
„Secretul e de a crea structura și cultura ca oamenii să își controleze singuri activitățile”. TOP sfaturi și principii de la manager-ul regional Endava, Radu Lazăr
Secretul management-ului eficient în cadrul unei echipe mari e crearea structurii și culturii, astfel încât angajații să își autoorganizeze activitățile în mod responsabil și calitativ. De această părere e directorul regional Europa Centrală al companiei Endava, Radu Lazăr, care doar la Chișinău conduce peste 1.000 de angajați. În cadrul interviului „Nota de Plată”, Radu ne-a oferit câteva idei, principii și sfaturi, care ne-au trezit interesul și am hotărât să le împărțim cu voi. Așa, să creștem împreună.
・
Secretul în management este de a crea contextul și structura, cultura ca oamenii să își controleze singuri activitățile.
Endava e cea mai mare companie IT din țara noastră și una din cele mai prestigioase din întreaga lume. La sfârșitul anului trecut, compania număra 6.267 de angajați, dintre care peste 1.000 în R. Moldova. Radu Lazăr e omul care are grijă ca oamenii să lucreze în același ritm, iar în rezultat să livreze produse de calitate. Întrebat cum reușește să țină sub control un număr atât de mare de angajați, Radu ne-a spus că „secretul e o echipă care se autoorganizează, care poate să își ajusteze acțiunile și prioritățile astfel încât să răspundă cât mai bine la provocările pe care le are ca grup”.
Este esențial să găsim provocările individuale pentru fiecare din membrul echipei, astfel încât până într-un final fiecare să aibă de învățat.
Un alt sfat pentru șefii de echipe e să identifice activitățile potrivite pentru fiecare membru. În rezultat, provocările vor căpăta culoare și interes, iar într-un final întreaga echipă va primi o lecție.
Companiile ar trebui să își creeze proprii angajați de pe băncile școlii, așa cum o face Endava.
Domeniul IT a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani și se înregistrează o cerere mare de specialiști. De aceea, majoritatea companiilor IT se confruntă cu o lipsă acută de angajați. Radu Lazăr spune că problema e una comună și pentru Endava, însă a învățat în timp să își creeze proprii angajați. E un exercițiu care dă roade pe termen lung și „e o investiție comună. E nevoie de implicarea tuturor părților pentru a livra un rezultat, de a mări numărul de absolvenți în domeniu, candidați și talente”. Astfel, pe parcursul anilor, Endava a făcut investiții în universități și traininguri vocaționale, iar astăzi sunt martorii mai multor cazuri de succes, când oamenii și-au schimbat cariera și chiar dacă nu aveau nimic cu IT-ul, au îmbrățișat acest domeniu.
Domeniul IT e unul foarte dinamic. Dacă te oprești să înveți, atunci degradezi. Pierzi pasul cu tehnologia și dezvoltarea industriei.
Salariile din domeniul IT sunt mult mai mari decât salariile medii pe economie, iar acest lucru se datorează cerințelor mari față de angajați, care trebuie să țină pasul cu dezvoltarea rapidă a tehnologiilor. De aceea, Radu vine cu un îndemn față de specialiștii IT să se dezvolte continuu și „să nu să se lase duși de val”.
Tinerii trebuie să învețe cât mai mult și să încerce să acapere experiența pe orice cale posibilă.
Manager-ul regional Endava e convins că vârsta de 20 - 25 de ani e o perioadă critică pentru dezvoltarea carierei, atunci când e necesar să investești toate resursele pe care le ai în dezvoltarea proprie. Asta a făcut și Radu. S-a implicat într-un proces permanent de învățare și provocări, iar astăzi se bucură de succes. „Eu când vorbesc de experiență și cunoștințe, nu mă refer doar la experiența de muncă nemijlocită, nu mă refer la doar experiența profesională și cunoștințele în domeniu. Sunt importante și soft skill-urile”.
Nu este nevoie să fii mereu dur, să insiști. Câteodată mai repede atingi scopurile prin o abordare mai diferită. Am învățat să îmi ating scopurile prin căi nu atât de drepte
O altă lecție și idee bună pe care am vrea să o însușim împreună e atititudinea față de provocări. Radu ne îndeamnă să deschidem ochii și să lărgim orizonturile și instrumentele prin care ne propunem să atingem scopurile.
Diferențiatorul principal al Endava față de alte companii este că noi suntem pregătiți de varii crize atât pe plan extern, cât și intern.
Ca orice alte companii din întreaga lume, Endava a avut parte de crize, însă potrivit lui Radu lazăr, cauzele acestor provocări erau de tip extern, iar compania era pregătită să le facă față. „Atunci când s-a început războiul în Ucraina, în decurs de o lună de la începerea războiului, noi precăutăm scenarii reale și nu doar căutam în mod teoretic, dar în mod practic făceam planificări și exerciții de acțiuni care ar trebui să le întreprindem în caz că armata rusă ajunge la hotarele cu Moldova sau intră în Moldova. Eram pregătiți cu orice scenariu, inclusiv cu evacuarea angajaților, livrarea proiectelor din alte locații, dar și ceea ce ține de comunicare”.
Succesul înseamnă multe ore lucrate într-un domeniu de studiu și experiență. Dacă dai mâinile în jos la primul eșec, poți pierde o carieră doar pentru că ai refuzat la un moment inoportun.
Astăzi a devenit dificil să captezi și să menții atenția tinerilor. E vorba de o altă generație, care e în continuă mișcare. Totuși, Radu recomandă tinerilor, care visează la o un viitor prosper și împlinit, să își dezvolte răbdarea și perseverența.
Endava e cea mai mare companie IT din țara noastră, prezentă în țări precum Danemarca, Germania, Olanda, Regatul Unit, Statele Unite și deține centre de livrare ale serviciilor în România, Bulgaria, Macedonia de Nord, Moldova, Serbia, Argentina, Columbia, Uruguay și Venezuela. În iulie 2018, Endava a fost listată la bursa din New York sub simbolul DAVA.
La data de 3 aprilie 2020, capitalizarea bursieră a companiei era de 1.84 miliarde de dolari. Venitul în primul trimestru 2020 a fost de 82,4 milioane de lire sterline, cu 24% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Profitul, înainte de plata impozitelor, în primele trei luni ale anului 2020 a însumat 17,5 milioane de lire sterline.
Vezi interviul cu Radu Lazăr, unul din specialiștii de top și oamenii care stau în spatele companiei Endava. Inspiră-te, învață și crește împreună cu noi.
Nota ta de plată e să dai like și share. Nu uita, abonează-te la canalul de youtube AGORA.
 (1) (1) (1).jpg)