Domenii care se reinventează pe timp de criză, cu ajutorul soluțiilor IT

Domenii care se reinventează pe timp de criză, cu ajutorul soluțiilor IT

Schimbările în modul de viață și interacțiune socială, impuse de crize economice, calamități naturale și epidemii, pot deturna cursul dezvoltării serviciilor publice și a celor private. Necesitatea de a continua activitățile, de a asigura securitatea, de a adapta comunicarea și de a menține eficiența în noile condiții generează o cerere sporită de soluții IT dedicate.

În noua realitate, cauzată de pandemia COVID-19, afacerile IT devin un colac de salvare, atât pentru depășirea provocărilor actuale, cât și pentru combaterea crizei economice. În prezent toate sectoarele își reevaluează în mod fundamental abordarea, căutând să aplice inovația digitală, orientată către nevoile societății. Se regândește modul de realizare a produselor și serviciilor oferite. 

Domenii care se pot salva, transforma și chiar reinventa în plină criză cu ajutorul tehnologiilor informaționale:

Medicina. Pandemia a declanșat o cerere fără precedent de soluții digitale, în primul rând, pentru medicină, oferind opțiuni viabile și demonstrând necesitatea digitalizării proceselor în domeniul medical pentru: monitorizare și raportare; servicii de telemedicină și comunicare; dotare tehnologică (hardware) a instituțiilor medicale ș.a. Implementarea soluțiilor IT devine astăzi cea mai simplă cale pentru ca oricine să aibă acces la servicii medicale sigure și de calitate. Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid şi eficient cu pacienții, dar și între ei, anulează distanțe și oferă oportunități infinit superioare celor pe care le oferă medicina clasică.

Educația, la rândul său, a fost pus față în față cu provocări extrem de dificile, iar statele care anterior au investit în tehnologii informaționale pentru educație pe parcursul a mai multor ani, au fost mai puțin afectate. Societăți întregi au fost nevoite să se adapteze la noile modele de studii, posibile datorită realizărilor sectorului IT. Vorbim despre lecții online și instruiri de la distanță – etapa trecerii de la orele obișnuite la clasele virtuale a permis atât profesorilor, cât și elevilor să continue cu succes procesul educațional, dar, în același timp, să deprindă sau să-și îmbunătățească abilitățile digitale. De asemenea, au fost create și popularizate în masă platformele educaționale online cu instrumente prin care se asigură predarea materialelor didactice de către profesori în diverse formate și prezentări. Cu ajutorul soluțiilor IT, au fost identificate și instrumente web de evaluare – metode inovatoare în managementul claselor, de la registre până la agendele școlare.

Serviciile publice. Inovarea în sectorul public a devenit o necesitate pentru îmbunătățirea performanțelor în furnizarea unor servicii de calitate, rapid și în siguranță. Strategiile de co-creare a serviciilor de eGuvernare, precum și asigurarea instrumentelor necesare pentru accesarea acestor servicii ar putea deveni fundamentul unei relații durabile, de încredere a autorităților cu publicul larg. Expunerea în mediul online a serviciilor administrative, precum semnarea electronică a documentelor, achiziții publice  online, solicitarea de acte și altele, pe de o parte servește intereselor cetățenilor, iar pe de alta – demonstrează într-un mod transparent eficiența statului în raport cu aceștia.

Business. Unul dintre cele mai afectate sectoare rămâne a fi cel al afacerilor. În situația cauzată de pandemie, toți, de la cetățean până la marile companii, trebuie să supraviețuiască, să se adapteze și să depășească aceste momente dificile. Contextul obligă companiile să își schimbe modelele de afaceri și să se adapteze la noua realitate a pieței, redirecționându-și strategia către comerțul online și lucrul la distanță, astfel încât să mențină legătura dinamică cu clienții și furnizorii, dar și să îmbunătățească mobilitatea întreprinderilor, apelând la soluții digitale.

Sectorul Agricol. Despre termenul „agricultură inteligentă” se vorbește tot mai mult în ultimii ani, iar prognozele experților sunt foarte optimiste în acest sens. Inovațiile sunt orientate către adaptarea tehnologiilor agricole la cultură, la condițiile de sol și la climă, inclusiv pentru diminuarea efectelor, din ce în ce mai vizibile, ale schimbărilor climatice:

 • modalitatea de colectare și distribuție a mărfurilor;
 • colectarea și integrarea informațiilor;
 • existența serviciilor automatizate pe tot parcursul lanțului valoric.

Sunt adaptări esențiale necesare nu doar pentru ieșirea din criză, ci și pentru creșterea eficienței activităților agricole, creșterea producției, controlul costurilor, maximizarea profiturilor, dar și conservarea mediului.

