Noii membri ai CSM nu s-au prezentat la ședință. Cernat și Musteață: „Ridică semne de întrebare”

Noii membri ai CSM nu s-au prezentat la ședință. Cernat și Musteață: „Ridică semne de întrebare”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a convocat în ședință extraordinară pe 30 aprilie, care a fost însă amânată din lipsă de cvorum. Nu s-au prezentat nici cei patru noi membri numiți de Parlament, din partea mediului academic, nici membrii din oficiu – procurorul general și ministrul Justiției. Membrii CSM Dorel Musteață și Nina Cernat au menționat însă că absența lor ridică semne de întrebare. La ședință urma să fie examinată inclusiv cererea președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, privind inițierea procedurii disciplinare în privința judecătorului Curții Constituționale Vladimir Țurcan.

Președinta plenului, Luiza Gafton, a spus că cei patru membri desemnați de Parlament, Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu, au invocat diverse motive personale sau tehnice. Unii au anunțat că nu participă la ședință cu doar cinci minute înainte de convocarea acesteia.

Dorel Musteață a criticat inițiativa președintei CSM de a convoca o ședință extraordinară, dar și absența colegilor.

Publicitate

„Ședințele trebuie să aibă loc în fiecare marți, la ora 09:00. Toți participanții la ședință, inclusiv membrii mediului academic, cei din oficiu, cunoșteau faptul dat și nu-și planificau alte activități pentru marți. Iar colegii noștri din societatea civilă sunt salariați. Faptul neprezentării la ședință ridică semne de întrebare”, a spus el.

Mai mult, a amintit de opinia Comisiei de la Veneția, care a recomandat suspendarea activității celor patru membri până la modificarea Constituției.

„Comisia de la Veneția s-a expus asupra modificărilor din legislația RM. A fost vizat CSM. Sunt expuse opinii îngrijorătoare vizavi de colegii noștri, membri ai CSM, care vin din partea mediului academic. Am așteptat din partea sistemului judecătoresc o părere. Legiuitorul și Guvernul au motivat mărirea numărului de membri prin faptul ca CSM să fie lucrativ. Astăzi suntem într-o situație când s-au creat niște modificări legislative care au dus la mărirea bugetului esențial, dar noi am rămas șapte membri. Fac apel către tot sistemul judecătoresc, să fie activi și să se expună. Straniu, credeam că judecătorii vor reacționa, dar văd că sistemul tace”, a adăugat Dorel Musteață.

Și Nina Cernat a comentat situația: „Trezește întrebări lipsa membrilor societății civile. Solicit ca ședința CSM să fie amânată pe marți. Totodată, la ce a zis dl Musteață, zilele astea am vorbit cu membri ai Comisiei de la Veneția, ei vor să discute pe 6 mai despre activitatea CSM prin prisma opiniei enunțate de ei”.

Amintim că, în martie, Parlamentul a desemnat patru membri ai CSM din partea mediului academic. Potrivit Comisiei de la Veneția, numirile au avut loc „controversat” și „într-o manieră fără consens”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal