ONG-urile de media condamnă mesajele premierului la adresa jurnaliștilor și cer scuze publice de la Chicu și demisia lui Vitalie Dragancea

ONG-urile de media condamnă mesajele premierului la adresa jurnaliștilor și cer scuze publice de la Chicu și demisia lui Vitalie Dragancea

Mesajele defăimătoare lansate de către șeful Executivului, Ion Chicu, la adresa mass-media, sunt condamnate de organizațiile non-guvernamentale de media, informează media-azi.md. Potrivit sursei citate, la numai o zi după Ziua Libertății Presei, prim-ministrul Ion Chicu a publicat pe o rețea de socializare un mesaj  prin care a lansat critici în adresa instituțiilor mass-media, în special asupra postului de televiziune Pro TV.

Totodată, Chicu a acuzat indirect patronii de instituții media că ar promova informația neobiectivă și mincinoasă, spunându-le să comunice adevărul oamenilor.

Astfel, ONG-urile de media semnalează cu regret și îngrijorare că mesajele lansate de prim-ministrul, Ion Chicu, defăimează statutul jurnalistului și conțin forme de exprimare care incită la ură față de instituțiile media. Organizațiile de media atenționează, repetat, că discursul de ură nu are nimic în comun cu libertatea de exprimare, inclusiv pe rețelele de socializare.

Totodată, Vitalie Dragancea, consilierul în comunicare al premierului Ion Chicu, în cadrul unor declarații oferite anterior pentru Ziarul de Gardă, a lansat alte atacuri la adresa jurnaliștilor, menționând că Guvernul nu are nevoie de presă pentru a demonta informațiile false care apar.

Organizațiile semnatare își manifestă indignarea în raport cu atitudinea denigratoare a prim-ministrului Ion Chicu și a consilierului său, Vitalie Dragancea, și consideră acest comportament inadecvat pentru persoane care exercită funcții publice, în special pentru exponenții puterii executive.

În consecință, ONG-urile solicită prim-ministrului Ion Chicu, dar și consilierului său, Vitalie Dragancea, să prezinte scuze publice reprezentanților mass-media, precum și în particular postului de televiziune Pro TV, și să renunțe la răspândirea acuzațiilor nefondate și a informațiilor defăimătoare, abținându-se pe viitor de la orice formă de exprimare care incită la ură față de jurnaliști.

De asemenea, având în vedere gravitatea afirmațiilor, precum și totalitatea „prestanțelor” ce denotă incompatibilitatea lui Vitalie Dragancea cu funcția de consilier în comunicare, se solicită demisia neîntârziată a acestuia.

AGORA precizează că nu este prima dată când Ion Chicu și consilierul său, Vitalie Dragancea, fac declarații defăimătoare la adresa jurnaliștilor. Anterior, Ziarul de Gardă a publicat o înregistrare audio dintre o reporteră și consilierul premierului, Vitalie Dragancea. Din înregistrare se vede cum consilierul adoptă o manieră ușor arogantă față de jurnalistă, susținând că prim-ministrul acordă interviuri, în mod prioritar, instituțiilor media cu impact maxim asupra societății.

Rugat să comenteze comportamentul subalternului său, Ion Chicu a declarat:

„Din păcate, între politicieni și jurnaliști mai există comunicări care nu se înscriu în standartele pe care eu le prefer”.

Chicu a catalogat atitudinea consilierului ca „o exprimare nereușită” și a spus că va merge pentru interviuri doar la instituțiile care au obiectivul de a informa societatea.

Mai mult, atunci când Jurnalista PRO TV, Lorena Bogza, i-a lansat șefului Cabinetului de Miniștri o invitație la emisiunea „În Profunzime”. Deși declarase public că va veni la emisiune când va avea timp, Chicu și-a schimbat ulterior decizia.

Iar marți, în cadrul unui set de declarații pentru presă, premierul Chicu a evitat să ofere răspuns la mai multe întrebări, optând pentru celebra replică din politica românească: altă întrebare.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal