Potrivit datelor Băncii Naționale în luna ianuarie 2015 băncile comerciale din Republica Moldova au înregistrat venituri 646,8 milioane lei din diferenţe nete de curs de schimb, iar în luna februarie această cifră a ajuns la 1,115 miliarde lei.
Cea mai mare parte a acestor venituri nete a fost înregistrată de Banca de Economii: 450,8 de milioane lei în ianuarie și 673,4 de milioane lei în februarie 2015. O parte a acestor venituri reprezintă operațiuni de schimb valutar propriu zise, însă cea mai marea pondere a fost obținută din cauza expunerii în valută față de alte bănci.

„În acest an veniturile băncilor au crescut din operațiunile de vânzare și cumpărare de valută. Cel mai mare venit l-a avut Banca de Economii din 450 de milioane lei venituri (în ianuarie 2015), însă doar 7 milioane de lei sunt aferente operațiunilor propriu zise valutare. Celelalte 438 milioane sunt venituri nerealizate. Adică ei au expunerea cea mare față de Banca Socială, 60% din aceasta este în valută străină. Reevaluarea acestui activ la Banca Socială le-a adus venituri evaluate în valută națională, care sunt niște venituri virtuale și nu reale. În lunile următoare vor fi deja pierderi de la reevaluare, în cazul când cursul valutei naționale se apreciază,” a declarat prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, Marin Moloșag.
Acesta mai declară că Banca Națională încă nu are o claritate definitivă pe activitatea celor trei bănci în special pe parcursul lunii noiembrie 2014. „Concluzia preliminară că multe din acele tranzacții care au fost efectuate și raportate, au fost niște artificii contabile. Au fost tranzacții reciproce atât între agenți economici, cât și agenți economici și bănci precum și băncile aceluiași grup. Credite mai mici au fost transferate în pooluri mai mari în cadrul Băncii de Economii, care mai apoi au fost transferate la Banca Socială. Ulterior toate adunate la un loc au fost transferate unei companii din Marea Britanie, cam asta a fost schema generală,” a afirmat Marin Moloșag.
Astăzi va avea loc şedinţa Parlamentului, unde va fi audiat raportul Comisiei de anchetă privind situaţia din domeniul financiar-bancar.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.