
După utilizare, echipamentele devin deșeuri infectate cu COVID-19. Cum explică gestionarea lor responsabilii de la Ministerul Sănătății
Zilnic, în instituțiile medicale în care sunt tratați pacienți cu COVID-19, sunt utilizate sute de seturi de echipamente de protecție. Ulterior, echipamentul infectat devine deșeu în proporții considerabile. Iată cum explică gestionarea lor responsabilii de la Ministerul Sănătății.
・
Un reportaj realizat de jurnaliștii de la „Oameni și Kilometri” arată că zilnic doar la Spitalul de Urgență din capitală se folosesc în jur de 250 de costume de protecție. La acestea se adaugă măști, mănuși și alte echipamente care se transformă în deșeuri infectate.
Responsabilii de la Ministerul Sănătății susțin că deșeurile parcurg un lanț de măsuri pentru neutralizarea lor, care presupune trei etape:
„În orișicare instituție există un șir de deșeuri infecțioase. Pentru utilizarea lor există un plan de management al deșeurilor. Conform lui, există trei etape: Prima etapă este colectarea separată a deșeurilor periculoase din punct de vedere infecțios. Apoi există un traseu în instituție de transfer al lor către un punct de colectare și sterilizare a acestora. A treia etapă este eliminarea lor pe o cale și mai apoi se distrug”, explică responsabilii din Ministerul Sănătății.
Deocamdată rămâne neclar cum sunt distruse aceste deșeuri.