INTERVIU cu Ambasadorul Franței la Chișinău despre cei 500 de miliarde euro deblocați de UE și preocupările legate de evoluția COVID-19 în RM

INTERVIU cu Ambasadorul Franței la Chișinău despre cei 500 de miliarde euro deblocați de UE și preocupările legate de evoluția COVID-19 în RM
Ambasadorul Frantei in RM, E.S.Dl. Pascal Le Deunff

De la începutul crizei COVID-19 și până în prezent, Franța a repatriat 160.000 de francezi aflați peste hotare. Din Republica Moldova zeci de cetățeni au fost ajutați să se întoarcă în Hexagon. Din Republica Moldova au ales să plece și unii investitori francezi, alte companii ar putea fi obligate să-și înceteze activitatea în curând. Declarația îi aparține ambasadorului Franței în țara noastră, Pascal Le Deunff, și a fost făcută în cadrul unui interviu pentru AGORA. Ce spune displomatul despre moldovenii din Franța blocați în drum spre casă, pachetul de peste 500 de miliarde de euro deblocat pentru sprijinirea economiei Uniunii, asistența acordată Republicii Moldova, precum și preocupările privind evoluția COVID-19 în țara noastră, citiți în interviul de mai jos. 

1. Excelență, întâi de toate, cum a afectat criza și restricțiile generate de pandemia COVID-19 activitatea Ambasadei? Care este în prezent programul și cum pot beneficia de servicii consulare persoanele care au nevoie de ele?

Permiteți-mi, mai întâi, să-mi exprim sincere condoleanțe familiilor din Moldova care au pierdut pe cineva apropiat din cauza acestei pandemii cumplite. Sper să depășim cât mai curând posibil apogeul acestei pandemii, cu cât mai puține victime. Pentru aceasta însă, trebuie să respectăm în continuare normele individuale și colective de precauție recomandate de autorități. 

„Statele membre ale UE au convenit asupra punerii în aplicare de către Comisia Europeană a unui pachet de peste 500 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei Uniunii.”

Pascal Le Deunff

 Ambasada Franței în Republica Moldova respectă aceste reguli. Începând cu 23 martie, toți colegii mei de la ambasadă și cu mine am trecut la regimul de lucru la distanță, lucrăm de acasă. Am rămas însă în strânsă legătură. Comunicăm prin telefon și prin videoconferințe pentru a continua misiunea noastră de serviciu public, care constă esențialmente în acordarea de ajutor cetățenilor francezi care ar avea nevoie de astfel de servicii, reprezentarea Franței și menținerea relațiilor cu autoritățile și administrațiile din Republica Moldova, continuarea proiectelor de cooperare și a ajutorului nostru pentru dezvoltare, interacțiunea cu comunitatea de afaceri franco-moldovenească. De asemenea, în colaborare cu autoritățile locale, cu colegii europeni și cu reprezentanții ONU și ai OMS, monitorizăm îndeaproape situația sanitară legată de criza COVID-19 și consecințele socio-economice ale acesteia în Moldova. Continuu, de asemenea, să informez în mod regulat autoritățile franceze despre evoluția acestei situații.

Ambasada nu face audiențe. Majoritatea serviciilor consulare sunt, ca și în perioadele normale, furnizate de secțiunea consulară a Ambasadei Franței la București sau pot fi prestate la distanță.   

2. În această perioadă, mai mulți conaționali din Franța au fost repatriați în Republica Moldova. Au fost și situații în care cetățenii au petrecut nopți în aeropoarte. Cum apreciați dvs acest proces? Ce impedimente întâmpină? De cealaltă parte, câți cetățeni francezi au părăsit Republica Moldova în această perioadă? 

Paralizia transportului aerian și închiderea frontierelor s-au produs în contextul măsurilor de izolare adoptate de multe state din Europa și din lume. Astfel, deplasările au devenit mult mai dificile. În aceste condiții, autoritățile franceze au recomandat francezilor care locuiesc în străinătate să se izoleze la locurile de reședință, iar pe cei aflați în străinătate temporar (turism, afaceri etc.) i-au ajutat să se întoarcă în țară. Rețeaua noastră diplomatică a repatriat 160.000 de francezi aflați în timpul epidemiei peste hotare. Ambasada Franței la Chișinău a asistat zeci de cetățeni francezi care se aflau temporar în Moldova să se întoarcă în Hexagon. 

„Știu că mulți cetățeni moldoveni care locuiesc în Franța au înâmpinat, din păcate, dificultăți la revenirea în Moldova. Sunt momente deloc ușoare, mai ales atunci când călătorești cu copii!”

Pascal Le Deunff

În acest context complicat, știu că mulți cetățeni moldoveni care locuiesc în Franța au înâmpinat, din păcate, dificultăți la revenirea în Moldova. Sunt momente deloc ușoare, mai ales atunci când călătorești cu copii! Guvernul Republicii Moldova a autorizat instituirea mai multor zboruri charter speciale din Paris sau Nisa pentru a-i readuce în țară pe acești cetățeni. Acest efort este continuat.

3. Franța a fost printre primele state care a venit în spirijinul instituțiilor medicale din Republica Moldova cu o donație de echipamente necesare în lupta cu COVID-19. Cum ați identificat această necesitate, pentru că vorbim de un material fără de care nu puteau fi efectuate testele de diagnosticare? Planificați și alte acțiuni de acest gen?

Din momentul declanșării pandemiei, Franța și-a exprimat solidaritatea cu poporul Republicii Moldova și intenția de a-l sprijini în această luptă dificilă.

„Kiturile de detecție a COVID-19 conțin doar reactivi și nu sunt furnizate cu aceste consumabile, care fac parte integrantă din protocolul de diagnosticare. Deci, acest instrumentariu de laborator, foarte costisitor, este indispensabil pentru realizarea testelor de diagnosticare.”

Pascal Le Deunff

La îndemnul autorităților franceze, Ambasada Franței a inițiat o serie de consultări cu responsabili și actori din prima linie din Repubica Moldova pentru a identifica necesități stringente, care reclamau o acoperire imediată. În urma acestor consultări, am laut decizia de a răspunde solicitării formulate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, și anume dotarea laboratorului virusologic al Agentiei cu instrumentariu necesar pentru efectuarea testelor de depistare a COVID-19.

Lotul de echipament a fost remis laboratorului în data de 10 aprilie. Acesta cuprinde 16 mii de vârfuri sterile cu filtru, care se îmbracă pe dozatoare, şi mai multe seturi de eprubete minuscule, libere de fermenţi, care pot înhiba reacţia în care se face acel produs exploatat pentru diagnosticare.

Este vorba despre niște consumabile indispensabile pentru diagnisticarea COVID-19, care asigură calitatea procesului de testare, inclusiv pentru că nu permit contaminarea probelor, și asigură un rezultat veridic. Or, kiturile de detecție a COVID-19 conțin doar reactivi și nu sunt furnizate cu aceste consumabile, care fac parte integrantă din protocolul de diagnosticare. Deci, acest instrumentariu de laborator, foarte costisitor, este indispensabil pentru realizarea testelor de diagnosticare a COVID-19 în termenii stabiliti și în conformitate cu protocolul în vigoare.

Franța va rămâne și în continuare solidară cu Republica Moldova în acestă luptă contra COVID-19, ajutând-o prin fondurile europene la care ea contribuie în proprție de 16%.

„Acești „soldați din prima linie” în războiul împotriva COVID-19 sunt cei mai expuși. Este esențial ca ei să fie bine protejați, nu doar pentru propria lor bunăstare, ci și pentru eficiența sistemului de sănătate căruia ei îi asigură buna funcționare și credibilitate.”

Pascal Le Deunff

4. Cum apreciați starea de lucruri din Republica Moldova și acțiunile autorităților în combaterea COVID-19, ținând cont că avem totuși un grad ridicat de infectare, iar un sfert din persoanele infectate sunt cadre medicale?

