Interesul populației pentru învățarea pe tot parcursul vieții este relativ scăzută. Concluzia aparține unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Potrivit cercetării, în ultimele 12 luni, doar una din zece persoane a căutat informații despre posibilitățile de urmare sau continuare a unei forme de învățământ. Studiul arată că în rândul persoanelor cu dizabilități și de etnie romă interesul față de învățarea continuă este aproape nul, la modul general femeile fiind mai predispuse să-și dezvolte anumite competențe sau abilități, în raport cu bărbații.
De asemenea, cercetarea arată că interesul pentru învățare este determinat de caracteristici sociale, precum vârstă, nivel de studii, statut socio-economic etc. Astfel, cu cât înaintează în vârstă populația, cu atât scade nivelul de interes față de posibilitățile de urmare/ continuare a unei forme de învățământ.

Una dintre principalele probleme ale pieței muncii, invocate de angajatori, ține de calificarea joasă a personalului. Astfel, persoanele cu venituri modeste, dar încadrate în câmpul muncii, sunt cele mai predispuse să urmeze anumite studii/ cursuri pentru a-și ridica nivelul de competențe și calificări, ponderea acestora depășind media generală de 10%.
Femeile, mai motivate să studieze
Cercetarea mai arată că, în mare parte, femeile manifestă o motivație mai înaltă pentru a urma mai multe studii formale. Din grupul persoanelor care au urmat anterior anumite studii de profesionalizare, femeile tinere, cu vârsta cuprinsă între 30-44 ani, ar fi mai dispuse să urmeze alte studii formale pe viitor.

În cazul persoanelor cu dizabilități, de asemenea, femeile tinere dau dovadă de un nivel mai sporit de disponibilitate pentru a urma mai multe studii formale.
Potrivit studiului, fiecare a doua persoană leagă reușita profesională de unele forme de instruire. Analiza datelor arată că circa 49% din populație consideră că succesul profesional se datorează diferitor tipuri de instruiri pe care le-au avut pe parcursul vieții sau ar putea să le urmeze.
Sondajul a fost realizat de către Centrul de Cercetări Sociologice și Marketing „CBS-Research”, pe un eșantion de 1130 persoane, în vârstă de 18-70 ani, reprezentativ la nivel național (cu excepția regiunii din stânga Nistrului). Metoda de intervievare: interviu față în față cu aplicația computerului (CAPI). Datele au fost colectate în perioada 19 decembrie 2018 – 12 ianuarie 2019.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!
Vezi și aceste știri

Prima femeie-directoare în RM vine la #ROOFOFFLINE2019 să împărtășească practici de comunicare și învățare reciprocă între multinaționale

Școlile din țară voi fi dotate cu tehnică de calcul pentru studiile online

Profesoară, despre lecțiile online: „A trebuit să învăț ca un elev de clasa I”. Cum chiulesc copiii de la ore și ce spune despre studiile la distanță (VIDEO)

Liceenii nu vor mai avea note la educație fizică, iar la gimnaziu nu se vor mai lăsa repetenți. Noile prevederi în învățământul moldovenesc

Expert: „Fără BAC și sistemul de două trepte, deja puteam spune că învățământul universitar a murit”
