Curtea Constituțională a respins solicitarea lui Vasile Năstase de suspendare a amenzilor legate de COVID-19

Curtea Constituțională a respins solicitarea lui Vasile Năstase de suspendare a amenzilor legate de COVID-19

Curtea Constituțională a emis o decizie prin care respinge solicitarea deputatului Platformei DA, Vasile Năstase, de a suspenda acțiunea articolului prin care se aplică amenzile legate de COVID-19. În decizia sa, CC a subliniat că nu deține atribuția de a exercita controlul constituționalității actelor Comisiei pentru Situații Excepționale și, prin urmare, nu poate decide în privința suspendării acțiunii acestora.

Pe 28 aprilie 2020, Vasile Năstase a depus o sesizare, prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității articolului 761 alin. (1) din Codul contravențional, care stabilește amenzile pentru cetățeni și agenți economici, pe timp de pandemie.

Năstase a mai cerut controlul constituționalității asupra articolului 4 alin. (2) din Legea nr. 212 din 24 iunie 2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război. Aceasta prevede că nu se admite modificarea Constituţiei, adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice şi a legislaţiei electorale, precum şi desfăşurarea alegerilor autorităţilor publice centrale şi locale şi a referendumurilor republicane şi locale.

Deputatul Platformei DA a mai cerut și controlul constituționalității punctelor 4-11, 22-40 și 45 din Dispoziția nr. 4 din 24 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, care stipulează modul în care se judecă contestațiile împotriva deciziilor CSE.

Înalta Curte scrie, în decizia sa, că nu deține atribuția de a exercita controlul constituționalității actelor Comisiei pentru Situații Excepționale, prin urmare, nu poate decide în privința suspendării acțiunii acestora. Mai mult, potrivit CC, „autorul trebuie să „aducă argumente privind intensitatea și posibilele prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile ale riscului”.

Publicitate

„Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate. Simpla invocare a riscului nu reprezintă o motivare suficientă și convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat”, motivează CC.

Amintim că Articolul 76 prim din Codul contravențional prevede sancționarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, prin urmare, cineva trebuie să stabilească dacă a fost sau nu pusă în pericol sănătatea publică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal