Moldovagaz solicită majorarea cu 48% a tarifului mediu pentru gazele naturale

Moldovagaz solicită majorarea cu 48% a tarifului mediu pentru gazele naturale

Reprezentanții întreprinderii Moldovagaz solicită majorarea tarifului pentru consumatorii finali  din Republica Moldova cu 48%, fiindcă acesta nu a fost actualizat din 2011 și nu corespunde realităților economice actuale. Astfel întreprinderea a acumulat datorii de aproape patru miliarde de lei în ultimii patru ani. În prezent există riscul ca întreprinderea Gazprom să sisteze livrările către consumatorii din țara noastră din cauza datoriilor acumulate.

Astăzi au avut loc consultări publice privind solicitarea de aprobare a noilor tarife reglementate la gazele naturale.

Tariful actual la gazele naturale a fost aprobat în septembrie 2011 și nu corespunde realităților economice potrivit reprezentanților companiei Moldovagaz.

„În prezent Moldovagaz se află într-o situație foarte complicată și înregistrează datorii mari față de singurul furnizor de gaze naturale, compania Gazprom. Aceasta a expediat multe mesaje către Moldovagaz SA. Ultimul mesaj compania rusească anunță că „luând în considerație creșterea datoriei față de furnizorul Gazprom vă anunțăm că vom fi obligați să micșorăm volumul de gaze livrate, iar ulterior acesta ar putea fi sistat.” Dacă tariful nu va fi majorat întreprinderea Moldovagaz va falimenta. Cu astfel de pierderi financiare este imposibil de activat,” a declarat un reprezentant din Consiliul de Administrație Moldovagaz SA.

„Tariful mediu actual este de 5666 lei pentru o mie de m3. În aceste condiții întreprinderea Moldovagaz a acumulat pierderi de 3,915 milioane lei, în anii 2011-2014. Doar în 2014 au fost acumulate pierderi de 2,632 miliarde lei pierderi. Aceste au un impact negativ asupra aprovizionării cu gaze naturale, fapt ce duce la majorarea datoriilor acumulate.

Cea mai mare datorie a fost acumulată de complexul energetic și se cifrează aproximativ la 3 miliarde lei și s-au acumulat începând din anul 2000.

Creșterea tarifelor este motivată de deprecierea monedei naturale și al cursului de referință leu/dolar de 11,9 lei stabilit în 2011. Astfel este solicitată majorarea tarifului mediu până la 8386 lei/ mie de m3,” a declarat Ilie Tutunaru, șef secție economie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.