Sezonul evenimentelor mari de altădată își ia vacanță în această vară. „După pandemie, vor fi mai puține, mai calitative și poate mai scumpe”

Sezonul evenimentelor mari de altădată își ia vacanță în această vară. „După pandemie, vor fi mai puține, mai calitative și poate mai scumpe”

În această perioadă, sezonul evenimentelor se deschidea cu mult fast, iar oamenii abia așteptau să savureze serile în compania artiștilor îndrăgiți. Organizatorii și cei care se ocupau de vânzarea biletelor munceau din greu să atragă cât mai mulți participanți și să facă față așteptărilor. Pandemia însă a schimbat total cursul acestor tip de activități și afaceri. Directorul unei companii responsabile de vânzarea biletelor la cele mai mari și notorii concerte, festivaluri și alte tipuri de manifestații din țara noastră ne-a spus că activitatea a fost profund afectată, iar vânzările au scăzut cu 90%. La fel, evenimentele nu vor mai arăta la fel după pandemie. Vor fi mai puține, mai calitative și poate mai scumpe. 

În această vară, moldovenii s-ar fi putut bucura de multe evenimente mari culturale, sportive, organizate cu grijă și muncă. Însă, pandemia, asemenea unui uragan de proporții, a distrus toate planurile, investițiile făcute de organizatori, artiști și alți participanți din sistem. Radu Tulei e directorul celei mai mari companii specializată în vânzarea biletelor din țara noastră, fondată în anul 2017. Potrivit lui, majoritatea clienților solicită returnarea biletelor procurate și în același timp vânzările au fost practic stopate.

„Deoarece suntem în situația când evenimentele sunt anulate sau reprogramate, majoritatea clienților doresc returnarea banilor, ceea ce înseamnă că sunt estimări de bugete, iar acestea sun afectate. La orice returnare și tranzacție băncile percep un comision, indiferent dacă e situație excepțională și forță majoră. Banca oricum încasează un comision. Respectiv toate aceste cheltuieli se adună și sunt afectați toți organizatorii, cei care încearcă cumva să dezvolte și să creeze evenimentele.

Publicitate
...

În alte țări, festivalele mari au fost reprogramate pentru 2021, iar biletele procurate au fost amânate

Astăzi compania face pași mici pentru a se orienta pe piața online, însă și aici au apărut unele obstacole.

„Au fost câteva încercări, doar pentru câteva training-uri online, însă în urmă cu câteva zile facebook-ul a anunțat că pentru orice difuzare online va fi inclusă o taxă, ceea ce este un împiediment. Numărul vânzărilor a scăzut cu 90%, deoarece clienților le este foarte greu să programeze și să procure bilete care vor fi în septembrie sau octombrie, nefiind siguri dacă aceste evenimente vor avea loc. Urmărind alte evenimente de peste hotare și tendința cum se mișcă lucrurile, de exemplu în Olanda sau Belgia, foarte multe festivale mari au fost reprogramate pentru 2021. Toți cei care au procurat, bilete și abonamente vor avea posibilitatea să savureze evenimentele în 2021 și nu li se întorc banii”.

După pandemie ar putea fi mai puține evenimente, însă mai calitative și mai scumpe

Întrebat despre schimbările și tendințele care ar putea avea loc după pandemie, Radu e convins că acestea vor fi destul de evidente.

„Cel mai probabil vom implementa o taxă de administrare ceea ce presupune un comision adăugător pentru toate pierderile care sunt. Clientul nu va plăti 10 lei, dar va plăti 10 lei și 50 de bani sau 11 lei. Anume această taxă de administrare îi va asigura o parte din pierderile care sunt și o rezervă pentru situații de acest gen. Sunt foarte exemple de acest fel, precum în Ucraina, România. Aproape toți operatorii care vând bilete au o taxă de administrare. Sistemul din România nu este afectat atât de tare, pentru că ei au această marjă, rezervă care le permite să dezvolte careva departamente și să reziste pe piață. La noi e mai complicat, pentru că nu este adaptată piața ca toți clienții să fie de acord să achite o taxă suplimentară.

Vor fi mai puține evenimente, dar vor fi foarte calitative și asta vor aprecia nemijlocit și clienții. Din cauza crizei vor fi puține și chiar dacă biletul va costa mai scump, acele emoții și acel eveniment va rămâne în memoria clientului. Toți au de suferit din această cauză, nu doar noi, organizatorii, dar și întreg sistemul.

...

În R. Moldova starea de urgență legată de pandemia de COVID-19 a fost instituită până pe 15 mai curent. Potrivit deciziilor luate de Comisia pentru Situații Excepționale, organizarea și desfășurarea evenimentelor a fost interzisă, precum și întrunirile cu participarea unui număr mai mare de trei persoane, iar oamenii sunt îndemnați să respecte distanța socială de un metru.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal