Curtea Constituțională a decis: Alegerile anticipate pe liste de partid pot avea loc după 16 august

Curtea Constituțională a decis: Alegerile anticipate pe liste de partid pot avea loc după 16 august

Curtea Constituțională a decis: alegerile parlamentare anticipate pot avea loc după sistemul proporțional de vot, însă doar după un an de când schimbarea sistemului electoral e publicată în Monitorul Oficial. Având în vedere că sistemul mixt a fost anulat prin votul deputaților pe 15 august și promulgat de urgență de președinte pe 16 august, reiese că anticipatele pe liste de partid nu pot avea loc mai devreme. Decizia vine după ce trei deputați din fosta coaliție ACUM-PSRM au sesizat noua componență a Înaltei Curți pe marginea acestei chestiuni. De notat că, în 2019, vechea componență a CC a conchis că pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat.

Decizia CC stabilește că eventuale alegeri anticipate, indiferent de tipul acestora, vor avea loc în baza sistemului proporțional de vot, numai după un an de la aprobarea modificărilor efectuate în Codul Electoral și publicate în Monitorul Oficial. Referindu-se la Avizul Comun al Comisiei de la Veneția și al Consiliului pentru Alegeri Democratice al OSCE, Curtea stabilește că în cazul modificării unor elemente fundamentale ale legii electorale, inclusiv sistemul electoral, acest fapt ar trebui să se întâmple „cu mult înainte de următoarele alegeri și, în orice caz, cu cel puțin un an înainte”.

În decizia sa, Curtea Constituțională a notat că alegerea unui sistem electoral nu ar trebui să fie adoptată ca un compromis politic, ci printr-un consens larg obținut într-un proces de consultații publice.

Publicitate

Înalta Curte subliniază că decizia aplicării unui anumit sistem electoral ar trebui să fie rezultatul unui proces transparent, cu implicarea partidelor parlamentare și extraparlamentare, dar și reprezentanților societății civile.

„Rămâne la discreţia organului legislativ să decidă care sistem electoral să fie aplicat: majoritar, proporţional sau mixt. Statul aplică legal un anumit tip de scrutin pornind de la nivelul dezvoltării sistemului politic al societății. Aceasta este o chestiune de oportunitate politică. Dar reglementările pe care le adoptă trebuie să respecte caracterul accesibilității, clarității și previzibilității legii”, se arată în hotărârea Curții.

În toamna anului 2019, deputații Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea au sesizat Curtea, cerând interpretare a articolului 72 alin. (3) lit. a) din Constituție. Ei au vrut să afle dacă eventualele alegeri anticipate ar putea fi organizate în baza sistemului electoral proporțional, odată ce actuala legislatură l-a anulat pe cel mixt, în vara lui 2019.

Atunci, unul dintre autorii sesizării, Sergiu Litvinenco, spunea că „nu încape îndoială că, în eventualitatea unor alegeri anticipate, urmează a fi aplicat sistemul electoral proporțional”.

Anterior, vechea componență a Curții a statuat că, pentru alegerile anticipate, sistemul electoral de vot nu poate fi modificat. Se întâmpla când Curtea Constituțională era condusă de Mihai Poalelungi, iar sistemul mixt era încă în vigoare.

Citește și: „Parlamentul poate fi dizolvat doar dacă, până la 9 mai, Guvernul este demis”. Litvinenco combate ideea lui Dodon despre anticipate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal