Peste 250 de moldoveni stabiliți peste hotare își vor investi cunoștințele pentru dezvoltarea localităților de baștină

Peste 250 de moldoveni stabiliți peste hotare își vor investi cunoștințele pentru dezvoltarea localităților de baștină

Au plecat în lumea largă, dar nu au uitat de locurile din care au pornit. Peste 350 de băștinași cu expertiză în diverse domenii s-au întrunit online cu autoritățile publice locale din 35 comunități și s-au angajat să își pună cunoștințele și experiența profesională în slujba localităților de baștină.

Astfel, în perioada sărbătorilor pascale, băștinași activi s-au alăturat campaniei naționale „prOMotori cu drag pentru ACASĂ” și au venit fiecare cu idei pentru 250 inițiative locale pe care le vor implementa acasă în domenii precum: economie, IT, turism, agricultură ecologică, sănătate, PR și comunicare, scrierea și managementul proiectelor, construcții, educație și sport, cultură și istorie.

„Pentru Republica Moldova, în general, dar și pentru fiecare localitate, în particular, este foarte importantă atragerea expertizei de cea mai înaltă calitate. Deseori, aceasta este mult mai valoroasă decât contribuțiile financiare. Este important ca cele 35 localități să fie deschise să valorifice acest capital uman. Suntem siguri că doar așa cele 35 localități vor deveni modele de urmat pentru toate comunitățile din țară”, a declarat Zinaida Adam, managera proiectului „Migrație și dezvoltare locală”.

Băștinașii prezenți la cele 35 ședințe online sunt stabiliți în peste 20 de țări ale lumii au recunoscut că este o mare responsabilitate să se angajeze în mai multe inițiative pentru localitățile de origine.

„Crearea punților între băștinașii cu experiență profesională bogată și necesitățile localităților este o abordare inovativă pentru localitatea noastră. Suntem siguri că aceste idei vor genera rezultate palpabile pentru oamenii din oraș. Acum, mai mult ca oricând, este importantă cooperarea pentru scopuri comune”, a declarat Valentina Casian, primara municipiului Strășeni.

Una dintre ideile des sugerate ține de digitalizarea serviciilor din domenii precum educația, comerțul produselor locale și turismului. De asemenea, băștinașii au propus suport pentru producătorii agricoli locali în eficientizarea producerii ecologice. Mai mulți „prOMotori” și-au propus expertiza pentru dezvoltarea localităților ca destinații turistice atractive, dar și soluții de eficientizare energetică a instituțiilor publice și businessurilor locale.

„Ideea mea pentru Selemet și, în general, pentru R. Moldova — este prelucrarea paielor și anume, folosirea lor în construcții ecologice: case și alte edificii cu destinație turistică. Cu prima ocazie revin acasă și organizăm o clacă cu tot satul pentru a construi o casă în miniatură pentru festivalul ”I Prosop”. Astfel, vom consolida comunitatea, dar și voi învăța consătenii această tehnică”, a declarat Roman Popușoi, antreprenor în domeniul construcțiilor, stabilit în Germania.

Cele 35 planuri de lucru stabilite de „prOMotorii cu drag pentru acasă”, în parteneriat cu 35 primării, sunt făcute publice și ar putea fi realizate pe parcursul lui 2020.

Organizarea întâlnirilor virtuale ale celor 35 Asociații de băștinași, care au fost create cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Elveția.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal