Cerem accesul liber al jurnaliștilor la informațiile de interes public. Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent a publicat o petiție din numele tuturor jurnaliștilor din R. Moldova prin care se solicită abrogarea prevederilor legale, instituite pe perioada stării de urgență, care limitează accesul la informațiile de interes public. La fel, se cere demararea procedurilor legale pentru îmbunătățirea cadrului legal în acest sens, precum și stoparea și sancționarea practicilor abuzive care restrâng acțiunile mass-mediei.
„În contextul stării de urgență instituite, din cauza pandemiei de COVID-19, ne exprimăm îngrijorarea în raport cu faptul că autoritățile publice, sub paravanul situației excepționale, admit grave încălcări și limitări ale dreptului de acces la informație. Precizăm că triplarea termenelor pentru soluționarea solicitărilor de acces la informația de interes public, nu doar constituie, din punct de vedere juridic, o măsură disproporționată și nejustificată, dar reprezintă și o încurajare a propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată.
În situația dificilă în care se află societatea noastră, avem nevoie, mai mult ca oricând, de informarea corectă și promptă a publicului. Or, lipsa de informație poate crea panică în rândul populației și spori neîncrederea în autoritățile publice”, se arată în petiția Centrului pentru Jurnalism Independent, adresată premierului Ion Chicu și președintei Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Precizăm că astăzi este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei. Potrivit unui raport al Institutului Internațional de Presă, cel puțin 52 de cazuri de încălcare a principiilor libertății presei au fost admise în statele membre ale Consiliului Europei (CoE) odată cu declanșarea pandemiei de Covid-19 pe continentul european.
Pe data de 18 martie, în cadrul primei ședințe a Comisiei pentru Situații Excepționale s-a decis triplarea termenelor legale pentru soluționarea solicitărilor de acces la informații publice și ale petițiilor. Decizia este valabilă pe durata stării de urgență, potrivit documentului. Astfel, dacă anterior termenul unor astfel de cereri era de maxim 15 zile lucrătoare și putea fi prelungit cu cel mult cinci zile, acum acest termen e 45 de zile lucrătoare, iar în unele cazuri - 60 de zile.
Vezi și aceste știri

Show-uri, pedepse penale, salarii de milioane și „respect presa până-n glande”: Cum mai marii statului își manifestă atitudinea față de presă (VIDEO)

Jurnaliștii își revendică, în continuare, dreptul de a adresa întrebări la conferințele de presă