Protecție socială. Izolarea este, în mod firesc, cea mai bună soluție pentru reducerea riscului de îmbolnăvire, dar cum supraviețuim izolării? În cazul persoanelor din categoriile de risc și categoriile social vulnerabile, acest fenomen se suprapune pe o serie de probleme preexistente: lipsa de resurse financiare, incapacitatea de a avea acces la resurse/servicii, lipsa de asistență socială și medicală etc. Un sprijin semnificativ îl constituie serviciile de telemedicină, cele de comandă online a produselor alimentare, grupurile online de comunicare și solicitare a ajutorului. Faptul că aceste servicii se bucură de o creștere și popularitate considerabilă, arată odată în plus că efectele crizei nu sunt în totalitate negative, ci pot stimula inovarea, adaptabilitatea, abilitatea oamenilor de a se conforma unei realități noi, moderne, bazate pe tehnologii informaționale.

Comunitate. Mișcarea de socializare pe web a luat o amploare nemaipomenită în ultimii ani, iar pandemia nu a făcut altceva decât să intensifice și mai mult acest proces. Apariția rețelelor de socializare satisface o nevoie organică de comunicare și aduce un aport, calitativ și cantitativ, enorm în realizarea interacțiunilor în societate, iar faptul că sunt atât de populare constituie un argument solid în favoarea implicării sectorului IT spre beneficiul comunităților. În orice colț al planetei am merge, este foarte clar că cele mai populare rețele de socializare, precum Facebook, Twitter, Youtube, Linkedln, Instagram, WeChat – fac parte nemijlocit din viața de zi cu zi a omenirii. În condiții de izolare, instrumentele online vin să susțină nu doar comunicarea interpersonală, dar și organizarea și dezvoltarea comunităților, prin: crearea grupurilor de voluntari, desfășurarea campaniilor de informare și sensibilizare privind problemele locale, inițierea campaniilor de fundraising, promovarea serviciilor la distanță pentru persoanele izolate (consultații psihologice, ajutor reciproc, cluburi de interese), comunicarea autorităților locale cu cetățenii prin canale digitale etc.

Divertisment. Suspendarea din motive de siguranță a evenimentelor publice și a emisiunilor TV, anularea concertelor live și a turneelor internaționale, limitarea sau restricționarea evenimentelor private, în timpul pandemiei de COVID-19, afectează starea de spirit a cetățenilor. Astfel aceștia apelează mai mult decât oricând la alternative digitale. Serviciile de streaming video oferă o bibliotecă impresionantă de conținut de vizionat: colecții în continuă creștere de programe și seriale originale, mii de titluri de filme și documentare. Pe de altă parte, tot mai mulți artiști încearcă să ofere experiențe fanilor fără a sacrifica siguranța, oferind concerte virtuale gratuite prin intermediul diverselor platforme online. Mai mult, teatrele își transmit spectacolele LIVE, iar muzeele și unele destinații turistice propun tururi virtuale, pentru ca publicul să se poată bucura de experiențe cât mai reale, fără a se expune riscurilor, de la distanță.

Chiar dacă pentru unele sectoare ale economiei soluțiile IT sunt mai evidente, în acest moment este esențial ca toate domeniile de activitate să creeze și să mențină o cultură digitală puternică și omniprezentă. Pe măsură ce vremurile devin tot mai incerte, stilurile de conducere, mentalitățile, obiceiurile și metodele de lucru solicită o nouă viziune. Fiecare criză este, în același timp, o oportunitate, iar accelerarea digitalizării și adaptarea la „noua realitate” reprezintă cheia evoluției societății spre viitor.

Sprijină redacția Agora cu doar 98 de lei pe lună, iar noi te răsplătim cu un coș de produse locale de la From the Heart Shop.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Îmbrățișarea unei cariere în domeniul IT: În ce mod, sprijinul inovațiilor din sectorul TIC stopeaza exodul de creiere din R. Moldova, țara care a devenit un exemplu în regiune

Îmbrățișarea unei cariere în domeniul IT: În ce mod, sprijinul inovațiilor din sectorul TIC stopeaza exodul de creiere din R. Moldova, țara care a devenit un exemplu în regiune

„Secretul e de a crea structura și cultura ca oamenii să își controleze singuri activitățile”. TOP sfaturi și principii de la manager-ul regional Endava, Radu Lazăr

„Secretul e de a crea structura și cultura ca oamenii să își controleze singuri activitățile”. TOP sfaturi și principii de la manager-ul regional Endava, Radu Lazăr

Pasiunea unui antreprenor a devenit o afacere profitabilă. „Pandemia va trece, iar viața trebuie să-și urmeze cursul său obișnuit”

Pasiunea unui antreprenor a devenit o afacere profitabilă. „Pandemia va trece, iar viața trebuie să-și urmeze cursul său obișnuit”

Advertoriale
Patisera uneia dintre cele mai cunoscute cafenele din Chișinău deschide secretele din bucătărie la „Artizanii Gustului”

Patisera uneia dintre cele mai cunoscute cafenele din Chișinău deschide secretele din bucătărie la „Artizanii Gustului”

OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cu milioanele în aer. Fotbaliștii de la Sheriff nu își pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor
 • 2
  Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul
 • 3
  S-a întors cu mâna goală? După o vizită de două zile în Polonia, Spînu anunță despre discuții, nu și soluții pentru criza energetică
 • 4
  Moldovagaz a aprobat prelungirea contractului în vigoare cu Gazprom pentru încă o lună
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.