inițiative proprii. Lucrătorii noștri sunt destul de înțelegători, ne-om împăca cu ei cumva, lumea mai stă acasă, lucrează prin grădini. Asta în speranța că ne vom porni curând. Când? E important să ne pornim corect și să nu băgăm sub risc pe nimeni.
Avem 15 angajați. Dar nu e vorba doar de angajați, pe lângă asta noi colaboram cu foarte multă lume, cumpăram produse de la săteni, de la lucrătorii noștri și toți au pătimit. Ei vindeau producția, pentru că noi nu reușeam să facem de toate. În timpul festivalurilor angajam și mai mulți oameni. În acest an erau planificate șase evenimente mari culturale. Totul s-a anulat”.
Situația gravă în care s-a pomenit turismul R. Moldova ne-a fost confirmată și de directoarea executivă ANTRIM, Natalia Țurcanu. Ea îndeamnă oamenii să promoveze și să pornească împreună o campanie de susținere a turismului intern și producătorilor locali. Aceasta ar fi o soluție de ameliorare, după ce va fi anulată starea de urgență.
„Moldova, fiind o țară mică, noi înțelegem că impactul COVID-19 va face ca multă lume să rămână acasă, chiar dacă se va scoate starea de urgență. Noi am propus să se promoveze la nivel de țară, inclusiv președintele când vine cu mesaje, de exemplu cum menționează foarte des de HoReCa, să menționeze că este necesar să călătorim și în interiorul țării, să ne cunoaștem atracțiile turistice, să susținem producătorii locali, micile întreprinderi din mediul rural, pensiunile, vinăriile. Așa noi vom impulsiona dezvoltarea acestui domeniu, astfel încât cel puțin să nu ratăm acest sezon. Toate agropensiunile au fost închise și nu neapărat că odată cu scoaterea stării de urgență ele vor putea reveni la o activitate de 100%, deoarece lipsește clientul. Dacă vorbim de turistul local, atunci el probabil va prefera să meargă la Orheiul Vechi să mânânce o zeamă, dar va reveni seara acasă. Serviciul de cazare nu va fi atât de solicitat, mai ales de moldoveni”.
La fel una din cele mai afectate de pandemie sunt sectorul hotelier și agențiile de turism, care riscă să nu reziste crizei fără un sprijin din partea autorităților.
Fiind în situația când nu a fost sezon, deoarece decembrie, ianuarie a fost pe zero, ei au trăit pe lichiditățile care le-au avut din toamnă și acum din februarie s-au început imediat anulările. Sunt în situația când nu au deloc venituri, nici nu au putut să își mențină personalul până în prezent. Agențiile care merg la expozițiile internaționale și promovează R. Moldova ca destinație turistică au făcut investiții ca să meargă acolo, au investit pentru a avea turiști în acest sezon, iar ei primesc doar anulări de pachete și grupuri de turiști. Noi am solicitat ca aceste agenții de turism să se regăsească în categoria de agenți economici, să primească măcar acele subvenții care le dă statul, să se regăsească la returnarea de 100% a impozitelor achitate și salariilor plătite. Ei încearcă să își mențină un număr minim de angajați. Nu poți da lumea afară. Dacă îi dai afară sau ei scriu cerere de demisie, va fi mai greu procesul de revenire. Totuși agențiile de turism anticipează că nu vor putea beneficia din acest sezon.
Autor:
În acest context, agenții economici și reprezentanții din domeniul turismului au venit cu mai multe solicitări către autorități. Vezi aici câteva din ele.
- Simplificarea procedurii de emitere a actelor permisive de către ANSA în scopul autorizării sanitare a unităților de alimentare din cadrul structurilor de primire turistică situate în mediul rural;
- Acordarea dreptului caselor rurale și pensiunilor agro-turistice de a utiliza în alimentația turiștilor produsele alimentare produse propriu în gospodarie, inclusiv a bauturilor (compot, vin, țuica, etc);
- Acordarea subvențiilor din partea statului prin extinderea categoriei de subiecți eligibili pentru subvenționare la toate structurile de primire turistică din mediul rural, nu doar la pensiunile agroturistice, simplificarea procedurii de obținere a subvențiilor;
- Scutirea de obligația achitării impozitului pe venit, pentru o anumită perioadă, pentru cei care inițiază și desfășoară activități turistice în localitățile rurale și au un venit de până la 600 mii de lei anual;
- Agențiile de turism să se regasească în lista agenților economici care beneficiază de 100% restituire a impozitelor aferente salariilor;
- Promovarea și incurajarea practicării turismului intern pe teritoriul RM;
- Dezvoltarea și facilitarea E-commerce ( plațile online) și diminuarea comisioanelor băncilor la fiecare tranzacție efectuată.
În prezent, în R. Moldova sunt aproximativ 30 de agropensiuni. Potrivit ATRIM, anul trecut, în jur de un milion de turiști au vizitat țara noastră.