PAS, despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă Guvernul: Anularea penalităților la credite sau subvenționarea șomajului tehnic

PAS, despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă Guvernul: Anularea penalităților la credite sau subvenționarea șomajului tehnic

Anularea penalităților la credite, subvenționarea șomajului tehnic sau crearea unui fond de garantare. Acestea sunt inițiativele prezentate de deputații PAS Dan Perciun și Radu Marian. Mai mult, parlamentarii sunt gata să cedeze ultimele două proiecte pentru a fi înregistrate ca inițiative ale Guvernului, astfel încât să poată fi aprobate și implementate mai repede.

Dan Perciun a spus că va înregistra la Parlament inițiativa care presupune amânarea penalităților la credite.

„Toți cei veniturile cărora sunt afectate de epidemie trebuie să aibă dreptul să solicite de la companiile de microfinanțare amânarea ratelor de plată. Așa s-a întâmplat în România și alte state. Guvernul trebuie să acorde un răgaz acestor oameni, ca să poată să-și rezolve problemele financiare, să găsească un alt loc de muncă și să poate să-și achite creditele fără penalități. Sunt peste 165 de mii oameni care au astfel de credite astăzi. Companiile de microfinanțare au avut profit de peste un miliard de lei anul trecut. Este posibil ca ele să absoarbă o parte din aceste venituri ratate. Iar Guvernul poate să vină cu susținere, ca să nu ruinăm sectorul de finanțare”, a declarat deputatul.

Publicitate

Iar Radu Marian a prezentat două inițiative pe care PAS este gata să le cedeze Guvernului.

Prima prevede subvenționarea șomajului tehnic în mărime de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie, pe un termen de trei luni. De această măsură ar putea beneficia companiile care au avut de suferit în urma pandemiei.

Totodată, se propune crearea unui fond de garantare de două miliarde de lei pentru creditele contractate de întreprinderile mici și mijlocii.

Amintim că, recent, Parlamentul a votat pachetul de măsuri de susținere a mediului de afaceri. Este același set de măsuri pentru care anterior Guvernul Chicu și-a angajat răspunderea, însă care a fost declarat neconstituțional de Înalta Curte. Măsurile au fost discutate înflăcărat și chiar cu scandal, întrucât mai multe amendamente ale deputaților nu au fost expuse și argumentate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal