Cum ar putea fi eliberat Platon din închisoare? Avocații așteaptă decizia CSJ

Cum ar putea fi eliberat Platon din închisoare? Avocații așteaptă decizia CSJ

Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) ar urma să decidă joi, 7 mai, dacă dosarul lui Veaceslav Platon, în care este învinuit de delapidare de fonduri de la Banca de Economii, va fi rejudecat de Curtea de Apel. Dacă decizia va fi de partea inculpatului, avocații speră că sentința, în baza căreia a fost condamnat la 18 ani de pușcărie, va fi, într-un final, casată, iar Platon – eliberat.

„CSJ urmează să examineze recursul în anulare depus anul trecut în dosarul în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Ne așteptăm la o decizie corectă. În recursul de anulare am indicat toate încălcările care au avut loc, cum ar fi înlăturarea din proces a avocaților și a inculpatului, neprezentarea materialelor cauzei penale, audierea martorilor în lipsa lui Veaceslav Platon. Instanța urmează să constate încălcările comise în timpul procesului. Dacă se cazează decizia, cauza ar urma să fie expediată la Curtea de Apel, care urmează să constate, la rândul ei, ca a doua instanță ierarhic superioară”, a declarat avocatul Ion Crețu.

Apărătorul a precizat că Veaceslav Platon ar urma să fie eliberat abia după ce Curtea de Apel ar decide casarea sentinței și rejudecarea dosarului în prima instanță.

Publicitate

„Vedem dacă va fi examinat recursul la CSJ sau iarăși se va amâna. Practic, urmează să fie pronunțată decizia. Dar de fiecare dată când avea loc ședința de judecată apărea câte o știre, că Platon ar fi dat milioane și tot așa. Acestea sunt făcute intenționat, ca să fie presiune asupra judecătorilor, să fie intimidați. Persoanele care, de fapt, au sustras banii sunt cointeresate ca această cauză să nu fie redeschisă, fiindcă, în caz contrar, se va stabili că banii au fost sustrași, de fapt, de altcineva”, a adăugat Ion Crețu.

Amintim că afaceristul Veaceslav Platon a fost găsit vinovat de delapidare de fonduri de la Banca de Economii, fiind condamnat la 18 ani de închisoare. Avocații țintesc acum spre casarea acestei sentințe și rejudecarea dosarului, invocând încălcarea dreptului la apărare. Anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul ar putea examinat din nou, dacă instanța va dispune acest lucru.

Curtea de Apel Chișinău a casat, în februarie 2020, sentința în baza căreia Veaceslav Platon a fost condamnat la 12 ani de pușcărie pentru sustragerea a milioane de lei din conturile companiilor „Moldasig” și „Alliance Insurance Group”. Cauza se află acum la rejudecare în prima instanță.

Menționăm că, în prezent, se examinează în prima instanță un al treilea dosar deschis pe numele controversatului om de afaceri, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, inițiat în baza declarațiilor făcute de deputatul Ilan Șor.

Iar august 2019, Procuratura Anticorupție anunțase trimiterea în judecată a unui nou dosar, în care Platon este învinuit de fabricarea și punerea în circulație a cardurilor false. Oamenii legii susțin că, astfel, Platon ar fi vrut să denigreze imaginea unei judecătoare din cadrul Curţii Supreme de Justiţie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal