Medicii români, despre experiența în spitalele din Moldova. „E cam gravă situația. Aici e nevoie de forțe”

Medicii români, despre experiența în spitalele din Moldova. „E cam gravă situația. Aici e nevoie de forțe”

De cinci zile lucrează cot la cot cu medicii moldoveni, iar scopul lor comun este să salveze cât mai multe vieți, afectate de noul coronavirus. Coordonatoarea echipei repartizată la Institutul de Medicină Urgentă a povestit despre cum se vede lupta dincolo de ușile închise, într-un interviu pentru TV8. Pe lângă schimbul de experiență, specialiștii de peste Prut propun și tehnici noi de tratament. Medicii acordă asistență în propriile echipamente, pe care și le-au adus din România.  

Doctorița Georgiana Matei a rămas șocată de numărul mare de medici infectați, în mare parte tineri, până la 40 de ani. Și, în timp ce pe rețele au apărut imagini cu condițiile de cazare modeste, doctorița Georgiana Matei afirmă că nu a venit să stea în hotel de cinci stele.

„E un pic cam gravă situația. Aici e nevoie de forțe. Nu că la noi nu ar fi nevoie, dar sunt mult mai mulți pacienți. E cutremurătoare situația când vezi colegi medici. Majoritatea tineri, de 30-40 de ani, cu familii”, susține medicul-specialist în medicina de urgență, Georgiana Matei.

Publicitate

Georgiana este coordonatoarea unei echipe formate din opt medici, care lucrează în secția de terapie intensivă la Institutul de Medicină Urgentă. Ea a atras atenția la unele metodele utilizate aici, dar care nu ar fi recomandate de medicii din străinătate.

„După trei zile de intubație, deja se gândesc la traheostomă, dar țările europene sunt foarte reticente la aceasta. Sunt riscuri foarte mari să te contaminezi, e o eliminare de aerosoli”, afirmă specialista.

Iar pentru a fi cât mai siguri că nu vor contacta boala, medicii preferă să utilizeze propriile echipamente, simțindu-se mai protejați în echipamentele cu care au venit de acasă.

„Mă îngrijorează mult prevenția aici. De când am venit, văd oameni pe străzi fără nicio metodă de protecție, fără mască”.

Citește și: „Stai că mă mănâncă nasul” sau greșelile pe care le facem când purtăm mănuși și mască, explicate de un farmacist (VIDEO)

Trebuie sau nu autoritățile să poarte măști? Răspunsul Directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (VIDEO)

„Noi deja am simțit că lucrăm împreună. Ne simțim mai ușor, măcar și pentru o perioadă”, spune Vicedirectorul Medical de la Institutul de Medicină Urgentă, Igor Curov. De partea cealaltă, premierul Ion Chicu a atras atenția că în România rata de mortalitate printre persoanele infectate este de aproape două ori mai mare decât în Republica Moldova, iar prezența medicilor români ar fi, mai degrabă, un schimb de experință.

Misiunea medicală a celor 42 de medici și asistenți medicali români va dura timp de două săptămâni în spitalele din Chișinău, Bălți și Cahul. Medicii vor trata pacienții cu cele mai complicate cazuri de boală. Pe lângă acest lucru, Guvernul de la București a mai aprobat un ajutor umanitar în valoare de 3,5 milioane de euro pentru a sprijini țara noastră în lupta cu pandemia, din care vor fi procurate echipamente de protecție și medicamente.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal