Centrul pentru Jurnalism Independent a lansat în contextul Zilelor Libertății Presei Cartea albă a mass-mediei din Republica Moldova, ce conține istoriile a nouă instituții de presă care, de-a lungul anilor, au reușit să se dezvolte și să facă față provocărilor, trasnmite media-azi.md. Printre aceste instituții se numără și portalul AGORA, cu mâna pe pulsul evenimentelor.
http://media-azi.md/
Dacă orașele Greciei Antice aveau renumitele agora – piețele publice unde se concentra viața civică, se dezbăteau problemele comunității și se luau decizii importante, de șase ani Republica Moldova o are pe-a sa, materializată într-o instituție media online care s-a impus prin știri la minut pe subiecte de ultimă oră, texte live din epicentre fierbinți, o diversitate de produse multimedia și un șir de evenimente care au adunat în timp mii de oameni.
Portalul Agora a fost lansat în februarie 2014, pe vremurile când fondatorii Unimedia – Dumitru Ciorici, Tudor Darie, Sergiu și Vasile Galușcă – și jurnalista Victoria Dumbravă considerau că publicului din Republica Moldova îi lipsește un portal de știri economice, cu informație despre și pentru comunitatea de afaceri. La scurt timp după ce proiectul a fost pus pe roate, echipa a înțeles că e nevoie de mai mult decât atât, mai ales într-o țară în care domeniul economic cuprinde un areal restrâns și, de cele mai multe ori, se intersectează inevitabil cu cel politic sau social.
„Generaliștii” care au pornit de la Economie
„A fost cam în perioada în care a izbucnit subiectul cu furtul miliardului și n-aveai cum să relatezi despre acest furt fără să intri în detalii de ordin politic. Treptat am devenit generaliști, un site de știri cu două direcții de activitate: actualitatea, știrile care se dau rapid, și materiale de autor prin care încercăm să venim cu propria agendă, să impunem noi subiecte ce merită urmărite, discutate, analizate”, explică Victoria Dumbravă, redactora-șefă a portalului.
De altfel, dacă vrem să aflăm ce s-a mai întâmplat în țară în ultimele ore, Agora va fi, cu siguranță, printre primele opțiuni. Iar dacă vom merge în redacție, vom descoperi o echipă de oameni cu mâna pe pulsul evenimentelor, insistenți în a obține informații veridice și a le oferi cititorilor în timp util. Sunt o echipă de tineri entuziaști, nonconformiști, energici și neînfricați, care dau viață cu ușurință ideilor.
Așa au apărut în timp buletinele de sinteză cu cele mai importante noutăți ale zilei; „porțiile de știri” expediate zilnic abonaților pe email; interviurile sau proiectele cu tentă umoristică realizate în diferite formate; podcastul „Bilet în Parlament”, proiectele „Nota de plată”, care abordează experiența antreprenorilor și companiilor de succes, și „Oameni ca tine” – o simbioză de video și text ce relatează istorii umane care inspiră.
Pe acoperiș, mai aproape de oameni
În iulie 2018, compania și-a propus să depășească limitele online-ului și a urcat pe… acoperiș – mai exact, acoperișul spațiului industrial Tracom, unde-și avea sediul pe atunci și unde a adunat laolaltă antreprenori, producători și consumatori în primul eveniment de discuții și socializare „ROOFOFFLINE”, ajuns deja la a șasea ediție. „De rând cu offline-urile «ON&OFF the record» mai mici, care abordează probleme actuale și stârnesc dezbateri printre cei prezenți, prin astfel de evenimente ne propunem să venim mai aproape de oameni, să ajungem în comunitățile unde anumite probleme dor și, în același timp, să creăm propria comunitate Agora”, mărturisește Victoria Dumbravă.
Pe toate le reușesc cu o echipă mică, redacția numărând nici 10 persoane, dar anume ei sunt cheia succesului, potrivit jurnalistei, „oamenii implicați, pe de-o parte profesioniști, care știu să-și facă meseria, iar pe de altă parte uniți, care reușesc să formeze un tot întreg, să se înțeleagă, să se accepte, să se critice constructiv, să fie deschiși provocărilor, să lucreze peste program, să știe că au o misiune și s-o ducă la îndeplinire”.
Oamenii au făcut diferența
Tot oamenii au făcut diferența și în perioadele dificile, bunăoară prin 2016-2017, cu dificultăți financiare și întârzieri la plata salariilor. Nimeni nu a plecat, remarcă Victoria, demonstrând astfel „fidelitate și solidarizare”. Indiferent de greutăți, compania a reușit să se țină departe de „ispite”. „În cei șase ani nu am primit nicio ofertă din partea vreunui politician”, glumește Victoria. „Vreau să cred că le e și frică să vină cu vreo ofertă pentru că oricum ar fi în van”, adaugă ea.
Jurnalista remarcă totuși că amenințarea persistă zilnic și se manifestă prin „furtul angajaților”: „Cei care reușesc să-și creeze trusturi mari și să ofere salarii grase fură oamenii buni din domeniu. Mulți dintre ei au pretenții financiare foarte mari, pe care nu le putem satisface, pretenții generate de influența politicului în sectorul media”. În cei șase ani de activitate, Agora a înregistrat peste 11 milioane de cititori unici, a publicat aproape 70.000 de știri și a adunat mii de oameni la cele 13 evenimente offline. Să fie acesta indicatorul succesului? E mai mult decât atât. „Cifrele ne încurajează, ne ajută, dar ceea ce ne motivează să continuăm este credibilitatea și încrederea publicului”, conchide jurnalista Agora.
Ceea ce ne motivează să continuăm este credibilitatea și încrederea publicului – mesajele în care oamenii ne cer ajutor; cele de mulțumire că am relatat din miezul evenimentelor; faptul că ne urmăresc, așteaptă să venim cu detalii, să abordăm lucrurile critic. Am simțit-o în special în momentele de criză: alegeri, proteste, schimbări de guverne. Când cu adevărat încep să fiarbă lucrurile, se simte puterea mass-media și a noastră nemijlocit”, susține redactora-șefă a portalului, Victoria Dumbravă.
Cartea conține detalii despre cum au crescut Agora, Centrul de Investigații Jurnalistice, Moldova.org, NewsMaker, Observatorul de Nord, RISE Moldova, SP Bălți, TV8 și Ziarul de Gardă.
„Sunt nouă redacții care au crezut în jurnalismul de calitate și nu au renunțat niciodată la el. Au crezut în puterea adevărului și l-au promovat pe și prin platformele lor. Nu au făcut compromisuri cu politicul și cu propria conștiință. Au adunat comunități de oameni în jurul lor, oameni care i-au crezut și i-au urmat. S-au transformat, s-au adaptat, dar nu au renunțat la integritate și bunul lor nume”, sunt doar câteva dintre criteriile în baza cărora au fost selectate aceste instituții de presă.
Vezi și aceste știri

Avem doi Ambasadori noi! Încă mai ai șansa să obții o sticlă de vin marca AGORA

Jurnalism împreună cu tine și aproape de tine. AGORA caută Susținători, Fani și Ambasadori!

Număr record de cititori pe AGORA în luna martie. TOP-10 cele mai accesate știri

AGORA și ASIST lansează o nouă rundă a cursului de jurnalism pentru începători. Va fi exclusiv ONLINE

De-ale carantinei. Jurnaliștii AGORA vă povestesc lucruri bune și stări de bine trăite între patru pereți (FOTO)