Cu sprijinul OMS, autoritățile moldovenești, foarte rapid, au luat măsuri de restricționare a deplasărilor populației, ceea ce fără îndoială a contribuit la încetinirea răspândirii virusului. La fel ca în multe alte țări europene, virusul continuă să circule în Moldova. Deși este de înțeles că trebuie să fie pregătită relaxarea restricțiilor pentru populație și actori economici, este necesar în același timp ca acest proces să se facă treptat și cu atenție, pentru a evita un al doilea val epidemic.

Cu referire la situația din Moldova, aș putea să-mi exprim trei preocupări. În primul rând, după cum ați menționat și Dvs., este vorba despre rata ridicată de personal medical în numărul total de persoane infectate cu coronavirus. Acești „soldați din prima linie” în războiul împotriva COVID-19 sunt cei mai expuși. Este esențial ca ei să fie bine protejați, nu doar pentru propria lor bunăstare, ci și pentru eficiența sistemului de sănătate căruia ei îi asigură buna funcționare și credibilitate. A doua mea preocupare se referă la situația epidemică și la răspunsul sanitar în regiunea transnistreană. Pentru a lupta eficient cu Covid-19, este necesară transparență deplină asupra situației sanitare. În acest sens, susțin ideea unei vizite a Organizației Mondiale a Sănătății în Transnistria. În cele din urmă, mă preocupă consecințele socio-economice ale crizei sanitare asupra micilor întreprinderi, artizanilor, comercianților, celor care și-au pierdut locul de muncă, segmentelor cele mai vulnerabile ale populației moldovenești. Din acest motiv, Uniunea Europeană (UE) a oferit nu numai ajutor sanitar de urgență Moldovei, care ajunge aici zilnic, dar și ajutoare financiare substanțiale pentru întreprinderi, contribuind astfel la redresarea economică a țării.

5. Într-adevăr, vedem în această perioadă cum se solidarizează statele europene în lupta cu noul tip de coronavirus. Se ajută reciproc, dar vin și în sprijinul statelor din afara Uniunii Europene și Republica Moldova nu face excepție. Dacă aveți anumite estimări, cât de mult vor amortiza aceste ajutoare efectele pandemiei? 

În acest moment cumplit, mai mult ca oricând, este nevoie de solidaritate și de cooperare internațională. Statele membre ale UE și-au manifestat reciproc solidaritate. Franța este în mod particular recunoscătoare Germaniei și Luxemburgului pentru că au acceptat să găzduiască pacienți francezi, dând astfel o mână de ajutor spitalelor din țara noastră în cel mai dificil moment al epidemiei. De asemenea, statele europene au adoptat principii comune pentru ieșirea din criza sanitară, principii care sunt în deplină concordanță și cu măsurile întreprinse de Franța: ieșire progresivă din criză, deschiderea treptată și în mod prioritar a școlilor, iar acolo unde este posibil, privilegierea pe bază voluntară a muncii la distanță pentru a preveni un al doilea val epidemic. În fine, statele membre ale UE au convenit asupra punerii în aplicare de către Comisia Europeană a unui pachet de peste 500 de miliarde de euro pentru sprijinirea economiei Uniunii.

„Franța este în mod particular recunoscătoare Germaniei și Luxemburgului pentru că au acceptat să găzduiască pacienți francezi, dând astfel o mână de ajutor spitalelor din țara noastră în cel mai dificil moment al epidemiei.”

Pascal Le Deunff

Totuși, nu vom învinge acest virus până nu îl vom stăpâni peste tot. Prin urmare, este absolut firesc ca UE să manifeste solidaritate și cu țările care au nevoie de ea. Ajutorul acordat Republicii Moldova este fără îndoială din prietenie, dar și pentru că este în interesul nostru comun să învingem virusul peste tot. În ce constă această asistență?

În primul rând, UE acordă Moldovei asistență medicală de urgență în valoare de peste 90 de milioane de euro: măști, mănuși, halate, dezinfectant, materiale medicale și echipamente esențiale pentru lupta împotriva COVID-19. De asemenea, ca ajutor de urgență, UE sprijină financiar cazarea în Moldova a personalului medical cu reședință în regiunea transnistreană, care lucrează pe malul drept al Nistrului și care este împiedicat de „autoritățile de facto de la Tiraspol” să se deplaseze spre locul de muncă.

În al doilea rând, UE a prevăzut 800 de milioane de euro, care vor fi mobilizați pentru a contribui la relansarea economiilor țărilor din Europa de Est, inclusiv Moldova. Din acești 800 de milioane de euro, 300 de milioane de euro sunt planificați pentru împrumuturi și subvenții pentru întreprinderi mici și mijlocii și 500 de milioane de euro pentru garanții bancare. Fondurile suplimentare vor sprijini organizațiile neguvernamentale din aceste țări.

În al treilea rând, Comisia Europeană a propus Moldovei o nouă asistență macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro, ca parte a unui pachet global de 3 miliarde de euro pentru țările din vecinătatea UE (sud și est). Această asistență bugetară directă, care va fi livrată în două tranșe sub formă de împrumuturi, va completa asistența FMI și este destinată să răspundă nevoilor de finanțare ale Guvernului Republicii Moldova. Aceasta va ajuta administrațiile publice să limiteze efectele socio-economice ale pandemiei.

În total, angajamentul UE față de Moldova în sprijinul luptei împotriva pandemiei COVID-19 și a consecințelor sale socio-economice este semnificativ, ridicându-se la câteva sute de milioane de euro. Pe lângă acest ajutor comunitar, există donații de la companii europene stabilite în Moldova și ajutoare acordate pe bază bilaterală de către multe state membre ale UE în favoarea tuturor moldovenilor.

„Uniunea Europeană, statele membre și întreprinderile europene sunt parteneri de încredere ai Republicii Moldova!”

Pascal Le Deunff

6. Totuși, alocarea fondurilor cere și îndeplinirea anumitor condiții. Care ar trebui să fie acțiunile autorităților în relația cu partenerii externi, pentru a beneficia cât mai rapid de sprijin, dar și pentru a valorifica la maxim acești bani?

Asistența medicală de urgență este oferită în mare măsură în natură, prin circuite internaționale înființate de ONU, OMS sau chiar de UE. Această asistență vine ca răspuns la nevoile exprimate și verificate de către autoritățile sanitare din Moldova.

Ajutorul care va fi acordat întreprinderilor și organizațiilor societății civile va fi acordat în baza prezentării cererilor și proiectelor justificate. Detalii suplimentare la acest subiect vor fi furnizate foarte rapid de către Comisia Europeană.

În cele din urmă, ajutorul macro-financiar de 100 de milioane de euro va fi însoțit de condiții economice specifice, negociate cu guvernul Republicii Moldova și definite într-un memorandum de înțelegere (MoU). Dorim, în mod firesc, ca aceste condiționalități să corespundă priorităților țării în fața crizei. De asemenea, respectul pentru democrație, pluralitate politică, statul de drept și drepturile omului vor fi reiterate cu titluri de precondiții politice orizontale.

7. Cum vedeți mai departe dezvoltarea relațiilor bilaterale Franța – Republica Moldova? Ce domenii ar trebui să devină prioritare acum?

Relațiile politice și economice dintre Franța și Republica Moldova, care sunt deja dense și dinamice, vor continua să facă parte din cadrul consolidării legăturilor dintre UE și Moldova, pe linia Parteneriatului Estic, Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător. Franța acordă o importanță deosebită implementării depline și concrete a acestor acorduri, care au ca scops să facă din Moldova o țară democratică, stabilă, prosperă și suverană în vecinătatea apropiată a Uniunii.

Franța va manifesta și în continuare un interes deosebit față de reformele ce vizează construirea unei justiții independente și a unui veritabil stat de drept. Sunt convins că aceasta este cheia dezvoltării ulterioare a țării. Franța va rămâne pregătită să își aducă experiența și expertiza sa în aceste domenii.

Într-o altă ordine de idei, criza COVID-19 și încălzirea globală confirmă că protecția sănătății și respectarea mediului trebuie să fie prioritățile principale ale umanității în secolul al XXI-lea. Țara mea va continua să ofere Moldovei o cooperare concretă pe aceste teme.

De asemenea, Franța va sprijini inițiativele care vizează dezvoltarea conectivității și a infrastructurii de calitate (transport, energie, sisteme digitale, etc.) între Moldova și UE. Franța ar dori să dezvolte în continuare parteneriate care să vizeze tinerii moldoveni, în favoarea educației și învățării limbii franceze. Toate acestea, precum și succesul cooperării dintre autoritățile locale din Franța și Moldova, mă fac să prezic un viitor optimist colaborării dintre cele două state.

8. În ce măsură acum Republica Moldova mai poate fi o oportunitate de investiții pentru întreprinderile franceze? Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru companiile franceze interesate de Republica Moldova?

Republica Moldova are multe avantaje pentru potențiali investitori francezi: un nivel bun de educație pentru bărbați și femei, multilingvismul lor, mulți dintre ei fiind francofoni, dorința lor de a munci și de a progresa, o bogată și importantă rețea de întreprinderi mici, ceea ce face vitalitatea economică a țării.

Franța este deja printre primii investitori străini în Moldova, iar pe viitor, multe oportunități se prefigurează deja, în special în domeniile energiei, apei, transportului, protecției mediului și a industriilor digitale.

9. În contextul crizei, ce spun investitorii francezi care deja sunt prezenți în Republica Moldova? Cunoașteți cazuri în care să fie planificată sistarea activității și părăsirea acestei piețe?

Ca și toate celelalte companii, cele franceze suferă foarte mult în acest moment de efectele crizei sanitare. Ele se confruntă cu o scădere accentuată a veniturilor, unele și-au încetinit sau chiar stopat proiectele. Durata crizei și lipsa de vizibilitate îngrijorează pe toți.

Da, unele companii au abandonat piața din Moldova sau ar putea fi obligate să-și înceteze activitatea în curând. Dar, o mare parte din ele continuă să creadă în viitorul economic al acestei țări, rezistă cu determinare și, în această criză fără precedent, acordă prioritate sprijinirii echipelor lor. Această reziliență este însoțită de generozitate, deoarece grupuri mari franceze prezente aici au făcut donații importante către sistemul de sănătate din Moldova în lupta sa împotriva COVID-19.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
ANTA a sancționat doi transportatori de pe rute internaționale. Autoritățile cehe au fost sesizate în privința operatorului ce transporta moldoveni din Franța

ANTA a sancționat doi transportatori de pe rute internaționale. Autoritățile cehe au fost sesizate în privința operatorului ce transporta moldoveni din Franța

Moldovenii blocați anterior la frontiera dintre Franța și Germania au pornit spre casă

Moldovenii blocați anterior la frontiera dintre Franța și Germania au pornit spre casă

Franța donează echipament medical R. Moldova, pentru lupta cu pandemia

Franța donează echipament medical R. Moldova, pentru lupta cu pandemia

Advertoriale
OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

OTP Bank continuă să investească în modernizarea rețelei sale de sucursale (FOTO)

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Cegeka preia DAS Solutions în Moldova

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

Un credit responsabil înseamnă Echilibru, pentru evitarea supraîndatorării

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Cu milioanele în aer. Fotbaliștii de la Sheriff nu își pot primi banii câștigați după meciurile din Liga Campionilor
 • 2
  Ministrul desemnat la MAE România: „Moldova a primit o ofertă de la Gazprom de cinci ori mai scumpă decât în contractul de până la luna septembrie”
 • 3
  Președinta Maia Sandu a promulgat Legea cu privire la ratificarea Convenției de la Istanbul
 • 4
  După ce ieri, Igor Dodon a renunțat la mandat, azi a plecat la Moscova
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.