Litvinenco reacționează la acuzațiile PG: „Nici pe timpul lui Harunjen nu țin minte un astfel de limbaj politic din partea lor”. Deputatul va înregistra un denunț

Litvinenco reacționează la acuzațiile PG: „Nici pe timpul lui Harunjen nu țin minte un astfel de limbaj politic din partea lor”. Deputatul va înregistra un denunț

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, apostrofat astăzi de Procuratura Generală pentru refuzul de a înregistra un denunț prin care să oficializeze spusele sale, potrivit cărora unii magistrați ai Curții Constituționale ar fi filați, spune că totuși va depune un denunț. Mai mult, alesul a ținut să comenteze faptul că Procuratura Generală i-a acuzat pe el și pe Maia Sandu că ar face „PR politic” și ar oferi declarații „iresponsabile și contraproductive”. 

„Având în vedere comunicatul Procuraturii Generale pe jumătate fals și plin de etichetări politice la adresa celor care-l critică pe Dodon (nici pe timpul lui Harunjen - [n.r. - Eduard Harunjen, fostul procuror general] nu țin minte un astfel de limbaj politic din partea Procuraturii Generale!), voi formula și voi depune în zilele următoare un denunț penal cu privire la informațiile pe care le dețin și care se referă la presiunile enorme pe care exponenții regimului Dodon le pun pe judecătorii Curții Constituționale”, a anunțat deputatul

El spune că inițial nu a vrut să divulge originea informațiilor pe care le-a recepționat pentru că nu avea permisiunea surselor sale. „Și chiar dacă aș avea-o, mă voi gândi foarte bine înainte de a face ceva, or înțeleg foarte bine riscurile la care îi supun: persecutări politice, dosare penale, eliberarea de la locul de muncă”, justifică deputatul.

„Este de neînțeles de ce Procuratura Generală atrage atenția, în primul rând, la declarațiile unui lider de partid și ale unui deputat din Parlamentul țării, dar nu reacționează la declarațiile cu mult mai grave ale Președintelui Igor Dodon precum că, de exemplu, Șor, Candu și Plahotniuc ar controla Curtea Constituțională. Sunt totuși declarații ale unui Președinte de țară, deci ele trebuie verificate întâi de toate”, a mai punctat deputatul PAS.

El a recomandat PG să verifice „bazele de date ale instituțiilor statului pentru a vedea dacă au fost cumva acestea accesate în raport cu judecătorii Curții Constituționale”.

„În loc de asta, Procuratura Generală a preferat să ne atace utilizând un limbaj specific nu unui organ de drept, ci unui partid politic. Încă din primele zile ale instalării lui Alexandru Stoianoglo în funcția de Procuror General, am spus că, pentru a trage concluzii dacă este independent sau nu, vom vedea în funcție de progresul procurorilor pe cele mai importante dosare. De exemplu, „Furtul Miliardului”, „Laundromatul Rusesc”, „Bahamas”. Și multe altele. Din păcate, deoarece cam toate sunt puse ”la murat”, am tot mai multe indicii că Procuratura Generală îşi pierde independenţa decizională (dacă a avut-o) şi face tot mai evident partizanat politic în detrimentul misiunii supreme pe care o are – să facă dreptate și să aplice legea în mod egal față de toți”, a conchis deputatul.

Pe 30 aprilie, Procuratura Generală (PG) a spus că lidera PAS Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco au refuzat să depună un denunț în susținerea postărilor pe care le-au făcut pe Facebook, în care semnalau posibile intimidări și filări ale judecătorilor Curții Constituționale.

Publicitate

Tot joi, patru judecători ai CC au anunțat că urmează să depună plângeri la Procuratura Generală, deoarece ar deține probe că sunt filați și intimidați.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal