Ministrul român de Externe, la Chișinău: „România continuă să sprijine R. Moldova pe calea integrării europene, subliniind necesitatea intensificării reformelor”

Ministrul român de Externe, la Chișinău: „România continuă să sprijine R. Moldova pe calea integrării europene, subliniind necesitatea intensificării reformelor”

 Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a însoțitut echipa de medici venită din statul vecin în sprijinul sistemului medical din R. Moldova. În cadrul întâlnirii cu premierul Ion Chicu, ministrul a reiterat inteția statului român de a sprijini țara noastră în parcursul european.

Premierul Ion Chicu a ținut să mulțumească pentru sprijinul României în vederea combaterii COVID-19 dar și a susținerii de până acum, atât financiar cât și în realizarea obiectivului de integrare europeană.

„Este un suport de care R. Moldova are nevoie atât pe dimensiunea implementării în practică a celor reforme despre care discutăm, cât și despre comunicarea corectă și obiectivă a rezultatelor acestor reforme la Bruxelles sau alte capitale europene. Am mulțumit României pentru experții de înalt profesionalism, delegați de UE”, a spus prim-ministrul.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a menționat că România va continua să ajute R. Moldova așa cum a făcut-o până acum.

„România continuă să sprijine R. Moldova în realizarea obiectivului său fundamental de integrare europeană în același timp subliniind necesitatea continuării și intensificării reformelor necesare pentru apropierea de UE, pentru respectarea principiilor democratice, statului de drept pentru că așa cum UE condiționează sprijinul său de realizare a acestor aspecte, așa și România este nevoită să aibă aceeași abordare”, a spus Aurescu.

Cât despre echipa de medici care a venit în ajutorul sistemului de sănătate din R. Moldova, ministrul român de externe a menționat că gestul completează sprijinul pe care România l-a acordat în contextul pandemiei. Mai exact, autorizarea exportului unor medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare achiziționate în România sau autorizarea tranzitării țării în procesul de repatriere a cetățenilor R. Moldova.

„Această vizită este un mesaj pentru toți cetățenii R. Moldova prin care îi asigurăm că suntem lângă ei la nevoie. Vreau să transmit sincere condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața și să urez însănătoșire grabnică celor bolnavi. Suntem alături de dvs. nu doar cu sufletul, dar și în modul cel mai concret. Iată prin această misiune medicală”, a spus ministrul.

Totodată, Bogdan Aurescu a menționat că în această seară Guvernul României urmează să decidă alocarea unei donației pentru R. Moldova ce constă din echipamente medicale, care ar fi în valoare de 3,5 milioane de euro.

Întâlnirea celor doi oficiali s-a încheiat cu plecăciuni, evitând să-și strângă mâinile.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal