Și Renato Usatîi spune că patru judecători ai CC ar fi filați de CNA. Instituția neagă orice implicare

Și Renato Usatîi spune că patru judecători ai CC ar fi filați de CNA. Instituția neagă orice implicare

După ce declarații similare au venit și de la Maia Sandu și Sergiu Litvinenco, și primarul de Bălți, Renato Usatîi, spune că patru judecători ai Curții Constituționale ar fi filați. Edilul afirmă că urmărirea ar fi efectuată de angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), în cadrul unei operațiuni de provocare. La rândul lor, reprezentanții CNA neagă orice implicare în eventuale urmăriri ale judecătorilor. Pe fundalul declarațiilor despre filaj și presiune, patru judecători într-adevăr au anunțat că vor depune plângere la Procuratura Generală.

Din spusele primarului de Bălți, la 19 aprilie, Artur Gumeniuc, vicedirector SIS l-ar fi informat pe șeful statului că pe marțea trecută se pregătește „o lovitură” la Curtea Constituțională și că ar fi necesare unele măsuri.

Usatîi spune că odată cu demisia lui Vladimir Țurcan și numirea în funcția de președintă a CC a Domnicăi Manole s-ar fi decis să fie presați patru judecători: Domnica Manole, Liuba Șova, Serghei Țurcanu, Nicolae Roșca și Serghei Țurcanu.

Publicitate

Ulterior ar fi avut loc o ședință, unde ar fi participat Artur Gumeniuc, vicedirector SIS și Ruslan Flocea, șef al CNA. Din spusele lui Usatîi, în cadrul ședinței s-ar fi decis ca operațiunea „de presare” să fie dirijată de CNA.

Renato Usatîi a făcut publice și câteva nume din CNA care ar urma să coordoneze „operațiunea” și să găsească „persoanele care au avut de suferit de pe urma deciziilor anterioare ale judecătoarei Domnica Manole”.

„Se organizează niște provocări cum ar fi ca cineva să vină să declare că Dominca Manole a luat mită pentru anumită decizie. Se discută o provocare operativă, în care să fie înregistrată o discuție în care cineva să spună că i-ar fi dat bani judecătoarei”, a spus Usatîi.

CNA vine cu răspuns la acuzații

La scurt timp de la la declarațiile lui Renato Usatîi, reprezentanții CNA vin cu o replică în care țin să dezmintă cele spuse de edil.

„Centrul Național Anticorupție respinge acuzațiile domnului Renato Usatîi prin care acesta insinueaza că unii angajați ai CNA ar fi implicați în urmărirea judecătorilor Curții Constituționale.

Recent, CNA a oferit răspuns la acest subiect unor deputați, dar și Procuraturii Generale, informând că Centrul nu întreprinde măsuri speciale de investigație în privința magistraților CC.

În acest context, CNA își exprimă disponibilitatea de a fi supus oricăror verificări ale autorităților competente pentru a demonstra neimplicarea sa în acțiunile invocate. Totodată, instituția solicită politicienilor să nu atragă Centrul Național Anticorupție în luptele lor politice”, se arată în comunicatul CNA.

Pe 30 aprilie, Procuratura Generală (PG) a spus că lidera PAS Maia Sandu și deputatul Sergiu Litvinenco au refuzat să depună un denunț în susținerea postărilor pe care le-au făcut pe Facebook, în care semnalau posibile intimidări și filări ale judecătorilor Curții Constituționale. Ulterior, Litvinenco a revenit cu un mesaj în care a criticat acuzațiile PG și a spus că totuși va depune un denunț.

Tot joi, patru judecători ai CC au anunțat că urmează să depună plângeri la Procuratura Generală, deoarece ar deține probe că sunt filați și intimidați.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal