Ion Sturza, despre mesajul lui Chicu către jurnaliști: „Nimeni nu a câștigat lupta cu presa”

Ion Sturza, despre mesajul lui Chicu către jurnaliști: „Nimeni nu a câștigat lupta cu presa”

Fostul premier al R. Moldova, Ion Sturza, a criticat mesajul actualului premier, Ion Chicu, prin care cel din urmă a mustrat jurnaliștii din R. Moldova. Sturza a scris un mesaj pe Facebook în care menționează că „nimeni nu a câștigat lupta cu presa” și că îi vine „greu să creadă că Chicu va avea o viață politică lungă, în aceste condiții”. În același timp, consilierul lui Chicu a declarat pentru Ziarul de Gardă că „Guvernul nu are de nevoie de presă”. 

„Îmi vine greu să cred că domnul Chicu va avea o viață politică lungă. Luarea la mișto și tonul batjocoritor din „felicitarea" adresată jurnaliștilor mă face să cred că el a pierdut un aliat complicat, dar foarte important - presa. Fie ea și „pro” sau „contra”, dar rămâne un canal important de comunicare cu oamenii. Acest mesaj denotă o profundă vulnerabilitate psihologică și multiple complexe de inferioritate, demască faptul că domnul Chicu absolut întâmplător a nimerit într-un post de conducere, nu are abilități de comunicare decentă și empatică. Este cea mai mare greșeala să consideri că ești „fenomenal”, te pricepi la toate și doar presa, cetățenii, opoziția sunt niște ticăloși care nu te înțeleg și te sabotează pe tine „făt frumosul".

Astăzi, intuiesc, se vor tranșa niște lucruri care îl vor face pe domnul Chicu și mai vulnerabil. Continui să cred, să sper că acest mesaj către presă a fost conceput de „consilierul cu...” al domniei sale. Nimeni nu a câștigat lupta cu presa. Axiomă”, a scris fostul premier Ion Sturza pe pagina lui de facebook.

În același timp, Vitalie Dragancea, consilierul pe comunicare al premierului Ion Chicu a declarat pentru Ziarul de Gardă că „Guvernul nu are nevoie de presă pentru a demonta fake-urile care apar”.

„Credeți că la fiecare minciună trebuie să reacționăm? De ce trebuie discutat dacă este un fake. Ar fi bine ca meseria jurnaliștilor să înceapă să se autocurețe. Noi nu avem timp să vă autocurățim. Ce pot să spun eu despre acest lucru pentru cetățeni? În primul rând noi cu cetățenii avem comunicare și fără de voi, fiindcă nu tot timpul vă credem. Noi ce trebuie în fiecare zi să dezmințim minciuni, să turnăm apă la rădăcină? E o prostie”, a spus Vitalie Dragancea.

Publicitate

Precizăm ca astăzi premierul Ion Chicu a transmis un mesaj de felicitare jurnaliștilor cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, prin care a ținut totodată să își exprime indignarea față de munca reprezentanților mass-media.

„Informația obiectivă nu prea aduce bani patronilor mediatici. Publicul a fost treptat învățat cu „Las fierbinți” și „Garcea” - aici se fac banii pe publicitate. N-o să mai vedeți emisiuni la „posturile independente” despre oamenii, care muncesc, care nu se rușinează să spună că-s cetățeni ce țin la țara noastră. Artiștii noștri redutabili nu mai încap pe ecranele „protv-urilor” - manelele le-au luat locul. Opinia medicilor despre epidemie nu mai contează - „experții” polivalenți au ocupat platourile. Stimați patroni mediatici - învățați-vă să faceți business cinstit - spuneți adevărul oamenilor. Pe manele departe nu veți ajunge. Plus la toate, pe piața fake-urilor voi nu mai puteți concura, oricât ați investi - rețelele vă iau „pîinea și untul”.

Veți pierde mulți business-ul, dacă nu vă schimbați atitudinea și nu livrați oamenilor informație. Și nici „finanțarea geopolitică” nu va mai fi o sursă durabilă”, a scris Ion Chicu pe pagina sa de facebook.

Precizăm că ieri pe pagina oficială a Guvernului a fost publicat un mesaj de felicitare pentru jurnaliști, unde în același timp se menționează că aceștia ar avea nevoie de mai multe cunoștințe în domeniu.

Vezi aici și: Show-uri, pedepse penale, salarii de milioane și „respect presa până-n glande”: Cum mai marii statului își manifestă atitudinea față de presă (VIDEO)

Acum câteva luni, consilierul premierului, Vitalie Dragancea, a adoptat o manieră ușor arogantă față de jurnalista Ziarului de Gardă. Într-o discuție telefonică făcută publică, Dragancea susținea că prim-ministrul acordă interviuri, în mod prioritar, instituțiilor media cu impact maxim asupra societății.

Deși reportera discuta cu Dragancea la persoana a treia, funcționarul o tutuia în mod repititiv, subliniind că posedă calități deosebite la capitolul polemică. Mai mult, Vitalie Dragancea, a subliniat că premierul nu este obligat să se consulte cu nimeni referitor la posturile tv pe care le onorează cu prezența și nici referitor la publicațiile cărora decide să le ofere sau să nu le ofere interviuri.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal