Domenii care se reinventează pe timp de criză, cu ajutorul soluțiilor IT

Domenii care se reinventează pe timp de criză, cu ajutorul soluțiilor IT

Schimbările în modul de viață și interacțiune socială, impuse de crize economice, calamități naturale și epidemii, pot deturna cursul dezvoltării serviciilor publice și a celor private. Necesitatea de a continua activitățile, de a asigura securitatea, de a adapta comunicarea și de a menține eficiența în noile condiții generează o cerere sporită de soluții IT dedicate.

În noua realitate, cauzată de pandemia COVID-19, afacerile IT devin un colac de salvare, atât pentru depășirea provocărilor actuale, cât și pentru combaterea crizei economice. În prezent toate sectoarele își reevaluează în mod fundamental abordarea, căutând să aplice inovația digitală, orientată către nevoile societății. Se regândește modul de realizare a produselor și serviciilor oferite.

Domenii care se pot salva, transforma și chiar reinventa în plină criză cu ajutorul tehnologiilor informaționale:

Publicitate

Medicina. Pandemia a declanșat o cerere fără precedent de soluții digitale, în primul rând, pentru medicină, oferind opțiuni viabile și demonstrând necesitatea digitalizării proceselor în domeniul medical pentru: monitorizare și raportare; servicii de telemedicină și comunicare; dotare tehnologică (hardware) a instituțiilor medicale ș.a. Implementarea soluțiilor IT devine astăzi cea mai simplă cale pentru ca oricine să aibă acces la servicii medicale sigure și de calitate. Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid şi eficient cu pacienții, dar și între ei, anulează distanțe și oferă oportunități infinit superioare celor pe care le oferă medicina clasică.

Educația, la rândul său, a fost pus față în față cu provocări extrem de dificile, iar statele care anterior au investit în tehnologii informaționale pentru educație pe parcursul a mai multor ani, au fost mai puțin afectate. Societăți întregi au fost nevoite să se adapteze la noile modele de studii, posibile datorită realizărilor sectorului IT. Vorbim despre lecții online și instruiri de la distanță – etapa trecerii de la orele obișnuite la clasele virtuale a permis atât profesorilor, cât și elevilor să continue cu succes procesul educațional, dar, în același timp, să deprindă sau să-și îmbunătățească abilitățile digitale. De asemenea, au fost create și popularizate în masă platformele educaționale online cu instrumente prin care se asigură predarea materialelor didactice de către profesori în diverse formate și prezentări. Cu ajutorul soluțiilor IT, au fost identificate și instrumente web de evaluare – metode inovatoare în managementul claselor, de la registre până la agendele școlare.

Serviciile publice. Inovarea în sectorul public a devenit o necesitate pentru îmbunătățirea performanțelor în furnizarea unor servicii de calitate, rapid și în siguranță. Strategiile de co-creare a serviciilor de eGuvernare, precum și asigurarea instrumentelor necesare pentru accesarea acestor servicii ar putea deveni fundamentul unei relații durabile, de încredere a autorităților cu publicul larg. Expunerea în mediul online a serviciilor administrative, precum semnarea electronică a documentelor, achiziții publice online, solicitarea de acte și altele, pe de o parte servește intereselor cetățenilor, iar pe de alta – demonstrează într-un mod transparent eficiența statului în raport cu aceștia.

Business. Unul dintre cele mai afectate sectoare rămâne a fi cel al afacerilor. În situația cauzată de pandemie, toți, de la cetățean până la marile companii, trebuie să supraviețuiască, să se adapteze și să depășească aceste momente dificile. Contextul obligă companiile să își schimbe modelele de afaceri și să se adapteze la noua realitate a pieței, redirecționându-și strategia către comerțul online și lucrul la distanță, astfel încât să mențină legătura dinamică cu clienții și furnizorii, dar și să îmbunătățească mobilitatea întreprinderilor, apelând la soluții digitale.

Sectorul Agricol. Despre termenul „agricultură inteligentă” se vorbește tot mai mult în ultimii ani, iar prognozele experților sunt foarte optimiste în acest sens. Inovațiile sunt orientate către adaptarea tehnologiilor agricole la cultură, la condițiile de sol și la climă, inclusiv pentru diminuarea efectelor, din ce în ce mai vizibile, ale schimbărilor climatice:

  • modalitatea de colectare și distribuție a mărfurilor;
  • colectarea și integrarea informațiilor;
  • existența serviciilor automatizate pe tot parcursul lanțului valoric.

...

Protecție socială. Izolarea este, în mod firesc, cea mai bună soluție pentru reducerea riscului de îmbolnăvire, dar cum supraviețuim izolării? În cazul persoanelor din categoriile de risc și categoriile social vulnerabile, acest fenomen se suprapune pe o serie de probleme preexistente: lipsa de resurse financiare, incapacitatea de a avea acces la resurse/servicii, lipsa de asistență socială și medicală etc. Un sprijin semnificativ îl constituie serviciile de telemedicină, cele de comandă online a produselor alimentare, grupurile online de comunicare și solicitare a ajutorului. Faptul că aceste servicii se bucură de o creștere și popularitate considerabilă, arată odată în plus că efectele crizei nu sunt în totalitate negative, ci pot stimula inovarea, adaptabilitatea, abilitatea oamenilor de a se conforma unei realități noi, moderne, bazate pe tehnologii informaționale.

...

Divertisment. Suspendarea din motive de siguranță a evenimentelor publice și a emisiunilor TV, anularea concertelor live și a turneelor internaționale, limitarea sau restricționarea evenimentelor private, în timpul pandemiei de COVID-19, afectează starea de spirit a cetățenilor. Astfel aceștia apelează mai mult decât oricând la alternative digitale. Serviciile de streaming video oferă o bibliotecă impresionantă de conținut de vizionat: colecții în continuă creștere de programe și seriale originale, mii de titluri de filme și documentare. Pe de altă parte, tot mai mulți artiști încearcă să ofere experiențe fanilor fără a sacrifica siguranța, oferind concerte virtuale gratuite prin intermediul diverselor platforme online. Mai mult, teatrele își transmit spectacolele LIVE, iar muzeele și unele destinații turistice propun tururi virtuale, pentru ca publicul să se poată bucura de experiențe cât mai reale, fără a se expune riscurilor, de la distanță.

Chiar dacă pentru unele sectoare ale economiei soluțiile IT sunt mai evidente, în acest moment este esențial ca toate domeniile de activitate să creeze și să mențină o cultură digitală puternică și omniprezentă. Pe măsură ce vremurile devin tot mai incerte, stilurile de conducere, mentalitățile, obiceiurile și metodele de lucru solicită o nouă viziune. Fiecare criză este, în același timp, o oportunitate, iar accelerarea digitalizării și adaptarea la „noua realitate” reprezintă cheia evoluției societății spre viitor.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal