Curtea Constituțională pune capac creditului rus. Acordul de finanțare, declarat neconstituțional (DOC)

Curtea Constituțională pune capac creditului rus. Acordul de finanțare, declarat neconstituțional (DOC)

Acordul de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova a fost declarat neconstituțional. După mai bine de 10 ore de discuții și deliberări, magistrații Curții Constituționale au declarat înafara legii atât proiectul Acordului, Legea votată de Parlament, cât și Hotărârea aprobată de Guvern. Se întâmplă după ce, pe 23 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat procedura de intrare în vigoare a Legii pentru ratificarea acordului de împrumut din Federația Rusă.

...

Precizăm că, la 23 aprilie, grupul parlamentar PRO Moldova a contestat la Curtea Constituțională acordul semnat între Federația Rusă și Guvernul R. Moldova privind împrumutul financiar de 200 de milioane de euro. Grupul spunea că acesta pune în pericol economia națională.

Publicitate

A doua zi, și PAS a depus la CC o sesizare similară. Unul dintre argumentele PAS e că R. Moldova s-ar putea îndatora masiv față de Rusia, prin transformarea creditelor companiilor moldovenești luate de la băncile rusești în datorie către statul rus.

La 27 aprilie , o sesizare la temă a fost depusă de Platforma Demnitate și Adevăr. Deputații considerau că acordul n-ar fi fost negociat și că ar pune în pericol economia națională.

Citește și: Ministrul Justiției, optimist față de creditul rus: Cele 200 de milioane de euro nu vor duce la falimentarea țării. Judecător CC: N-am murit nici după miliard (VIDEO)

Anterior, specialiștii de la Expert Grup spuneau că acordul de credit semnat cu Guvernul Federației Ruse ridică mai multe semne de întrebare, întrucât „chiar dacă este menționat că este un credit pentru susținere bugetară, Guvernul nu poate utiliza acești bani așa cum crede de cuviință, ci doar pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare comune și cu implicarea companiilor din această țară. Astfel, Guvernul pare să nu aibă posibilitatea evaluării individuale a oportunității proiectelor, decizia urmând a fi luată împreună cu partea rusă”.

Citește și: Dodon, despre deciziile viitoare ale CC: „Sper să nu ajungem ca anul trecut, când Parlamentul a declarat că unele instituții de stat sunt capturate politic”

De cealaltă parte, pe 1 mai, partea rusă a venit cu o primă reacție la subiect, arătându-se nedumerită de reacțiile politicienilor la prevederile din acord. Oficialii ruși susțineau că contractul de împrumutul este transparent și nu conține obligații ascunse.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal