Psihologul răspunde: De ce persoanele recurg la suicid și cum pot fi prevenite tentativele (VIDEO)

Psihologul răspunde: De ce persoanele recurg la suicid și cum pot fi prevenite tentativele (VIDEO)

Este o temă pe care mulți au frica să o abordeze sau cel puțin reticența de a discuta despre ea. Încercăm împreună cu psihologa și psihoterapeuta Cezara Dilevschi  să înțelegem de ce oamenii își pun capăt zilelor și cum putem noi acționa, ce putem face pentru a preveni asemenea acțiuni, într-un interviu pentru ea.md.

Suicidul - comorbid cu tulburările psihice

„Depresia este o cauză majoră de comportament suicidar. Dintre cei care își iau singuri viața, mulți dintre ei au experimentat o depresie majoră. Dar, totodată, în cazul comportamentului suicidar, statisticile publicate de OMS (Organizația Mondială a Sănătății), plasează suicidul la 21 din 100.000 la bărbați și 3,5 din 100.000 la femei – date din 2009. Se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecțiune psihică, chiar dacă acest act este uneori prima manifestare a acelei afecțiuni. Depresia este comorbidă cu alte tulburări psihice: o găsim în tulburarea bipolară, în schizofrenie, tulburările anxioase și în tulburările de personalitate, în special : borderline, antisocial, tulburarea de personalitate evitantă, histrionică, depresivă.

Cauzele acestor comportamente suicidare sunt foarte diferite, însă ele vor fi mereu din sfera genetică, biologică, psihologică și socială, deseori este o combinație dintre acestea. Persoana vede în sucid o soluție pentru a stopa suferința intensă pe care o resimte. Comportamentele suicidare pot fi declanșate de o situație sau de un eveniment pe care persoana îl consideră covârșitor. Dependența de alcool sau droguri ne poate da un asemenea comportament, traumele, boli fizice foarte grave, șomajul sau problemele financiare”, menționează Cezara Dilevschi.

Un strigăt de Ajutor

„Fie că acestea sunt gânduri, automutilări, tentative de suicid – asta nu este altceva decât un strigăt de ajutor, la care noi, oamenii de alături, ar trebui să-i atragem atenția și să observăm ce se schimbă în comportamentul persoanei pentru a o ajuta timpuriu. Nu negați nici cel mai simplu cuvânt spus despre suicid sau orice comportament care ar pune viața persoanei în pericol și recomandarea mea vine către rude, apropiați, colegi, vecini.

Studiile spun foarte clar că peste 90% din victimele suicidului au prezentat o suferință psihică la acel moment, ceea ce arată că tulburările psihice reprezintă o condiție necesară, dar nu suficientă pentru suicid”, mai menționează psihoterapeuta.

Factorii care pot duce la suicid

Publicitate

„La baza suicidului stau un șir de factori bio-psiho-sociali. De exemplu din factorii medicali sunt: boli somatice cronice, boli incurabile, tulburările psihice, comportamentul adictiv. Suicidul unei rude sau persoanelor apropiate poate spori riscul acestui comportament. Orientarea homosexuală sau problemele sexuale în general.

Printre cauzele de ordin social se numără: pierderea persoanelor dragi, apropiate, privarea de lucruri sau obiecte de valoare, eliberarea din funcție, privarea de libertate, etc.

Ca și factori personali putem trece: gânduri disfuncționale (gândirea în alb –negru sub prisma „totul sau nimic”, perfectionismul, filtrarea negativă, desconsiderarea aspectelor pozitive, suprageneralizare etc.), credințe dezadaptive, scheme cognitive, care duc la stări și emoții greu de tolerat”, ne spune Cezara Dilevschi.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal