
Inspecția judiciară va fi sesizată, în urma unui demers depus de Voicu la CSM pe marginea dosarului liderului grupării „Borman”
Membrul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) Dorel Musteață va sesiza inspecția judiciară în legătură cu acuzațiile dintre magistrați și ministrul de Interne, Pavel Voicu, în dosarul liderului grupării „Borman”, Oleg Prutean. Voicu a sesizat atât CSM, cât și Centrul Național Anticorupție în legătură cu eventuala tergiversare a examinării acestui dosar.
・
„Am primit sesizarea depusă de dl ministru Voicu față de examinarea unui dosar. De la colegii noștri, și anume dl Pavliuc, care este vizat nemijlocit în sesizarea dată, mi-a transmis un mesaj în care consideră că este imixtiune în justiție din partea ministrului Voicu. Pe faptul dat s-a pronunțat deja și o instanță judecătorească la examinarea unei cereri de abținere. Astfel de sesizare a fost depusă nu numai la CSM, ci și la CNA. Pentru a nu lăsa semne de întrebare, consider necesar de a sesiza inspecția judecătorească, să verifice cazul dat”, a declarat Dorel Musteață.
În sesizare, Pavel Voicu a menționat că avocatul inculpatului Oleg Prutean, liderul grupării criminale „Borman”, este în relații de prietenie cu președintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, care este rudă cu judecătorul de caz Veaceslav Cernolev. „La fel, a fost posibil de acumulat informații pe acțiunile avocatului Gheorghe Malic, care, prin intermediul judecătorului Curții Supreme de Justiție, Ion Guzun, tatăl judecătorului Denis Guzun, influențează emiterea deciziilor, pentru a fi eliberat inculpatul”, susține ministrul, potrivit anticoruptie.md.
În urma acestui demers, judecătorii Denis Guzun și Veaceslav Cernolev au depus cereri de abținere de la examinarea cauzei. Acestea au fost declarate neargumentate prin încheierea pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Totodată, în dispozitiv „se atenționează exponenții puterii executive despre inadmisibilitatea efectuării imixtiunii în procesul de înfăptuire a justiției”.
Oleg Prutean a fost reținut în septembrie 2017. În septembrie 2018, urma să fie eliberat, deoarece legea nu permite deținerea în arest preventiv pe un termen mai mare de un an. Cu puțin timp înainte de a ieși din penitenciar, au venit procurorii și i-au adus învinuiri noi, dar în baza aceleiași infracțiuni. Situația s-a repetat și în septembrie 2019.
Procuratura Generală a anunțat că Prutean a fost arestat după ce a fost preluat dosarul din Federația Rusă, în care era învinuit de trafic de droguri. Ulterior, instituția a oferit mai multe detalii, divulgând că, în 2004, Prutean a fost condamnat în Portugalia la cinci ani și șase luni de închisoare, iar presupușii săi complici, Ghenadie Flocea, la 18 ani de închisoare, Alexandru Unisciuc și Roman Slutu, la câte 15 ani de închisoare.
Potrivit procurorilor moldoveni, după ispășirea pedepsei, Prutean ar fi organizat și condus un grup specializat în traficul de droguri. Stupefiantele, procurate din Spania, ar fi fost transportate, apoi comercializate în Federația Rusă. Procuratura Generală a anunțat anterior că a reținut, arestat și expediat în judecată șase membri ai organizației criminale Borman, pe care i-a acuzat de comiterea infracțiunilor de circulație ilegală a drogurilor cu scop de înstrăinare, contrabandă cu stupefiante, spălarea banilor, crearea și conducerea unei organizații criminale.
Potrivit procurorilor, doi dintre membrii organizației au fost condamnați de către justiția din Republica Moldova, iar alți peste 50 de membri ar fi fost condamnați în Federația Rusă, Belarus și în unele state din Uniunea Europeană. Alte 21 de persoane au fost date în urmărire generală internațională.