
După ce OSCE a refuzat organizarea ședinței în formatul „5+2”, șeful Misiunii în Moldova spune că „dialogul trebuie să continue”
„Un dialog orientat pe atingerea obiectivelor, cu interacțiuni regulate ale celor doi reprezentanți politici este crucial pentru rezolvarea problemelor umanitare generate de criza COVID-19 în rândul populației de pe ambele maluri”. Asta a declarat șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, în discursul adresat Consiliului Permanent al OSCE. Declarația vine după ce reprezentantul special al președinției în exercițiu la OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean a refuzat solicitarea Chișinăului, privind convocarea unei ședințe de urgență în formatul „5+2”.
・
Misiunea spune că a efectuat 30 de vizite de monitorizare în ultimele șase săptămâni și „a continuat eforturile sale active de mediere”.
În discursul său, Claus Neukirch a subliniat în special impactul restricțiilor privind libertatea de circulație, impuse de Tiraspol ca răspuns la pandemie, inclusiv în Zona de Securitate. Șeful Misiunii a reiterat necesitatea ca Tiraspolul să își regândească abordarea actuală și să se asigure că oamenii se pot deplasa la locul lor de muncă, pot avea acces la servicii de asistență medicală, la bancomate și la alte necesități.
„Orice modificare a regimului Zonei de Securitate necesită aprobarea prealabilă a Comisiei Unificate de Control”, a reamintit șeful Misiunii. „Este extrem de important ca restricțiile impuse în legătură cu pandemia să fie înlăturate îndată ce pandemia este ținută sub control, iar posturile de control suplimentare și patrulele dislocate să fie eliminate”, a adăugat el.
Neukirch a subliniat că dialogul între părți trebuie să continue. „Părțile trebuie să facă schimb de date specifice, să evalueze riscurile existente pentru sănătatea publică și să examineze toate formele de cooperare. Ședințele experților în domeniul sănătății și alte subiecte legate de situația actuală, precum problemele bancare, sunt importante pentru a găsi soluții viabile și reciproc agreabile în beneficiul populației. De asemenea, astfel de ședințe vor contribui la pregătirea terenului pentru o reuniune substanțială în formatul „5+2”, a menționat oficialul.
Șeful Misiunii a salutat, totodată, disponibilitatea părților de a sprijini o vizită de documentare pe malul stâng, prevăzută pentru săptămâna viitoare, a Organizației Mondiale a Sănătății împreună cu Misiunea OSCE.
Amintim că Biroul politici de reintegrare a anunțat că îi va cere Organizației Mondiale a Sănătății să întreprindă o vizită tehnică în stânga Nistrului. Asta după ce reprezentantul special al președinției în exercițiu la OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean a refuzat solicitarea Chișinăului, privind convocarea unei ședințe de urgență în formatul „5+2”.
Cât despre o eventuală vizită a OMS în regiunea transnistreană, ex-vicepremierul pentru Reintegrare din Guvernul Chicu, Alexandru Flenchea, a spus că un „cadou mai mare pentru Tiraspol nici nu se poate”.
Anterior, viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, acuzase Tiraspolul de abuzuri, menționând că admite existența unui bilanț negru al cazurilor de coronavirus din stânga Nistrului.