55 de jurnaliști din întreaga lume au murit, în ultimele două luni, din cauza COVID-19

55 de jurnaliști din întreaga lume au murit, în ultimele două luni, din cauza COVID-19

Zeci de jurnalişti au murit în lume de la începutul lunii martie din cauza noului coronavirus, a estimat vineri organizaţia elveţiană PEC (Press Emblem Campaign), deplângând o protecţie insuficientă a angajaţilor din mass-media care relatează despre pandemie, scrie adevărul.ro. 

Înainte de Ziua mondială a libertăţii presei care este sărbătorită duminică, organizaţia neguvernamentală avertizează că numeroşi jurnalişti se pun în pericol pentru a transmite informaţii despre criza COVID-19, unii dintre ei îmbolnăvindu-se.

Într-un comunicat, ONG-ul cu sediul la Geneva care militează pentru protejarea jurnaliştilor a spus că a recenzat de la 1 martie „decesul ca urmare a coronavirusului a 55 de jurnalişti din 23 de ţări”. „Cauza profesională a unora dintre decese nu este mereu stabilită”, precizează asociaţia.

„Jurnaliştii se confruntă cu riscuri semnificative în această criză, căci ei trebuie să continue să informeze, mergând în spitale, intervievând medici, infirmiere, lideri politici, specialişti, cercetători, pacienţi. În diverse ţări, măsurile de protecţie necesare (distanţare, purtarea măştii, măsuri de igienă, carantina) nu au fost aplicate, mai ales la începutul epidemiei”, continuă ONG-ul.

Ecuador a fost cea mai afectată ţară cu cel puţin nouă jurnalişti morţi din cauza virusului, urmată de Statele Unite - opt jurnaliști, Brazilia - patru jurnaliști, aproi Marea Britanie şi Spania - câte trei jurnaliști, potrivit bilanţului organizaţiei.

Lupta contra pandemiei „este folosită ca pretext de unele guverne pentru a reprima libertatea de exprimare, de manifestare”, denunţă secretarul general al PEC Blaise Lempen, care solicită ca „toate statele să respecte dreptul la informare al cetăţenilor şi dreptul lor la sănătate”.

„Cenzura, închiderea site-urilor, închisoare arbitrară pentru jurnalişti, atacuri fizice şi verbale, legislaţie de excepţie care reduce libertatea presei, sunt încălcări constatate în ultimele săptămâni, în momentul în care informaţia publică este în special importantă în timpul acestei crize sanitare. Transparenţa este primordială şi poate salva vieţi în caz de criză sanitară”, a subliniat PEC.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal